Fostul şef al IGSU, generalul Ion Burlui, a revenit la conducerea ISU Suceava

Fostul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), generalul Ion Burlui, care a demisionat în urma situaţiei create după accidentul aviatic din Munţii Apuseni, a revenit, de marţi, la conducerea ISU Suceava, el urmând să preia comanda din data de 1 februarie, până atunci fiind în concediu.

Urmărește
709 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al IGSU, generalul Ion Burlui, a revenit la conducerea ISU Suceava

Generalul Ion Burlui (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, de marţi, generalul Ion Burlui a revenit la conducerea ISU Suceava.

El a spus că acesta este în concediu şi va prelua efectiv comanda ISU Suceava de la 1 februarie.

În prezent, comanda ISU Suceava este asigurată de colonelul Dan Hoffman, inspector şef adjunct al instituţiei.

Premierul Victor Ponta a semnat, miercuri, decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea lui Radu Stroe, care până joi a condus Ministerul Afacerilor Interne.

Ion Burlui declara că a demisionat "din demnitate" şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic din Munţii Apuseni.

Generalul de brigadă Ion Burlui a transmis, joi, o declaraţie de presă referitoare la "demisia de onoare" din funcţia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în care a arătat că acţiunea de căutare a victimelor accidentului din Munţii Apuseni a fost condusă, de la nivelul zonei de căutare, de grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, iar coordonarea acţiunii s-a făcut de către IGSU, prin grupa operativă.

Burlui a spus că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic şi şi-au riscat viaţa pentru a o salva pe a altora, aşa cum fac de fiecare dată.

"Consider că din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara», şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora", a mai spus Ion Burlui.

Acesta a arătat că este foarte bine că localnicii salvatori au ajuns primii la locul accidentului, însă a precizat că erau la ei acasă şi cunoşteau traseele.

Fostul şef al IGSU a spus că are remuşcări pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

"Dar am aceleaşi remuşcări pentru toate victimele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă: şi cei şase oameni căzuţi în canalul Dunăre- Marea Neagră acum câteva zile, dar şi colegul nostru înghiţit de malul de pământ la Feteşti. Ar fi bine dacă i-am putea salva pe toţi", a precizat Burlui.

Fostul şef al IGSU a mai spus că în acest caz "s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, condusă şi desfăşurată de structuri de intervenţie şi de tehnicieni, ceea ce nu este normal".

"Există ministere, există miniştri, însă aceştia nu iau decizii operative, fiindcă nu au competenţe. Aceştia pot purta răspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total şi alte măsuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister în acţiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefică aşa cum structura operativă poartă răspunderea şi are obligaţia de a informa conducerea ministerului pentru acţiunile desfăşurate", a precizat Burlui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici