- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (23.06.2017, 17:51)
- Vasile Magradean
FOTO Andreea Câmpeanu, fotojurnalist în războaiele din Africa: Fotografiam şi când m-am întors era arma îndreptată spre mine
O fotojurnalistă din Cluj, care a lucrat din 2013 ca freelancer pentru Reuters în războaiele din Republica Centrafricană şi în Sudanul de Sud a povestit, vineri, că a trecut prin situaţii extreme, în care a fost ameninţată cu arma, aceste momente făcând parte din riscurile meseriei.
Urmărește
1676 afișări
Fotojurnalist,în războaiele din Africa:Fotografiam şi când m-am întors era arma îndreptată spre mine
Andreea Câmpeanu, în vârstă de 33 de ani, a povestit, vineri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei mese rotunde organizată în cadrul Congresului Interdisciplinar de Medicină de Urgenţă, că a plecat în 2013 în Africa, unde a realizat fotografii pentru Agenţia de Presă Reuters, dar şi pentru alte mijloace mass-media, ONU sau diverse ONG-uri.
„Sunt clujeancă, am lucrat pentru National Geografic, după care am plecat în Africa, şi am început în 2013 – 2014 să fac fotografii pentru Reuters ca freelancer în Republica Centrafricană, în timpul conflictului militar de acolo, când erau lupte zilnice, şi apoi în Sudanul de Sud, unde am locuit un an şi jumătate, în zone afectate de conflict. Pozele mele au apărut în presa internaţională, în New York Times, în Washington Post, în The Guardian. Ca fotojurnalist am făcut poze şi pentru alte mijloace mass-media, reviste din Germania, ziare dar şi pentru ONU şi diverse ONG-uri”, a spus Câmpeanu.
Andreea a povestit şi despre experienţele care au marcat-o, printre care moartea unei prietene, care a fost ucisă în Republica Centrafricană, dar şi faptul că ea a fost la un pas să fie împuşcată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„Am avut câteva experienţe extreme pe care le-am trăit. Am avut o prietenă, fotograf ca şi mine, din Franţa, care a fost împuşcată în Republica Centrafricană şi a murit. Când eram în partea de nord a Sudanului de Sud, la o şcoală unde erau sinistraţi, fotografiam nişte copii care luau apă de la fântână şi când m-am întors era un civil cu arma îndreptată spre mine. Am avut noroc că l-a văzut cineva şi l-a îndepărtat. Atunci mi-a fost cel mai frică”, a spus fotojurnalista.
Înainte de a pleca în Africa, Andreea Câmpeanu a urmat cursuri pentru jurnalişti care transmit din zone de război organizate de MapN în România, dar şi cursuri în Belfast, organizat de Reuters.
„Armele” Andreei în Africa au fost două aparate foto, trei obiective, laptopul şi baterii de rezervă, iar „scuturile” au fost două veste, dintre care una antiglonţ, dar şi o cască de protecţie.
„Seara puneam la încărcat bateriile, îmi descărcam toate cardurile, după care trimiteam pozele la Reuters. Foloseam fie wi-fi-ul de la hotelul unde stăteam, fie telefonul prin satelit. Am făcut şi poze despre conflictele militare, dar am încercat să surprind şi altceva în momentele de pace, cum ar fi o paradă a modei sau copii care se joacă fotbal”, a povestit fotojurnalista.
Întrebată dacă situaţiile limită cu care s-a confruntat a lăsat şi urme, Andreea a spus că a avut probleme cu somnul pe care le-a depăşit după ce s-a întors acasă.
„Nu reuşeam să adorm, adormeam foarte greu. Reacţionez, încă, la zgomote, dacă sunt artificii merg să le văd, să mă conving că nu e altceva”, a mai spus Andreea Câmpeanu.
Fotojurnalista a precizat că speră să se mai întoarcă în Sudanul de Sud dar numai în condiţii de pace, pentru safari în vacanţă.
Citeşte şi: FOTO PROTEST spontan la Primăria Sectorului 4: Zeci de proprietari de chioşcuri de ziare au pichetat sediul instituţiei
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump