FOTO Bodog, în CONFLICT deschis cu şeful ISU privind ambulanţe noi: Arafat nu doreşte ca achiziţia să se facă la Ministerul Sănătăţii, ci la IGSU/ La Iaşi majoritatea ambulanţelor au depăşit limita de casare

Raed Arafat nu vrea semnarea protocolului în forma propusă de Ministerul Sănătăţii pentru că nu doreşte ca achiziţia să se facă la instituţia condusă de Florian Bodog, ci la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat ministrul Sănătăţii, după discuţia cu premierul Sorin Grindeanu.

Urmărește
1292 afișări
Imaginea articolului FOTO Bodog, în CONFLICT deschis cu şeful ISU privind ambulanţe noi: Arafat nu doreşte ca achiziţia să se facă la Ministerul Sănătăţii, ci la IGSU/ La Iaşi majoritatea ambulanţelor au depăşit limita de casare

Bodog, în conflictul deschis cu şeful ISU privind ambulanţe noi: Arafat nu doreşte ca achiziţia să se facă la Ministerul Sănătăţii, ci la IGSU

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

"Domnul Arafat nu doreşte să semneze protocolul în forma propusă de Ministerul Sănătăţii. Domnul Arafat nu doreşte ca achiziţia să se facă la Ministerul Sănătăţii, ci la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă", a declarat, luni, Florian Bodog, după discuţia avută cu premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Sănătăţii a reiterat ideea potrivit căreia motivul pentru care vrea un nou protocol este evitarea contestaţiilor, aşa cum, spune Bodog, s-a întâmplat în cazul licitaţiei iniţiate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la începutul anului.

"Propunerea este trimisă la Ministerul de Interne. În propunerea noastră este trecută, propunerea de acord între noi şi Ministerul de Interne, este trecut ca Ministerul Sănătăţii, prin noua structură pe care o are, de achiziţii în cadrul direcţiei de programe să facă achiziţia pentru toată România. (..) Repet, eu doresc ca această achiziţie, indiferent unde se realizează, să se realizeze în condiţiile legii pentru a preveni contestaţiile şi pentru a preveni să ne judecăm, pentru că dacă ne apucăm să ne judecăm pe această procedură, o să se ducă doi ani sau cât durează procesul în toată această perioadă. Pacienţii vor fi privaţi de ambulanţe noi. Aceasta este justificarea demersului nostru pentru că dorim ca această procedură să se desfăşoare în condiţiile prevăzute de lege şi să prevenim toate posibilele contestaţii", a mai spus Bodog.

Florian Bodog a mai spus că s-a făcut o confuzie între ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) şi ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), în declaraţiile sale.

"ANAP, s-a preluat greşit. Practic, cu cei de la ANAP am avut o discuţie. Practic, ANAP a sesizat la momentul respectiv că există nişte probleme. S-a făcut o contestaţie şi atunci s-a ales ca această procedură să fie coborâtă de pe SEAP. Decizia aparţine IGSU, care a constatat că există probleme în contractul ridicat pe SEAP. Problemele pentru care s-a coborât de pe SEAP au fost legate de discordanţe între acordul cadru şi modelul de contract pus pe SEAP, iar comisia care a analizat caietul de sarcini a găsit mai multe potenţiale probleme, pe care noi am dorit să le eliminăm, astfel încât să nu mai existe contestaţii", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a mai precizat că îl aşteaptă pe şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, să se întoarcă în ţară, pentru a avea o discuţie.

Ministrul Sănătăţii şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă s-au contrat, duminică, pe subiectul achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD după ce Florian Bodog a anunţat că trebuie semnat un nou protocol, licitaţia începută de IGSU nemaifiind valabilă, după ce a fost contestată de mai multe persoane.

În replică, Raed Arafat a declarat că un nou protocol între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne va aduce doar întârzieri şi semnatarii acestuia ar trebui să-şi asume decesele cauzate de lipsa ambulanţelor. Secretarul de stat în MAI a mai precizat că, dacă se alege varianta unui nou protocol, nici măcar anul viitor în vară, serviciile de ambulanţă şi SMURD-ul nu vor avea echipamente noi.

La rândul lui, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va avea discuţii pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat şi ministrul de Interne, Carmen Dan.

Iaşi: 46 din cele 60 de ambulanţe ale SAJ au depăşit limita de casare

Ambulanţele din Iaşi au parcurs de 79 de ori distanţa de la Pământ la Lună, 46 din cele 60 de maşini ale SAJ depăşind limita de casare. Iaşul nu a mai primit o autospecială nouă de doi ani şi jumătate, iar solicitările sunt selectate cu mare atenţie, din cauza numărului redus de ambulanţe.

Zi de zi, fiecare echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă are între 15 si 20 de intervenţii, în condiţiile în care din 60 de autospeciale 46 ar trebui casate.

Este absolut necesară continuarea dotării cu ambulanţe noi cât mai repede, neînlocuirea celor uzate ducând la un consum crescut de piese de schimb, imobilizarea ambulanţelor mult timp pentru reparaţii, diminuarea capacităţii de intervenţie a SAJ şi creşterea timpului de răspuns la solicitări”, arată raportul de activitate al SAJ Iaşi pe anul trecut.

Potrivit aceluiaşi raport, de la darea în folosinţă, ambulanţele ieşene au parcurs 30.328.717 de kilometri, respectiv de aproximativ 79 de ori distanţa de la Pământ la Lună.

Din cele 60 de maşini operaţionale pe care le avem în inventar, în momentul de faţă 10-12 maşini sunt în service pentru reparaţii. Este vorba de reparaţii de durată mai lungă, pentru că având în vedere vechimea parcului, din 2001 până în momentul de faţă aceste maşini au o uzură accentuată şi durata reparaţiilor precum şi cheltuielile care se fac cu aceste reparaţii sunt extrem de mari. În momentul de faţă circa 77 la sută din parc are durata casare îndeplinită”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, dr. Florin Agape, managerul SAJ Iaşi.

Potrviti acestuia, între anii 2007 şi 2014 la Iaşi au fost aduse 56 de ambulanţe şi în aceeaşi perioadă au fost casate 85. Ultima ambulanţă nouă a fost predată Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi în decembrie 2014.

Managerul SAJ Iaşi a declarat că, din cauza lipsei de maşini, timpul de răspuns la solicitări creşte, iar dispeceratul supra-selectează cererile, având prioritate solicităile roşii şi galbene. Urgenţele de culoare verde sunt lăsate pentru mai târziu, însă, a afirmat Agape, o urgenţă cod verde se poate transforma oricând într-una cod galben sau roşu.

La nivelul judeţului ar trebui să existe circa 90 de ambulanţe funcţionale, ori avem numai 60 şi alea scâzând la 50, pentru că 10-12 sunt în service. Facem faţă cu foarte mare greutate numărului din ce în ce mai mare se solicitări”, a declarat dr. Florin Agape.

Numai în luna aprilie la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi au fost 10.600 de solicitări. Cele mai multe - peste 7.500 - au fost urgenţele de tip cod roşu şi galben.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici