- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.07.2014, 17:13)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al DIICOT Alba, trimis în judecată pentru fabricarea dosarului lui Berbeceanu
Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi ofiţerul Alin Muntean au fost trimişi în judecată pentru fabricarea dosarului fostului şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu, folosind în cauză declaraţii obţinute prin ameninţări, promisiuni sau favoruri şi date false.
Urmărește
514 afișări
Ioan Mureşan, fostul şef al DIICOT Alba (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 - 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive dispuse în cauză.
Potrivit rechizitoriului, în 2013, Ioan Mureşan, împreună cu Alin Muntean şi cu complicitatea lui Nicolaie Cean, şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu şi a dispus, în 21 decembrie 2013, începerea urmăririi penale faţă de Traian Berbeceanu, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, suspendat ulterior din funcţie, pentru sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.
În 23 octombrie 2013, Mureşan a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, iar o zi mai târziu, Traian Berbeceanu a fost reţinut. În 24 octombrie 2013, Mureşan a propus arestarea lui Berbeceanu, în urma administrării, fie personal, fie de către Alin Muntean, a unor probe nelegale şi cu un conţinut nereal. În acest sens, Muntean ar fi folosit "declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri, declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian, declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate, declaraţia inculpatului Cean Nicolaie Ion, audiat cu identitate protejată, procese verbale întocmite de inculpatul Muntean Alin Mirel Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat, documente fără relevanţă probatorie", susţin procurorii.
În acelaşi context, fostul şef al DIICOT Alba nu verificat alte variante de anchetă, deşi existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru, susţin procurorii.
"În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul Mureşan Ioan a inserat cu ştiinţă menţiuni false sau denaturate şi a ascuns existenţa unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
În acest fel, Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean au obţinut, atât pentru ei, cât şi pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, "foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofiţerului de poliţie judiciară şi înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta", se mai arată în rechizitoriu.
În această cauză, procurorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii.
Ioan Mureşan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul lui, acesta fiind eliberat din funcţie în 29 mai.
Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul de la DIICOT Alba în care a fost acuzat, fără probe, că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.
Procurorii care au instrumentat dosarul arătau că soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reieşea că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.
Dosarul lui Berbeceanu a fost preluat de la DIICOT Alba la Structura Centrală a Direcţiei în 1 noiembrie 2013.
În 16 mai, DIICOT anunţa că în dosarul lui Berbeceanu a fost extinsă urmărirea penală faţă de acesta, pentru luare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit anchetatorilor, în 2011, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte Traian Berbeceanu şi alte persoane şi în condiţiile în care acesta deţinea calitatea de ofiţer de poliţie judiciară şi funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Gheorghe şi Anca Rusu i-ar fi dat acestuia un autoturism marca Volkswagen Passat, în valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a le da date şi informaţii despre cercetarea acestora, a SC U. SRL ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.
În acest dosar, Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată miercuri de procurorii DIICOT, fiind acuzat de luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare. Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe