- Home
- Social
- SUCEAVA, (23.09.2015, 15:42)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al CJ Botoşani Florin Ţurcanu, suspectat de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi fals
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani Florin Ţurcanu este suspectat de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi fals, după ce ar fi primit sume de bani de la firme care aveau contracte cu CJ şi ar fi obţinut bani şi alte foloase de la societăţi pe ai căror reprezentanţi îi ameninţa cu controale.
Urmărește
605 afișări
Fostul şef al CJ Botoşani Florin Ţurcanu (Imagine: Ionut Tabultoc/Mediafax Foto)
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că, după ce a preluat mandatul de preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu a discutat cu Victor Mihalachi, administrator al Victor Construct SRL Botoşani, cu privire la modalităţile de "colaborare" astfel încât plăţile pentru lucrările executate să fie făcute de CJ Botoşani conform contractelor, stabilindu-se ca preşedintele CJ să primească 100.000 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Înţelegerea avea în vedere derularea a două contracte cu finanţare europeană în valoare de peste 55.000.000 de lei, mai exact "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura", în valoare de 12.624.033 de lei, şi "Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati" din Botoşani, în valoare de 44.936.701 lei.
Sursele citate menţionează că Victor Construct SRL Botoşani a câştigat, începând cu anul 2010, mai multe licitaţii, în valoare de aproximativ 26 de milioane de euro, organizate în judeţul Botoşani pentru proiecte derulate prin POR 2007-2013, iar pe parcursul implementării a patru proiecte, Victor Mihalachi, administrator şi asociat la Victor Construct SRL, Victor LDC Imobiliare SRL şi Cosmilux Company SRL, cu scopul de a avea foloase personale a obţinut sprijinul reprezentanţilor administraţiilor publice locale beneficiare ale finanţărilor comunitare, reprezentate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani din mandatul 2008-2012, Mihai Ţâbuleac, şi de Florin Ţurcanu, care a fost preşedinte al CJ Botoşani în perioada 2012-2014.
Conform cercetărilor, Victor Mihalachi a întreprins, din luna iulie 2012, demersuri prin care a obţinut susţinere din partea lui Ţurcanu pentru a obţine avantaje financiare ilicite.
Astfel, anchetatorii susţin că activităţile ilegale ale administratorului Victor Construct SRL constau în influenţarea deciziilor comisiilor de organizare a licitaţiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse în cadrul licitaţiilor la care participa, executarea de lucrări care nu respectau din punct de vedere cantitativ şi valoric proiectul iniţial şi decontarea ilegală a valorii materialelor din oferta depusă, încheierea de acte adiţionale, în afara prevederilor legale, în scopul creşterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrări, cointeresarea materială a reprezentanţilor beneficiarilor proiectelor investiţionale la care Victor Construct SRL avea calitatea de antreprenor, în vederea recepţionării în condiţii ilegale a lucrărilor executate.
Aceste situaţii au în vedere contractul cu finanţare din fonduri europene din octombrie 2010 pentru reabilitarea Spitalului Judeţean "Mavromati", în valoare de 5.085.928 lei, contractul de execuţie din iunie 2011 privind reabilitarea Spitalului "Mavromati", în valoare de 36.239.275 lei, contractul de lucrări în valoare de 5.689.698 lei, fără TVA, aferent proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale în anul 2013, proiectul privind reabilitarea şi modernizarea urbană în municipiul Dorohoi, în valoare de 19.888.382 lei, precum şi lucrările de investiţii privind canalizarea menajeră şi staţia de epurare în localităţile Victoria şi Tocileni, în valoare de 5.919.219 lei.
Conform aceloraşi surse, Ţurcanu este suspectat şi că a obţinut sume de bani de la reprezentanţii unor firme private din judeţul Botoşani care desfăşoară activităţi în domeniul agroalimentar, prin intimidare şi ameninţarea cu utilizarea pârghiilor de control pentru sancţionarea firmelor, de către organe de control care desfăşoară activităţi specifice la nivel local şi central.
Astfel, sursele citate arată că Ţurcanu i-a solicitat lui Ionică Gireadă, administrator al Raffaello SRL, suma de 40.000 de lei, în caz contrar afirmând că va interveni pe lângă organele cu atribuţii de control, de la nivel judeţean şi din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, care vor face controale şi vor aplica sancţiuni firmei până când aceasta va intra în insolvenţă.
Ca urmare a demersurilor făcute, Florin Ţurcanu a primit în luna octombrie 2012 suma de 40.000 de lei şi în luna decembrie 2012 suma de 40.000 de lei, arată sursele menţionate.
În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi modalitate, el a solicitat şi a obţinut suma de 100.000 de lei de la Iulian Căzăcuţ, administrator al Doly Com SRL şi Kravys Meat Solutions SRL Botoşani, promiţând în schimb că nu va solicita controale la acest agent economic din partea instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean sau DSVSA.
Anchetatorii mai susţin că Florin Ţurcanu i-a solicitat lui Ilie Ion, pentru a fi menţinut în funcţia de director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, remiterea unor sume de bani.
Astfel, Ilie Ion a dispus tipărirea unui tiraj de 500 de exemplare dintr-un album privind tradiţiile culturale din judeţul Botoşani, pentru care a decontat suma de 165 de lei, deşi a achitat doar 65 de lei pentru fiecare exemplar, diferenţa de 50.000 de lei fiind oferită lui Ţurcanu.
Conform aceloraşi surse, Ţurcanu este acuzat că a obţinut 20 la sută din suma pe care firma CJ Botoşani Nova Apaserv SA o plătea drept chirie pentru sediul pe care l-a închiriat în spaţiul aparţinând Tratoria Trade SRL Botoşani.
Astfel, în luna iunie 2014, între firma Nova Apaserv SA Botoşani şi SC Tratoria Trade SRL Botoşani a fost încheiat un contract având ca obiect închirierea unui spaţiu în complexul comercial pentru a fi utilizat ca sediu de SC Nova Apaserv SA, pe o perioadă de şapte ani şi două luni, cu o chirie de 5.900 de euro lunar.
În decursul anului 2014, Ţurcanu a făcut demersuri pentru a facilita şi determina încheierea contractului cu Tratoria Trade SRL Botoşani, prin influenţa şi intervenţiile făcute asupra lui Neculai Gheorghincă pentru ca acesta din urmă să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu şi să întreprindă demersuri contrare îndatoririlor sale de serviciu, în scopul declarării ca eligibilă a ofertei făcute de Tratoria Trade SRL Botoşani.
Contractul a fost încheiat în baza unei înţelegeri prealabile între Gheorghincă, director adjunct la Nova Apaserv SA, şi Vasile Purice, administratorul Tratoria Trade.
În scopul perfectării înţelegerii, Neculai Gheorghincă i-ar fi oferit lui Florin Ţurcanu 20 la sută, reprezentând 1.180 de euro lunar, din valoarea plăţilor făcute conform contractului, sumele de bani fiind asigurate de către Purice.
Anchetatorii au mai stabilit că directorul adjunct al Nova Apaserv Botoşani, Neculai Gheorghinică, nu a declarat în perioada mai 2013-decembrie 2014 veniturile obţinute ca urmare a contractelor de muncă încheiate cu SC Tratoria Trade SRL, SC Simi Impex SRL şi SC Cristal SRL, firme controlate de Vasile Purice, pentru a ascunde existenţa raporturilor de muncă faţă de membrii Consiliului de Administraţie şi organele de conducere ale SC Nova Apaserv SA Botoşani.
Sursele citate menţionează că în perioada august 2012-noiembrie 2014, Florin Ţurcanu a prezentat în mod frecvent Serviciului de contabilitate al Consiliului Judeţean Botoşani documente justificative (facturi de cazare la hotel, ordine de deplasare, bonuri de combustibil şi altele) în vederea decontării unor deplasări în ţară, de regulă în municipiul Bucureşti.
Mai mult, Florin Ţurcanu a cerut şefului Asociaţiei locale a nevăzătorilor, Tudorel Tupiluşi, suma de 15.000 de lei pentru a-l numi într-o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.
Aceleaşi surse spun că Ţurcanu i-a mai solicitat acestuia să sponsorizeze, în mai multe rânduri, organizarea unor evenimente în beneficiul său, constând în închirieri de spaţii pentru şedinţe, transport în judeţ al unor delegaţii, organizarea de mese festive şi altele.
În schimbul finanţării evenimentelor, pentru care Tupiluşi a utilizat peste 30.000 de lei, Ţurcanu i-a promis că îl va sprijini să obţină o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, înţelegerea nemaifiind perfectată.
În acest caz, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Suceava au făcut, miercuri, percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Botoşani, în birourile Direcţiei de buget-finanţe, în arhiva direcţiei şi la directorul executiv, dar şi în birourile Direcţiei de Investiţii şi Achiziţii Publice a CJ Botoşani, inclusiv la Serviciul de Achiziţii Publice şi Serviciul de Investiţii şi în arhiva acestei direcţii.
Conform surselor judiciare, Ţurcanu a fost citat, alături de alte persoane, pentru a se prezenta, joi, la sediul DNA Suceava.
Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava face cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2010-2014, arăta DNA, într-un comunicat de presă.
"În cursul zilei de 23.09.2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în două locaţii situate pe raza judeţului Botoşani, reprezentând sediul unei instituţii publice şi sediul filialei teritoriale a unui partid politic", preciza sursa citată.
Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii făceau percheziţii la sediile Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani şi Partidului Naţional Liberal Botoşani.
Ancheta vizează fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada în care CJ Botoşani era condus de Florin Ţurcanu, acesta fiind revocat din funcţie după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare, în decembrie 2014, precizau sursele citate.
Faptele de corupţie vizate sunt legate de modul în care Consiliul Judeţean Botoşani ar fi atribuit contracte unor instituţii şi firme.
Conform surselor citate, percheziţiile au vizat ridicarea unor documente: acte contabile, contracte, precum şi a unor obiecte care pot forma obiectul unor infracţiuni de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă).
Faptele vizate de procurori ar fi fost comise între 2012 şi 2014 şi se referă la acordarea preferenţială a unor contracte de execuţie lucrări, prestări servicii unor firme agreate în schimbul unor foloase necuvenite, contractele fiind plătite cu bani din bugetele instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. De asemenea, se cercetează modul de organizare a unor evenimente, târguri expoziţionale în judeţul Botoşani prin risipirea banului public şi cu consecinţa obţinerii unor foloase inclusiv de ordin electoral.
Conform aceloraşi surse, sunt avute în vedere şi alte aspecte legate de numirea în poziţie cheie la conducerea unor instituţii publice a unor persoane agreate de factorii decizionali de la nivelul Consiliului Judeţean în perioada menţionată.
Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani.
Florin Ţurcanu a fost revocat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în 17 februarie, după ce în decembrie 2014 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual.
Florin Ţurcanu, fost preşedinte al PNL Botoşani, a fost trimis în judecată în anul 2011, pentru că a consemnat nereal faptul că mai mulţi membri ai filialei au fost excluşi din partid, deşi în Delegaţia Permanentă acestora li se ridicase doar sprijinul politic. În urma acestor hotărâri, acele persoane şi-au pierdut calitatea de consilier local sau judeţean.
După ce a fost revocat din funcţie, Florin Ţurcanu, care era şi copreşedinte al noului PNL, a anunţat că se retrage din politică şi din viaţa publică.
Ţurcanu a fost preşedintele CJ Botoşani din 2012 până în februarie 2015, iar în legislatura 2008-2012 a fost deputat.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele