- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.04.2015, 19:41)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al arbitrilor, Vasile Avram, condamnat la trei ani de închisoare după achitarea de la Curtea de Apel
Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv pe fostul şef al arbitrilor din România, Vasile Avram, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, după ce au admis apelul făcut de DNA împotriva deciziei de achitare a CAB.
Urmărește
967 afișări
Vasile Avram (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)
Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF) Vasile Avram a fost trimis în judecată pentru că, în 21 mai 2011, când era supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, a primit de la omul de afaceri Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc
Un complet de trei judecători de la instanţa supremă a decis, miercuri, în majoritate, desfiinţarea totală a deciziei de achitare dată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) în cazul lui Vasile Avram, şi a complicilor săi.
După rejudecarea cauzei, magistraţii l-au condamnat pe Vasile Avram la trei ani de închisoare şi doi ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru luare de mită şi la şase luni de închisoare pentru tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Instanţa supremă a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani din care au scăzut reţinerea şi arestarea preventivă de la 24 septembrie 2011 la 21 noimebrie 2011.
Alături de Avram a fost condamnat de judecătorii ICCJ şi avocatul Adrian Penciu la şase luni de închisoare pentru tentativă la instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu infracţiuni de corupţie, la şase luni de închisoare pentru favorizarea infractorului comisă în legătură cu infracţiuni de corupţie. Instanţa a contopit cele două pedepse şi a stabilit suspendarea executării lor termnenul de încercare în cazul acestuia find de doi ani şi jumătate.
Complicele celor doi, Vasile Constantin Chiorean, a fost achitat de magistraţii ICCJ pentru fapta de dare de mită şi pentru complicitate la luare de mită
Faţă de Ioan Sorin Ţerbea judecătorii au stabilit încetarea procesului penal pornit împotriva sa pentru dare de mită şi aceeaşi decizie a fost luată şi faţă de Nicolae Iacobescu pentru fapta de dare de mită şi pentru complicitate la luare de mită, ca urmare a decesului celor doi.
Pe latură civilă, instanţa supremă a decis confiscarea de la Avram a sumelor de 19.000 de euro şi 6.647 de euro prin obligarea inculpatului la plata către stat a acestor sume (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii) şi a constatat că acesta a consemnat la CEC Bank suma de 22.000 de euro la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie
ICCJ a menţinut totodată sechestrul asigurător asupra bunurilor lui Avram până la concurenţa celor două sume şi l-a mai obligat pe acesta la plata a 40.173 de lei (din care 3.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale, 35.173 lei contravaloare expertiză tehnică judiciară şi 2.000 lei cheltuieli judiciare la instanţa de fond).
Judecătoarea Simona Cristina Neniţă a făcut opinie separată faţă de colegii săi şi a stabilit ca Avram şi Penciu să fie achitaţi, fiind de acord cu colegii săi în privinţa celorlalte dispoziţii ale deciziei de miercuri, care este definitivă.
Vasile Avram, omul de afaceri Sorin Ţerbea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul de corupţie din arbitraj au fost achitaţi, potrivit deciziei luate în 15 mai 2013 de Curtea de Apel Bucureşti.
Judecătorul a decis la acel moment şi ridicarea sechestrelor puse pe bunurile inculpaţilor şi a altor măsuri dispuse în dosar.
Hotărârea Curţii de Apel a fost atacată cu apel de procurorii DNA iar dosarul a ajuns la instanţa supremă.
În octombrie 2011, Vasile Avram, fost preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, iar omul de afaceri Sorin Ioan Ţerbea, pentru dare de mită în formă continuată.
În acelaşi dosar au fost judecaţi Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Vasile Constantin Chiorean, recepţioner la un hotel din Tîrgu Mureş deţinut de o societate controlată de Ţerbea, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, precum şi Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, ambele în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 21 mai 2011, în condiţiile exercitării atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.
"În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Târgu Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae şi închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Ţerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro", notau procurorii, în documentul citat.
Suma de 19.000 de euro i-a fost dată lui Vasile Avram prin intermediul lui Nicolae Iacobescu şi Vasile Constantin Chiorean, au precizat procurorii.
De asemenea, potrivit procurorilor, în 26 septembrie, în condiţiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar penal, avocatul acestuia, Adrian Penciu, i-a dat un exemplar fals al unei hotărâri din 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a fost semnat de Avram.
"Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de către o altă persoană decât Avram Vasile, începând cu returul sezonului 2010 - 2011. În această modalitate, Penciu Adrian a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Avram Vasile prin constituirea unor probe care nu sunt veridice", potrivit procurorilor anticorupţie.
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 22.000 de euro aparţinând lui Vasile Avram, în vederea confiscării.
În 25 septembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Avram şi Ţerbea, ei fiind eliberaţi în 21 noiembrie.
Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală în acest dosar a lui Şerban Alexandru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, "întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală".
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe