Fostul şef adjunct al PNA, Adrian Miclescu, nu a colaborat cu Securitatea, decide irevocabil ICCJ

Fostul procuror şef adjunct al PNA (actuala DNA), Horia Adrian Miclescu, nu a fost colaborator sau lucrător al fostei Securităţi, a stabilit, irevocabil, instanţa supremă, care a admis recursul acestuia împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, prin care se aprobase, iniţial, concluzia CNSAS.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Fostul şef adjunct al PNA, Adrian Miclescu, nu a colaborat cu Securitatea, decide irevocabil ICCJ

Fostul şef adjunct al PNA, Adrian Miclescu, nu a colaborat cu Securitatea, decide irevocabil ICCJ

Decizia a fost luată de Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a instanţei supreme.

La 11 mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins solicitările lui Miclescu şi a admis cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), constatând astfel calitatea de colaborator al Securităţii a fostului adjunct de la Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA).

Horia Adrian Miclescu declara, la momentul introducerii acţiunii de către CNSAS la instanţă, că documentele depuse de instituţie sunt din dosarul său de urmărire informativă.

"Este nefondată acţiunea CNSAS. Nu sunt note informative, este vorba despre dosarul de urmărire informativă, am avut două dosare de urmărire", a declarat la acea vreme, pentru MEDIAFAX, Horia Adrian Miclescu.

Miclescu a susţinut că verificarea sa a fost cerută de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, încă din 1 februarie 2005, că de atunci nu a fost niciodată chemat la CNSAS pentru a fi înştiinţat şi că verificările în cazul său au fost reîncepute în octombrie 2008.

Fostul adjunct al PNA a mai arătat că materialele depuse de CNSAS sunt chiar acte din dosarul de urmărire informativă, în care nu este relevată nicio problemă de natură politică, de opinie, ci doar despre relaţiile de familie, şi că nu încalcă nimănui drepturile fundamentale.

"Eu am fost revocat din funcţie în 9 august 2005, iar verificarea mea s-a cerut în februarie. Dacă exista vreo problemă, îmi dădeam demisia pe loc", a mai spus fostul procuror şef adjunct al PNA.

Horia Adrian Miclescu a mai spus că sora sa a fost urmărită şi exclusă din partid în 1982, iar el a fost interogat în privinţa rudei sale în 1986. El a calificat la acea vreme CNSAS ca fiind o instituţie "care execută comenzi" şi că acest proces are drept scop împiedicarea sa de a mai deţine funcţii.

Înainte de a fi procuror, Miclescu a fost consilier juridic pentru o perioadă de nouă ani.

Horia Adrian Miclescu a demisionat din funcţia de procuror şef adjunct al PNA în august 2005, când ministrul Justiţiei a cerut CSM destituirea conducerii instituţiei.

De altfel, 11 procurori din fostul PNA au fost revocaţi atunci, succesorul lui Ioan Amarie, Daniel Morar, cerând ministrului să-i destituie pe anchetatorii anticorupţie.

Ulterior, Miclescu a revenit la CAB.

Decretul de pensionare a procurorului Adrian Horia Miclescu de la CAB a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu în 23 martie 2009.

Îniţial, în iunie 2006, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) respinseseră cererea de pensionare anticipată a lui Miclescu. CSM constata la acea dată că procurorul nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege pentru a se pensiona anticipat, respectiv că nu avea 25 de ani vechime ca magistrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici