Fostul vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, îşi petrece Revelionul în arest

Fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Baciu, este singurul inculpat arestat din procesul în care este acuzat că a primit o sută de mii de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire, următorul termen fiind stabilit pentru 18 ianuarie 2012.

Urmărește
663 afișări
Imaginea articolului Fostul vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, îşi petrece Revelionul în arest

Fostul vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, îşi petrece Revelionul în arest (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, miercuri, recursul lui Remus Baciu, care a contestat decizia din 19 decembrie a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), prin care i-a fost prelungită durata arestării.

De fapt, CAB a decis prelungirea arestării şi a Cameliei Andruşenco, în timp ce Gheorghe Ciubotaru a fost pus în libertate.

Baciu şi Andruşenco au făcut recurs la instanţa supremă, care a respins, miercuri, cererea fostului vicepreşedinte al ANRP, însă a admis-o pe cea a femeii. Astfel, Baciu a rămas singurul acuzat arestat în acest dosar.

Următorul termen de judecată al procesului a fost stabilit de CAB pentru 18 ianuarie 2012, când vor continua audierea matorilor.

În 21 septembrie, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Remus Baciu, care fusese arestat în urmă cu o lună, după ce a fost prins luând aproape o sută de mii de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Remus Baciu de trafic de influenţă. Alături de el au mai fost trimişi în judecată, tot în stare de arest, şi cei doi soţi care au intermediat între Baciu şi cumpărătorii de influenţă, Camelia Teodora Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru, acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă.

În acelaşi dosar sunt judecate, în stare de libertate cele trei cumpărătoare de influenţă, Elena Albu, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, dar şi Elisabeta Vişan, acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă.

Procurorii susţin că, în calitatea sa de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada iunie - august 2011 Baciu "a pretins şi primit foloase materiale" cu ajutorul coinculpatei Andruşenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcţionarii din subordine "să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001".

Cele trei cumpărătoare de influenţă aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Totuşi, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

"În aceste circumstanţe, în perioada iunie-august 2011, inculpatul Remus Virgil Baciu a pretins, cu ajutorul inculpatei Camelia Teodora Andruşenco, de la cele patru titulare ale despăgubirilor, inculpate sau învinuite în prezenta cauză, un folos care iniţial nu a fost particularizat, fiind apoi individualizat ca procentaj de 20 la sută din valoarea despăgubirilor stabilită de CCSD, diminuat ulterior la 15 la sută, după care a primit, în trei tranşe, cu ajutorul aceleiaşi coinculpate, suma totală de 1.817.500 de lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 432.738 de euro, din care şi-a însuşit 1.134.900 de lei, echivalentul a 270.215 de euro. Astfel, inculpatul Remus Virgil Baciu a primit în zilele de 8 şi 14 august 2011 câte 367.000 de lei, iar la data de 26 august 2011 suma de 400.900 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", afirmă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă de miercuri.

Restul banilor, adică suma de 682.600 de lei, echivalentul a 162.523 de euro, ar fi fost însuşiţi de Camelia Teodora Andruşenco, ajutată tot timpul de soţul ei în această chestiune.

Elisabeta Vişan, fiica uneia dintre cumpărătoarele de influenţă, "a asigurat legătura" între beneficiare, pe de-o parte, şi Remus Baciu şi Camelia Teodora Andruşenco, pe de altă parte, "pentru realizarea demersurilor de transmitere a pretinderii şi, respectiv, de remitere a folosului cerut ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă".

Procurorii au pus sechestru pe bunurile aparţinând lui Remus Baciu şi familiei Camelia Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru.

Virgil Baciu şi Camelia Andruşenco au fost arestaţi în 28 august, iar Gheorghe Ciubotaru din 6 septembrie.

Andruşenco a fost eliberată miercuri, 28 decembrie, în timp ce Ciubotaru joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici