- Home
- Social
- GALAŢI , (29.09.2017, 07:00)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO | Cum arată cel mai nou centru de integrare pentru refugiaţi, finanţat din bani europeni, inaugurat la Galaţi
Cel puţin 150 de persoane, între care 60 de copii, care au venit în România din zone de conflict, beneficiază, de joi, de serviciile Centrului pentru Refugiaţi, inaugurat la Galaţi, din fonduri europene, străinii putând învăţa limba română, dar şi să primească sprijin în găsirea unui loc de muncă.
Urmărește
2628 afișări
FOTO | Cum arată cel mai nou centru de integrare pentru refugiaţi, finanţat din bani europeni, inaugurat la Galaţi
Spaţiul unde primesc asistenţă străinii aflaţi la muncă sau la studii în Galaţi, dar şi refugiaţii cazaţi la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil a fost inaugurat joi, investiţia fiind posibilă în cadrul Programului Naţional My Place, finanţat de Uniunea Europeană. Străinii primesc, aici, ajutor pentru a se integra mai uşor în societate, învaţă limba română, sunt ajutaţi să parcurgă procedurile privind obţinerea vizelor şi sunt consiliaţi în găsirea unui loc de muncă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
„Noi nu încercăm să-i convingem pe refugiaţi să rămână aici. Ca orice cetăţeni români, au dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul Europei, să-şi caute fericirea în alte ţări, atâta timp cât au document de călătorie. Noi încercăm să-i ajutăm pe cei care doresc să rămână aici, să înveţe limba română, să-şi găsească de muncă, să se integreze mai uşor. Mulţi dintre ei vin fără diplome, nu au studii şi trebuie să-şi reconstruiască de la zero cariera. Ei îşi doresc un venit, să fie independenţi, să-şi poată plăti chiria, să-şi cumpere mobilă”, a declarat coordonatorul Asociaţiei JRS România, Cătălin Albu.
Potrivit acestuia, domeniile la care se pricep refugiaţii sunt diverse, ei putând fi mecanici auto, bucătari sau frizeri.
Mohamed Gasmala, în vârstă de 24 de ani, este unul dintre colaboratorii Centrului de zi al refugiaţilor. A fugit din Irak în urmă cu un an, de teama războiului şi a ajuns în România, iar acum lucrează la o firmă din Brăila.
Galerie foto
„În Irak lucram ca asistent la farmacie şi profesor de sport la o şcoală. Am renunţat la tot şi am plecat, familia mea a rămas acolo, în Irak. Drumul a fost greu şi riscant. Aici mi-a fost greu să-mi găsesc un loc de muncă, nu aveam acte, nu ştiam limba română. Acum sunt student la Facultatea de Inginerie, mi-am făcut prieteni. Am reuşit să mă angajez la o fermă de pui din Brăila, lucrez şi ca mediator în acest Centru”, a declarat Mohamed Gasmala, care este refugiat.
Ahmed Taha, în vârstă de 28 de ani este tot refugiat din Irak. El a venit în România în urmă cu şase luni şi vrea să înveţe limba română pentru a studia medicina.
„În ţara mea mea eram student la Medicină. Îmi doresc să rămân în România şi să devin medic. Am fost primit bine aici, mi-am făcut prieteni în Centrul pentru Refugiaţi”, a declarat Ahmed Taga.
Centrul gălăţean este deschis doar pe parcursul zilei. Instituţia, finanţată cu aproximativ 1 milion de lei din fonduri europene, are trei camere, una de consiliere, una pentru adulţi şi una pentru copii.
„În momentul de faţă beneficiarii noştri sunt 90 de adulţi şi 60 de copii, avem grupe de limba română, ei vin pe rând, după posibilităţi. Stau la Centrul de Refugiaţi şi vin aici să înveţe limba română. Provin din ţări precum Irak, Iran şi Siria”, a declarat Mirela Stăncescu, profesor de limba română.
Centrul pentru refugiaţi colaborează cu Fundaţia Inimă de Copil din Galaţi, iar copii refugiaţilor primesc ajutor la lecţii sau la învăţarea limbii române.
„În acest moment suntem parteneri în proiectul My Place, rolul nostru este dezvoltarea activităţilor recreaţionale şi socio -culturale pentru copiii refugiaţilor. Ei vor veni la noi la sediu, unde avem Centru de Zi iar activităţile se vor desfăşura împreună cu copiii pe care îi avem noi în programele sociale. Copiii refugiaţilor sunt de vârstă foarte mică, ei nu ştiu nici limba engleză, avantajul nostru este că în interacţiunea cu ei se foloseşte limbajul universal al jocului”, a spus directorul de programe al Fundaţiei Inimă de Copil, Mădălina Lescai.
În Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil din Galaţi sunt cazate 191 de persoane, dintre care 133 solicitante de azil, 45 cu statut de refugiat, iar 13 beneficiază de protecţie subsidiară. Gradul de ocupare este de 85 %.
În primele opt luni ale anului la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Galaţi s-au depus 444 de cereri de azil, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut au fost 113 de astfel de solicitări. Cele mai multe persoane care au făcut cereri de azil în 2017 sunt din Irak (213), Siria (189) şi Pakistan (24).
Citeşte şi: Generalul Dănilă: SUA au opţiunea să instaleze rachete Patriot la Deveselu şi Kogălniceanu
Citeşte şi: ANAF organizează joi licitaţiile prin care vrea să vândă mai multe proprietăţi ale lui Sorin Ovidiu Vântu, printre care hotelul din Sulina
Citeşte şi: Jaf la un cazino din Petroşani: Un bărbat cu cagulă a ameninţat casiera cu un cuţit şi a fugit cu banii
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe