- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.09.2011, 13:10)
- Lucia Efrim ,
Fostul vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, verificat de inspectorii de integritate
Vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Virgil Baciu - demis luni din funcţie, după ce a fost arestat pentru fapte de corupţie - este verificat de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Urmărește
446 afișări
Fostul vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, verificat de inspectorii de integritate (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Potrivit declaraţiei de avere din 14 martie 2011, Baciu deţine o jumătate dintr-o fâneaţă, o pictură modernă de 9.000 de euro, dar şi două statuete de bronz, picturi şi grafice, toate în valoare de 3.500 de euro.
Baciu a declarat conturi şi depozite bancare la Raiffeisen de 6.000 euro, la Banc Post de 98.000 de lei şi la BCR de 9.000 de lei.
În urmă cu trei luni, ANI a primit o sesizare referitoare la Baciu, astfel declanşându-se verificarea averii acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Instanţa supremă judecă, vineri, recursul făcut de Remus Virgil Baciu, fostul vicepreşedinte al ANRP, arestat preventiv duminică, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a reţinut şi acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire.
Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost arestat preventiv duminică, de o instanţă a Curţii de Apel Bucureşti.
În motivarea deciziei de arestare, Curtea de Apel Bucureşti notează că Baciu s-a folosit de instituţiile statului în interese personal şi că gravitatea faptei pentru care este cercetat Baciu reiese şi din calitatea sa de subsecretar de stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie publică aflată în subordinea Guvernului.
Judecătorul care a decis arestarea preventivă a lui Baciu şi a complicei sale, Andruşenco, a arătat că, în exercitarea prerogativelor funcţiei deţinute, vicepreşedintele ANRP avea obligaţia să respecte şi să îndeplinească atribuţiile de serviciu cu mare rigurozitate şi fără a întreprinde acţiuni care să pună la îndoială sau să creeze cea mai mică suspiciune cu privire la corectitudinea, imparţialitatea şi legalitatea activităţilor sale.
Remus Virgil Baciu este acuzat de trafic de influenţă, iar Camelia Teodora Andruşenco, persoană fără calitate specială, de complicitate la trafic de influenţă
Potrivit DNA, în perioada iunie-august 2011, Remus Virgil Baciu, în calitate de vicepreşedinte al ANRP, cu rang de subsecretar de stat, a pretins, prin intermediul coinculpatei Andruşenco Camelia Teodora, de la patru persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989) o sumă de bani reprezentând aproximativ 15 la sută din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP, pentru a face demersuri în sensul urgentării soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.
Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 metri pătraţi, situat în municipiul Bucureşti, a fost stabilită la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 de euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.
Concret, în cursul lunii august, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit, prin intermediul inculpatei Andruşenco Camelia Teodora, suma de aproximativ 400.000 lei de la învinuita Androne Elisabeta, iar în ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la învinuita Stan Valeria, în scopul menţionat.
De asemenea, în cursul zilei de 24 august 2011, inculpata Andruşenco Camelia Teodora a primit de la învinuitele Albu Elena şi Vişan Petra, prin intermediul celei din urmă, suma totală de 927.000 lei.
În ziua de 26 august 2011, inculpata Andruşenco Camelia Teodora s-a întâlnit cu inculpatul Baciu Remus Virgil, căruia i-a remis, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, suma de 400.900 lei provenită din cei 927.000 lei primiţi de coinculpată în împrejurările prezentate mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Într-un alt dosar, în 19 octombrie 2007, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Remus Virgil Baciu, fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sănătăţii Daniela Bartoş, alături de Daiana Elena Druţă (fostă Niculescu), medic primar la Spitalul Clinic "Dr.I.Cantacuzino" Bucureşti, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
A fost trimis în judecată şi Cristinel Spiridon Vodislav, reprezentant legal al SC Vodimedicor Tg. Jiu, pentru două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi instigare neurmată de executare la infracţiunea de mărturie mincinoasă, dar şi Ileana Adriana Deac, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în perioada 13 decembrie 2002 -31 ianuarie 2003, Remus Virgil Baciu şi Daiana Elena Druţă, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către SC Vodimedicor Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723, 96 de lei (223.000 de dolari), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A.
Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 lei, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 lei, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 lei. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116, 80 lei (178.000 de dolari).
Pentru înlesnirea atribuirii acestui contract, Remus Virgil Baciu a primit de la Cristinel-Spiridon Vodislav, cu titlu de mită, suma de 67.000 de lei (în numerar şi prin transfer bancar de la firma Vodimedicor Tg. Jiu). Pentru a ascunde natura reală a acestei sume, Baciu a determinat-o pe concubina sa, Ileana Adriana Deac, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, să întocmească un contract de asistenţă juridică care viza soluţionarea unui litigiu inexistent al Vodimedicor cu o firmă de transport aerian.
Pentru ajutorul dat la atribuirea acestui contract, Druţă a primit mită, în baza unei înţelegeri prealabile, suma de 25.150 de lei pe care, la data de 6 noiembrie 2002 (ziua semnării contractului de achiziţie publică), Cristinel-Spiridon Vodislav i-a transferat din contul societăţii sale în contul unei agenţii de turism din Bucureşti pentru plata a patru pachete turistice la Paris. Pachetele erau valabile pentru perioada 9-18 noiembrie 2002 şi aveau ca beneficiari pe Daiana-Elena Druţă, soţul acesteia şi alte două peroane din anturajul lor.
În cursul cercetărilor, pentru a-şi susţine versiunea potrivit căreia tatăl său (actualmente decedat) a administrat exclusiv şi a făcut toate demersurile pentru participarea Vodimedicor la licitaţia în cauză,Cristinel Spiridon Vodislav a încercat, fără finalitate, să o determine pe una din martorele audiate în cauză să depună mărturie mincinoasă.
Având în vedere calitatea de vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii deţinută în prezent de Remus Virgil Baciu, prim-ministrul de atunci (Călin Popescu Tăriceanu-n.r.) a fost informat de DNA pentru a dispune suspendarea din funcţie.
În 19 noiembrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea acuzaţilor din procesul "Steriletul", invocând articolul 10, litera d, din Codul de procedură penală (faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe