Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie „Euromarionete” a început marţi la Arad şi ţine până pe data de 20 mai, fiind prezentate publicului peste 60 de spectacole din ţară şi străinătate.
Conform directorului Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Bogdan Costea, 21 de spectacole vor fi prezentate pe scena mare a Teatrului Clasic Arad, a Trupei de Marionete şi, pentru prima dată, în sala Cinema Arta. Alte peste 40 de spectacole se vor juca în diverse spaţii din municipiul Arad, cum ar fi zone pietonale, parcuri, şcoli sau licee.
„Lumea va fi probabil contrariată când spun că în cinci zile vor fi 60 de reprezentaţii, dar pot să am şi o explicaţie practică, şi anume faptul că vor fi spectacole reprezentante cu acelaşi titlu de două ori, în două spectacole, la Sala Mare Teatrul Clasic
Festivalul este o sărbătoare a teatrului dedicată păpuşarilor şi păpuşilor de pretutindeni – este un eveniment în care măiestria, ingeniozitatea şi creativitatea vor fi la cel mai înalt nivel, mai spun organizatorii.
Pe lângă trupele din toată ţara, la festivalul de la Arad mai vin trupe din Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia şi Ungaria.
„Un ultim moment al festivalului se va întâmpla în data de 20 mai, în Parcul Europa, dacă e vremea favorabilă. Dacă vremea nu va fi favorabilă, momentul va fi găzduit de holul mare al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Într-un fel de meeting se vor reuni aceste forme de teatru stradal, în care publicul poate să îşi imagineze un traseu intinerant de la un minispectacol la celălalt, care se vor întâmpla concomitent. Aşadar un eveniment care ne dorim să fie unul mult mai constitent faţă de ceilalţi ani, să fie unul care să aibă un impact major asupra tinerilor spectatori şi asupra familiilor care vor veni la spectacole”, a mai declarat Costea.
Ediţia aniversară a Festivalului acordă o atenţie deosebită unei ramuri puţin vizibilă în România, teatrul de păpuşi itinerant. Vasilache şi Marioara – celebrele păpuşi autohtone – sunt gazdele primitoare ale marii familii europene din care fac parte artişti ambulanţi, vedete de necontestat ale teatrului de păpuşi itinerant care de secole străbat în lung şi-n lat drumurile Europei.
Se spune că una dintre primele forme de teatru practicate în Ţările Române, pe la începutul secolului al XIX-lea, a fost, de fapt, un teatru de păpuşi.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.biletmaster.ro sau la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.