- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.01.2014, 12:21)
- Departamentul Social - Mediafax
Fostul şef al IGSU: Structurile şi-au făcut datoria. Aşa cum "iarna nu-i ca vara", la munte nu e ca la câmpie
Fostul şef al IGSU, Ion Burlui, susţine că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic din Apuseni, dar aşa cum "iarna nu-i ca vara", nici "la munte nu este ca la câmpie", precizând că în acest caz s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative.
Urmărește
957 afișări
Fostul şef al IGSU: Structurile şi-au făcut datoria. Aşa cum "iarna nu-i ca vara", la munte nu e ca la câmpie (Imagine: Catalin Cadan/Mediafax Foto)
Generalul de brigadă Ion Burlui a transmis, joi, o declaraţie de presă referitoare la "demisia de onoare" din funcţia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în care arată că acţiunea de căutare a victimelor accidentului din Munţii Apuseni a fost condusă, de la nivelul zonei de căutare, de grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, iar coordonarea acţiunii s-a făcut de către IGSU, prin grupa operativă.
Burlui arată că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic şi şi-au riscat viaţa pentru a o salva pe a altora, aşa cum fac de fiecare dată.
"Consider că din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara», şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora", spune Ion Burlui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Acesta mai arată că este foarte bine că localnicii salvatori au ajuns primii la locul accidentului, însă precizează că erau la ei acasă şi cunoşteau traseele.
"Că au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le mulţumesc în modul cel mai sincer. Dar acasă la tine găseşti un lucru chiar dacă este noapte, fiindcă ştii traseul şi unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au ştiut muntele, au mers vara, dar şi iarna pe el, fără a vorbi despre distanţele de unde s-au deplasat forţele de intervenţie", a mai arătat Burlui.
Fostul şef al IGSU mai spune că are remuşcări pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
"Dar am aceleaşi remuşcări pentru toate victimele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă: şi cei şase oameni căzuţi în canalul Dunăre- Marea Neagră acum câteva zile, dar şi colegul nostru înghiţit de malul de pământ la Feteşti. Ar fi bine dacă i-am putea salva pe toţi", precizează Burlui.
Fostul şef al IGSU mai spune că în acest caz "s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, condusă şi desfăşurată de structuri de intervenţie şi de tehnicieni, ceea ce nu este normal".
"Există ministere, există miniştri, însă aceştia nu iau decizii operative, fiindcă nu au competenţe. Aceştia pot purta răspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total şi alte măsuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister în acţiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefică aşa cum structura operativă poartă răspunderea şi are obligaţia de a informa conducerea ministerului pentru acţiunile desfăşurate", precizează Burlui.
Acesta afirmă că mediatizarea accidentului, "cu direcţionare unilaterală", fără a se vedea eforturile făcute de serviciile de intervenţie, nu este corectă.
"Şi copiii fac greşeli în faţa părinţilor, dar aceştia nu-i omoară, fiindcă printre altele nu au drept de viaţă şi de moarte asupra lor. Pompierul este copilul acestui popor. Pe copilul tău nu poţi să-l faci «vierme» şi «incompetent» de faţă cu tot satul, în condiţiile în care îşi sacrifică timpul, familia, viaţa pentru binele tău şi îţi place să te lauzi şi să te asociezi cu el când ia note bune", mai arată fostul şef al IGSU.
Ion Burlui precizează că operaţiunile de intervenţie şi activităţile de conducere şi coordonare a structurilor IGSU sunt bine definite în legislaţia privind managementul situaţiilor de urgenţă, fiind stabilite atribuţii şi responsabilităţi la toate nivelurile ierarhice, iar succesul unei intervenţii, indiferent de ce natură, ţine de munca în echipă, interinstituţională, de parteneriatul cu societatea civilă.
"Nicio acţiune practică, inclusiv o intervenţie în situaţii de urgenţă, nu poate fi desfăşurată în condiţii de perfecţiune totală; nu existăun sistem cu risc «0» în funcţionare", spune Burlui.
"Mulţumesc colegilor mei pentru tot ceea ce au făcut şi fac zi de zi în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. Mulţumesc tuturor pentru ceea ce au făcut pentru pompieri şi ceea ce fac cu adevărat pentru acest popor. Curaj şi Devotament", încheie Ion Burlui declaraţia de presă.
Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Burlui declara că a demisionat "din demnitate" şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic.
Premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea ministrului de Interne, Radu Stroe.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec.
Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie.
Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat miercuri, el declarând că a luat această decizie "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze.
Citeşte şi:
ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni: Două fete paramedic voluntar la SMURD, primele ajunse la răniţi după ore întregi prin zăpadă - FOTO
Citeşte şi:
ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni - Şef SMURD Bihor: Pilotul şi studenta nu ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ajungeau în 30 de minute
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe