Fostul prodecan al Facultăţii de Medicină din Braşov, condamnat la închisoare cu suspendare

Fostul prodecan de la Facultatea de Medicină din Braşov Lazăr Onisâi acuzat că a luat mită de la 32 de studenţi pentru a-i promova la examene a fost condamnat la închisoare cu suspendare, luni, de Curtea de Apel Braşov, după ce Tribunalul stabilise o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului Fostul prodecan al Facultăţii de Medicină din Braşov, condamnat la închisoare cu suspendare

Fostul prodecan al Facultăţii de Medicină din Braşov, condamnat la închisoare cu suspendare (Imagine:Shutterstock)

Fostul prodecan de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii "Transilvania" din Braşov Lazăr Onisâi a fost condamnat, în 21 octombrie 2013, de magistraţii Tribunalului Braşov, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de cinci ani.

Ulterior, Onisâi a făcut recurs la această decizie, iar Curtea de Apel Braşov a decis, luni, suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de şapte ani.

Instanţa a mai decis ca pe durata termenului de încercare, Lazăr Onisâi să respecte mai multe măsuri de supraveghere, respectiv să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Braşov, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă aceluiaşi serviciu şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

De asemenea, Onisâi a fost obligat de instanţă să returneze tuturor studenţilor care l-au denunţat sumele pretinse pentru a-i promova la examene, fiind vorba despre 8.750 de euro.

"Constată că inculpatul Onisâi Lazăr a consemnat la CEC pe numele martorilor denunţători sumele de bani (echivalentul în lei) la care a fost obligat prin sentinţa apelată", se arată în sentinţă.

Sumele returnate foştilor studenţi au pornit de la 100 de euro şi au ajuns până la 1.250 de euro. Suma cerută în mod obişnuit de profesor de la studenţi pentru promovarea examenelor era de 200 de euro, dar au fost şi studenţi care au plătit 900, 1.000 sau chiar 1.250 de euro.

Profesorul îşi fixa "onorariul" după ce, în prealabil, se interesa de situaţia materială a studenţilor şi a familiilor acestora.

Judecătorii Curţii de Apel au dispus, totodată, înlăturarea sechestrului asigurător instituit pe sumele de 8.200 de lei şi 250 de euro, ridicate de la inculpat în urma percheziţiei domiciliare din februarie 2013, însă au menţinut sechestrul asupra unei sume de 1.000 de euro.

Fostul profesor a recunoscut în faţa instanţei, la termenul din 8 octombrie al procesului, că a luat mită de la 32 de studenţi pentru a-i favoriza la examene.

Profesorul Lazăr Onisâi a fost arestat preventiv în 11 februarie, iar după expirarea mandatului de arestare a fost eliberat.

El a fost prins în flagrat în 8 februarie, când a primit de la o poliţistă care a pretins că este studentă în anul I suma de 700 de lei pentru a fi promovată la examenul din sesiunea din iarnă la disciplina Anatomie-Embriologie. Simultan cu flagrantul, au fost făcute percheziţii la locuinţa profesorului, unde au fost găsite sute de înscrisuri cu numele unor studenţi din anul I şi al II-lea şi cu menţiuni de subiecte de examene de la sesiunile din iarnă şi vară.

Potrivit anchetatorilor, profesorul era monitorizat de mai mult timp, după ce un student din anul al II-lea care a avut examene în perioada 30 - 31 ianuarie s-a autodenunţat, spunând poliţiştilor că în 29 ianuarie a fost chemat de profesor acasă la el şi i-a dat acestuia 800 de lei. Studentul a primit de la profesor subiectele, pe un bilet, şi le-a scris la examen, deşi extrăsese alte subiecte, luând nota 6.

Fostul prodecan a fost trimis în judecată la începutul lunii august de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov pentru luare de mită, iar în 9 august, judecătorii Tribunalului Braşov au dispus în cazul său interdicţia de a părăsi ţară, fără încuviinţarea instanţei.

Lazăr Onisâi a fost prodecan al Facultăţii de Medicină a Universităţii "Transilvania" Braşov în perioada 2008 - 2012, iar până în momentul arestării a fost profesor universitar la disciplina Anatomie-Embriologie. De asemenea, profesorul a făcut parte din Consiliul Consultativ al Maternităţii Braşov. Profesorului i-a fost desfăcut contractul de muncă de la Universitatea Transilvania după ce a fost arestat preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici