Fostul şef al IBCvT Târgu Mureş: Se doreşte desfiinţarea acestei instituţii din interese personale

Fostul şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş Radu Deac susţine, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc, că la baza deciziei de desfiinţare a IBCvT, prin anexarea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, stau "ambiţii, orgolii şi interese personale".

Urmărește
79 afișări

Potrivit scrisorii deschise adresate de fostul şef al IBCvT Târgu Mureş profesorul doctor Radu Deac premierului Emil Boc, desfiinţarea institutului - prin anexarea acestuia la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş - reprezintă "o eroare greu de justificat în viitor", iar la baza iniţiativei au stat "ambiţii, orgolii şi interese personale" ale şefului PDL Mureş, Dorin Florea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acest proiect reprezintă o iniţiativă mai veche a primarului (Târgu Mureşului) Dorin Florea la care s-a asociat actualul subsecretar de stat medicul Raed Arafat cu scopul de a desfiinţa o instituţie sanitară de elită şi de performanţă care a adus importante servicii de sănătate populaţiei oraşului Târgu Mureş, judeţului şi ţării. Alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie, IBCvT este singura unitate sanitară pe care primarul nu o controlează", se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit lui Deac, descentralizarea spitalelor nu a afectat statutul IBCvT, care a rămas unitate de interes naţional în subordinea Ministerului Sănătăţii.

"Începând însă cu anul 2009 a fost declanşată o campanie furibundă împotriva IBCvT şi a conducerii acestuia, în primul rând cu obiectivul de subordonare a managerului instituţiei. Au fost schimbaţi manageri, s-au perindat la conducerea IBCvT simpatizanţi ai conducerii locale sau rude ale acesteia. Lipsa de competenţă şi pregătirea managerială inferioară au determinat disfuncţionalităţi în activitate, care însă nu au reuşit să abată institutul de la performanţă", a afirmat Deac.

El a adaugat că s-a "forţat" pensionarea sa, în urmă cu un an, din conducerea IBCvT şi din funcţia de şef de clinică, "numindu-se în această poziţie, fără îndeplinirea condiţiilor legale, un medic chirurg, obedient faţă de autorităţile locale".

"Această campanie culminează în această perioadă cu decizia propusă de proiectul de Hotărâre de Guvern de desfiinţare a IBCvT. Este o acţiune fără precedent în domeniul sanitar, care pentru interese personale, ambiţii şi orgolii urmăresc desfiinţarea unei instituţii de performanţă, de interes naţional, care cumulează experienţă profesională de 15 ani şi o tradiţie de patru decenii. Deşi reforma în sănătate este dorită şi benefică, asemenea decizii, ca cea de mai sus, compromit noţiunea de reformă", subliniază el.

Potrivit lui Deac, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au luat în considerare niciun argument adus împotriva acestui proiect, deşi IBCvT este o unitate sanitară de elită, de interes naţional cu performaţe notabile şi adresabilitate de până la 80 la sută la pacienţi din afara judeţului.

Astfel, la IBCvT Târgu Mureş a fost iniţiat tratamentul modern al infarctului miocardic – una din cele mai mari şi frecvente urgenţe, cu proceduri de cardiologie intervenţională, înregistrându-se peste o mie de cazuri cu rezultate remarcabile, dar şi programul de transplantare cardiacă, acesta fiind cel mai activ program din ţară, cu 45 de astfel de proceduri.

Nu în ultimul rând, IBCvT Târgu Mureş se mândreşte cu o activitate de performanţă efectuată în condiţii de cost-eficienţă prin controlul preţurilor la materialele sanitare şi medicamente, în întreaga existenţă a institutului nefiind acumulate arierate, subliniază Deac.

"Pierzând personalitatea juridică, IBCvT nu poate accesa direct programele de sănătate cu care a fost finanţat până în prezent, nu poate înainta proiecte de cercetare în competiţie, nu poate accesa fonduri europene, nu poate avea reprezentare în activităţi de colaborare. Subsecretarul de stat Raed Arafat a recunoscut într-o emisiune locală televizată că fără personalitate juridică IBCvT nu ar fi făcut performanţa la care a ajuns. Finanţarea activităţii de performanţă va fi grav afectată, mai ales într-o unitate ca SCJU, cronic subfinanţată, cu achiziţii deficitare în domeniul cardiovascular în trecut, cu probleme de management (acelaşi material sanitar la SCJU costă de trei - cinci ori mai mult decât la IBCvT) şi care a acumulat arierate de 700 de miliarde în ultimii ani. SCJU nu a atins performanţa IBCvT nici medical şi nici economic", se mai arată în scrisoare.

Potrivit sursei citate, fondurile investite în IBCvT în cei 15 ani de existenţă - 7,5 milioane de dolari alocaţi de Guvern, 1,5 milioane de dolari rezultaţi dintr-un proiect de cercetare şi peste 17 milioane de lei din investiţii ale Ministerului Sănătăţii pentru centrul cardiovascular pediatric - "îşi pierd destinaţia pentru performanţă în specialitate".

Deac adaugă că un mare număr de asistente de la institut, înalt calificate în specialitate timp îndelungat, au cerut plecarea la alte unităţi din ţară sau din străinătate.

"În concluzie, considerăm că nu există argumente de ordin medical şi administrativ pentru desfiinţarea, comasarea sau reorganizarea IBCvT. Soluţia ce se propune poate fi organizarea de asemenea spitale regionale de urgenţă, dar cu păstrarea unităţilor de monospecialitate performante. Desfiinţarea unei unităţi de specialitate, de performanţa IBCvT, în momente în care morbiditatea şi mortalitatea prin boli cardiovasculare ocupă primul loc în întreaga lume, în România fiind în creştere, este o eroare greu de justificat în viitor", arată Deac.

De cealaltă parte, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea (PDL), a respins toate acuzaţiile.

"Domnul doctor Radu Deac poate scrie oricui, dar să spună adevăratele motive. Nu eu am decis acest lucru, este o aberaţie ce susţine. Nu s-a făcut nicio politizare, este o iniţiativă de pe timpul ministrului Eugen Nicolăescu, când se dorea înfiinţarea spitalelor regionale. Din punctul meu de vedere, spitalul judeţean avea nevoie de patru secţii, între care şi chirurgia", a spus Dorin Florea, care este şi şeful PDL Mureş.

El a adăugat că nicăieri în lume nu există o structură paralelă precum era IBCvT faţă de SCJU din Târgu Mureş, ci structură clinică în cadrul spitalului, apreciind că institutul "funcţiona în sistem de clinică privată şi cei de acolo se comportau ca pe moşia lor".

"Exact câţi bani avea înainte institutul, are şi acum. Eu am spus într-adevăr că sunt îngrijorat că au fost atât de «sprijiniţi» cei mai buni cardiologi, că au plecat la Braşov. Domnul Deac are 70 de ani, dacă operează la spital privat, să îşi vadă de treaba lui. Modul cum gândeşte este total deplasat", a conchis Florea.

Profesorul doctor Radu Deac este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi considerat cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii din România, cu circa 10.000 de operaţii pe cord deschis, 5.000 de intervenţii pe cord închis şi 35 de transplanturi.

Managerul SCJU din Târgu Mureş, Florin Gomotârceanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Executivul a decis, în martie, printr-o hotărâre din Guvern, care a apărut în Monitorul Oficial, comasarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant cu spitalul pe care îl conduce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici