- Home
- Social
- BISTRIŢA, (14.03.2015, 16:33)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare, pentru corupţie, în acelaşi dosar un fost judecător primind doi ani de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.
Urmărește
153 afișări
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare (Imagine: Shutterstock)
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 12 martie, apelul DNA Cluj, împotriva unei sentinţe din decembrie 2011 a Curţii de Apel Cluj - care o achitase pe Venturia Moldovan, instanţa supremă condamnând-o la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi la şase luni de închisoare pentru instigare la fals intelectual, fostul procuror şef urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv doi ani de închisoare, din această perioadă urmând să îi fie scăzută durata reţinerii şi arestării preventive, respectiv 24 iunie - 2 iulie 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
Totodată, instanţa a dispus confiscarea, de la fostul şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud, a sumei de 32.000 lei şi a menţinut măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de 3.700 euro şi 3.400 lei.
De asemenea, instanţa supremă l-a condamnat şi pe fostul judecător Petru Rus la o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, pentru fals intelectual.
Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat la câte doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de patru ani, pe Vasile Ruşti şi Ioan Scurt, pentru cumpărare de influenţă.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Fiul magistratului, Stelian Moldovan, a scris pe o reţea de socializare că şi-a condus deja mama în centrul de detenţie, cu toate că este bolnavă.
"După şase ani de zile de instrumentare şi aparentă judecare a unui dosar anticorupţie nr. 666/33/2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus condamnarea la o pedeapsă de doi ani închisoare cu executare a unei femei în vârstă de 62 de ani, diagnosticată cu ciroză în stadiu avansat, gradul doi de handicap permanent, reţinând, probabil, în sarcina persoanei condamnate un mare grad de pericol social mai ales pentru comunitatea unde a locuit şi a lucrat peste 30 de ani. Persoana condamnată este mama mea. Conducând-o spre centrul de detenţie am realizat că toate lucrurile bune pe care le-am învăţat sau pe care le-am făcut în viaţă asta se datorează ei. Îţi mulţumesc, mamă! Niciodată nu am fost atât de mândru de tine ca acum!", a scris contul său de socializare Stelian Moldovan, fiul fostului şef al Parchetului Judecătoriei Năsăud.
Procurorii DNA stabiliseră că, în mai 2009, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Năsăud, Moldovan Adriana Veturia, ar fi acceptat construirea cu titlu gratuit, de către un om de afaceri, a unui pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a magistratului, în schimbul intervenţiei pe care a promis că o va face asupra unui judecător de la Judecătoria Năsăud, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă omului de afaceri într-o cauză civilă. În cursul lunii iunie 2009, Moldovan ar fi pretins întocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrărilor de construcţie a podului, acte care au şi fost emise de o societate comercială.
La data de 21 mai 2009, Moldovan i-ar fi cerut judecătorului Petru Rus, de la Judecătoria Năsăud, ca într-o încheiere de şedinţă dată într-o cauză penală să fie menţionat în locul său numele unui alt procuror, care în realitate nu a participat la această cauză, întrucât avocatul inculpatului din cauza respectivă era chiar fiul Veturiei Moldovan, ceea ce ar fi atras incompatibilitatea acesteia în calitate de procuror de şedinţă.
De asemenea, în cursul lunii iunie 2009, Moldovaa ar fi primit de la o persoană 2.200 lei pentru a interveni la magistraţii (procurori şi judecători) care erau învestiţi cu soluţionarea cauzei în care fratele cumpărătorului de influenţă era cercetat în stare de arest preventiv pentru viol.
Iniţial, procuroarea şi judecătorul Petru Rus au fost achitaţi de faptele de corupţie, Curtea de Apel Cluj, apreciind, în decembrie 2011, că lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii de care erau acuzaţi de către procurorii anticorupţie.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe