- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.06.2015, 09:10)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat la zece ani de închisoare
Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 la zece ani de închisoare cu executare, pentru fapte de abuz în serviciu prin care compania ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 56,7 milioane de euro, decizia nefiind definitivă.
Urmărește
2111 afișări
Fostul şef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat la zece ani de închisoare (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)
Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la zece ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi la şapte ani de închisoare pentru utilizarea subvenţiilor sau a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
Judecătorul a constatat că infracţiunile din acest dosar sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat, într-o altă cauză, la patru ani şi şase luni de închisoare, prin sentinţa din 7 ianuarie 2014 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, rămasă definitivă prin decizia penală din 17 octombrie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti.
Citeşte şi:
Mihai Necolaiciuc, CONDAMNAT DEFINITIV la patru ani şi şase luni de închisoare cu EXECUTARE. Fostul director general al CFR, ridicat de poliţişti şi dus la Penitenciarul Rahova
Astfel, instanţa a dispus contopirea pedepselor, Mihai Necolaiciuc urmând să execute zece ani de închisoare. De asemenea, fostul director al CFR va avea interdicţie, timp de cinci ani după executarea pedepsei, să aleagă şi să fie ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi să exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
În acelaşi dosar, Mihail Gabriel Misir, fost director al Direcţiei Comerciale din CFR, şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, au fost condamnaţi la câte opt ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
La şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi, pentru complicitate la abuz în serviciu, Vlăduţ Ilie, fost inspector de specialitate la Serviciul Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale a CFR, Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare, Maria Ana Matei, director al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000-aprilie 2001 şi director al Direcţiei Economice în perioada aprilie - noiembrie 2001, şi Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale în perioada ianuarie 2001 - ianuarie 2004.
Instanţa i-a mai condamnat, la câte cinci ani de închisoare, pe Alexandru Nicolae şi Ovidiu Lucian Nicula, administrator al SC General Invest SRL Cluj-Napoca. În cazul lui Nicula, instanţa a constatat că infracţiunea este concurentă cu infracţiunea pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare, prin sentinţa din 24 februarie 2009 a Judecătoriei Cluj-Napoca, rămasă definitivă prin decizia din 29 aprilie 2010 a Curţii de Apel Cluj. Judecătorul a dispus anularea suspendării sub supraveghere a pedepsei de trei ani şi a contopit-o cu pedeapsa din acest dosar, astfel că Nicula va execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare.
Marius Iliuşcă a primit în acest dosar o pedeapsă de cinci ani, dar instanţa a revocat şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei de un an de închisoare primită de acesta prin sentinţa din 4 octombrie 2001 a Judecătoriei Sector 3 Bucureşti, rămasă definitivă prin neapelare la 17 septembrie 2001. Astfel, Iliuşcă va executa pedeapsa rezultantă de şase ani de închisoare.
În cazul lui Adrian Ţolea, şeful Serviciului Cadastru din CFR în perioada 2001-2003, decedat în timpul procesului, judecătorul a constatat încetarea procesul penal.
Instanţa a admis acţiunea civilă şi i-a obligat pe inculpaţi să plătească, în solidar, despăgubiri civile către compania CFR - de peste 85,2 milioane de lei, Societatea de Administrare a Activelor Feroviare - de aproape 10,7 milioane de lei şi Ministerul Transporturilor, în calitate de unic acţionar al CFR SA - de peste 7,5 milioane de lei.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.
Sentinţa a fost dată în dosarul în care Mihai Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR SA şi administratori de firme au fost acuzaţi pentru fraudarea companiei. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi alte persoane au fost trimişi în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.
În primul dintre aceste procese, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată în 1 februarie 2008, pentru presupusa implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.
Alături de alte nouă persoane, Mihai Necolaiciuc este acuzat că în calitate de director general al CFR SA, în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul CFR , în mod ilegal, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.
Necolaiciuc a fost ajutat, susţin procurorii, de mai mulţi complici, care făceau parte din fosta conducere a CNCFR sau erau şefi de servicii - Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduţ, Dragoş Vasile Vlăduţ, Maria Ana Matei, Octavian Costea, Adrian Ţolea, dar şi de administratorii unor firme - Marius Ilişcă şi Ovidiu Lucian Nicula.
"O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 4.525.570 euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale", potrivit rechizitoriului procurorilor.
La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiţiei, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi de faptul că a utilizat subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acţiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.
Potrivit procurorilor, între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private.
"Astfel, în perioada 2001 - octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri, etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 lei", conform rechizitoriului DNA.
Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.
"În plus, în aceeaşi perioadă, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinaţia sumei de 4.123.829,3 de lei (reprezentând subvenţii primite de la bugetul de stat pentru reparaţii capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată. Astfel, suma a fost folosită pentru diverse achiziţii de bunuri şi servicii (pază, delegaţii în străinătate, dicţionare, butaşi de trandafiri, reparaţii la case de odihnă) sau plata salariilor", au mai arătat procurorii.
Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la preţuri supraevaluate.
"De asemenea, în perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei", potrivit DNA.
Conform materialelor care au ajuns în instanţă, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziţii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al trailea dosar penal, instrumentat tot de Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, la un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1.
Procurorii spun că în acest caz Mihai Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Şi în acest caz, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subalternii săi, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ilie Vlăduţ şi Nicolae Alexandru, care ar fi făcut activităţi nelegale.
Conform DNA, în perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.
De asemenea, procurorii vorbesc în rechizitoriu despre faptul că între 2002 şi 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi către firma Nurelo Prest Com, încălcând din nou legea şi fără a avea documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei. Ambele comenzi au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.
Mihai Necolaiciuc este în penitenciar din 17 octombrie 2014, când a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns şi cel mai târziu la instanţă. Curtea de Apel Bucureştri l-a condamnat atunci pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000.
În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, pentru aceeaşi infracţiune.
Curtea de Apel Bucureşti a schimbat pedeapsa dată de prima instanţă, Judecătoria Sectorului 1, care hotărâse, în 7 ianuarie 2014, că Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru nu sunt vinovaţi de faptele de care au fost acuzaţi de procurori, motiv pentru care i-a achitat.
Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Transporturilor şi i-au obligat pe inculpaţi să îi plătească, în solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: MOTIVARE: Necolaiciuc nu a dat suficiente dovezi de îndreptare, astfel că nu poate fi eliberat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe