- Home
- Social
- ALBA IULIA, (15.06.2017, 13:49)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO Absolvent al Colegiului Militar Alba: Am trăit emoţii pe care un elev de liceu civil nu le cunoaşte
Peste 100 de elevi au absolvit Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ceremonialul de închidere cuprinzând intonarea imnului colegiului, o defilare şi acordarea premiilor de onoare. ”Aceşti ani înseamnă o experienţă pe care un elev de la un liceu civil nu o cunoaşte”, spune un absolvent.
Urmărește
2200 afișări
FOTO Absolvent al Colegiului Militar Alba: Am trăit emoţii pe care un elev de liceu civil nu le cunoaşte
Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia este una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ din ţară care, de mulţi ani, înregistrează o promovabilitate de 100% la examenul de bacalaureat.
Este cunoscut faptul că în acest colegiu note mari se obţin mult mai greu decât într-un liceu civil, cei 103 elevi care au absolvit, joi, au medii între 7,60 şi 9,50, spre deosebire de alte instituţii de învăţământ civile în care mediile peste 9,50 sunt foarte multe. Cu toate acestea, la olimpiade, cât şi la examenele de bacalaureat şi admitere, elevii de la militar obţin rezultate mai bune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
La ceremonialul închiderii anului şcolar, care s-a organizat în curtea colegiului, au participat toţi elevii din clasele IX-XII. Aceştia i-au aşteptat pe profesori, părinţi şi oficialităţi aşezaţi în formaţie, îmbrăcaţi cuviincios în uniforme militare, cu pantofi, pantaloni cu vipuşcă sau fuste, cămăşi şi vestoane albe, cu capul acoperit de berete, având în partea din faţă stema României.
Galerie foto
La fel ca orice moment festiv organizat la Colegiul Militar din Alba Iulia, ceremonia închiderii anului şcolar a debutat cu intonarea imnului naţional şi un cuvânt de bun rămas din partea comandatului Marcel Domşa.
”Putem afirma că absolvenţii acestei promoţii sunt nu numai pregătiţi foarte bine ştiinţific, ci şi educaţi în măsură să facă faţă oricăror provocări ale vieţii. Nu greşim deloc dacă afirmăm că voi, stimaţi absolvenţi, aveţi formate trăsături potrivite de caracter cum ar fi stăpânirea de sine, perseverenţă, conştiinciozitatea, spiritul de iniţiativă şi disciplină, spiritul datoriei şi al onoarei, cinstea, devotamentul, altruismul, trăsături necesare evoluţiei în carieră şi societate şi foarte apreciate la oricare cetăţean”, a spus colonelul Marcel Domşa.
De asemenea, în cadrul ceremoniei s-au acordat premii de onoare, s-a citit ordinul de numire a noului elev plutonier adjutant al colegiului, s-a predat cheia elevilor claselor a XII-a şi s-a dezvelit tabloul promoţiei 2017, care poartă denumirea onorifică ”Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz –100”.
Toţi elevii au cântat imnul colegiului - ”Mihai Viteazul, erou între eroi” -, iar apoi au participat la o defilare, în aplauzele profesorilor, părinţilor şi a oficialităţilor locale şi judeţene.
Elevii colegiilor militare sunt privaţi de unele satisfacţii pe care le au cei de la instituţiile de învăţământ civile. Pentru a se dedica meseriei armelor şi pentru a deveni lideri ai armatei României, ei dorm în internatele din cadrul şcolii, câte zece în dormitor, se trezesc la ora 6.00, iar zece minute mai târziu ies la înviorare. La ora 8.00 încep cursurile şi urmează un program strict, care include muncă în cadrul liceului, arborarea drapelului, raportul companiei şi inspecţia. După orele de curs au timp liber circa două ore, iar apoi intră în program de studiu.
Ioana Argatu este una dintre elevele care a participat an de an la olimpiadele naţionale, obţinând premiile I şi III la religie, dar şi premiul special la limba română.
”Cei patru ani de liceu au însemnat în primul rând pentru mine prietenie, dar şi o perioadă în care am putut să-mi pun bazele personalităţii, pentru că aici am învăţat foarte multe lucruri, să mă descurc în viaţă, dar am învăţat şi pentru a avea succes la bacalaureat şi admitere. De la bun început m-am simţit foarte mândră de uniformă. Chiar la început când am fost întrebată de ce vreau la Colegiul Militar, primul răspuns a fost pentru uniformă. Mi s-a spus că uniforma ţi-o poate face şi mama ta, dar nu e la fel ca şi cum aş purta-o pentru că o merit. Simt o mândrie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioana Argatu, care îşi doreşte să urmeze cursurile Academiei Forţelor Terestre din Sibiu.
Elevul care a obţinut cea mai mare medie în cei patru ani de studiu, 9,50, Dan Bălan, din Bistriţa-Năsăud, a declarat, la finalul ceremoniei, corespondentului MEDIAFAX, că a ales Colegiul Militar din Alba Iulia deoarece a fost îndrumat de un verişor care a absolvit aici.
”Cei patru ani de colegiu înseamnă o experienţă foarte frumoasă, unică pe care, zic eu, un elev dintr-un liceu civil nu o va cunoaşte niciodată. Sincer, în clasa a IX-a, la început, mi-a fost foarte greu şi chiar am vrut să renunţ, însă odată cu trecerea timpului m-am obişnuit şi acum nu mai am niciun regret”, a spus Bălan Dan, care se pregăteşte pentru admitere la Academia Tehnică Militară din Bucureşti.
Alţi absolvenţi au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că se simt mândri purtând uniforma militară, iar spre deosebire de un liceu civil la un liceu militar au legat prietenii mult mai strânse. La început a fost mai greu, dar au învăţat să se descurce fără părinţi, fiind pregătiţi pentru a duce o viaţă independentă.
În ultimii ani, absolvenţii Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au înregistrat o rată de promovare de sută la sută la examenul de bacalaureat, iar elevii care au studiat aici au avut participări numeroase la olimpiadele naţionale, o parte întorcându-se cu medalii.
Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” a fost înfiinţat în anul 1919 şi a funcţionat, iniţial, la Târgu-Mureş, ulterior la Timişoara, iar din 1975 are sediul la Alba Iulia.
Citeşte şi: BACALAUREAT 2017. Ministerul Educaţiei: 71,88% din elevi,certificat de utilizator experimentat la proba de comunicare în limba română. Calendarul examenelor
Citeşte şi: Decizie crucială la PSD. Şedinţa CExN, convocată pentru ora 14.00. Excluderea lui Grindeanu şi o posibilă moţiune de cenzură, variante analizate la reuniune
Citeşte şi: Termenul în care se judecă cererea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă, preschimbat
Citeşte şi: Termenul în care se judecă cererea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă, preschimbat
Citeşte şi: Cristian Boureanu, dus din arest la spital după ce a acuzat dureri de cap. El se întoarce în arest
Citeşte şi: Cristian Boureanu, dus din arest la spital după ce a acuzat dureri de cap. El se întoarce în arest
Citeşte şi: Zi decisivă pentru Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu. Curtea de Apel Bucureşti, aşteptată să dea sentinţele în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta