- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.05.2017, 10:11)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO| Cum arată CLOPOTUL Catedralei Mântuirii Neamului, unul dintre cele mai mari din Europa. Gravura care a stârnit controverse
Cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului au fost aduse în ţara noastră de la fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria. Pe fiecare dintre ele se află stema Patriarhiei Române, efigia chipului Patriarhului Daniel şi crucea patriarhală.
Urmărește
9970 afișări
Cum arată clopotul Catedralei Mântuirii Neamului, unul dintre cele mai mari din Europa. (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)
Cel mai important este, ca semnificaţie, clopotul cel mare. Va fi folosit în ocazii rare şi va fi ridicat la o înălţime de 60 de metri. Acest lucru plasează România printre puţinele ţări din Europa, care au un clopot cu un asemena tonaj, ridicat atât de sus.
"Este unul dintre cele mai mari din Europa, s-ar putea chiar cel mai mare din Europa ca şi clopot suspendat la o înălţime foarte mare, la înălţimea de 60 de metri. Cele mai mari clopote ca tonaj există în Rusia, dar aceste clopote foarte mari, de până la 60 de tone, sunt la sol, nu sunt ridicate la o înălţime foarte mare din motive evidente care ţin de siguranţa clădirii respective. Deci este unul dintre cele mai mari clopote din Europa, nu ca tonaj, ci ca obiect suspendat", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pe clopote se află şi efigia chipului Patriarhului Daniel, lucru care a stârnit nu de puţine ori controverse în spaţiul public. Patriarhia explică însă că această efigie este o consecinţă firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălţarea Catedralei. În plus, astfel de tradiţii sunt respectate inclusiv în lumea catolică.
"Prezenţa chipului Patriarhului Daniel pe clopotele Catedralei Naţionale este justificată de importanţa actului ctitoricesc pe care Patriarhul Daniel, din multe puncte de vedere, l-a făcut pentru ridicarea acestei catedrale. Este personalitatea căreia i se datorează în mod substanţial începutul construcţiei şi finalizarea Catedralei Naţionale. Este firesc, aşa cum şi în spaţiul catolic şi în spaţiile ortodoxe ale bisericilor surori se inscripţionează clopote importante sau clopote în biserici foarte importante din catedrale cu chipul întâi stătătorului bisericii respective. Există o tradiţie în acest sens ca imaginea, chipul Patriarhului sau al Papei, în cazul catolicilor, să figureze pe clopotele celor mai importante catedrale din spaţiile respective", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Utilitatea clopotului la ortodocşi, dar şi în alte biserici, este una de natură cultică. Ele se folosesc în cadrul slujbelor religioase, anunţă momente cheie din cadrul serviciului religios. Sunt folosite în primul rând în zile de sărbătoare, duminica mai ales. Sunt multe zone din ţară, precum regiunea Bucovinei, unde clopotul îi anunţă pe localnici şi de moartea cuiva din comunitate.
"Clopotul cel mare va fi folosit mai rar, doar cu prilejuri speciale, celelalte cinci urmând să fie folosite în mod obişnuit la slujbele religioase. Simbolismul clopotului este clar: sunetul lui este un sunet solemn, un sunet amplu, care îi cheamă pe cei credincioşi să vină să participe la slujbele religioase sau anunţă momente importante din aceste slujbe", a mai spus Bănescu.
Clopotele au fost aduse în România pe 19 mai.
Catedrala Mânturiii Neamului este proiectată să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter.
În subsolul clădirii se vor găsi şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.
Fundaţia Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat nu mai puţin de 25.000 de tone de beton şi în jur 15.000 de tone de armătură.
Patriarhia a explicat că locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceauşescu.
Catedrala va avea o îmbinare de elemente din arhitectură românească, bizantină şi occidentală.
Ansamblul arhitectural al Catedralei va cuprinde patru clădiri auxiliare dintre care o casă şi cantină pentru pelerini, un centru de diagnoză şi tratament pentru persoanele defavorizate, un centrul internaţional de conferinţe, dar şi un muzeu al creştinismului care va fi plasat în subsolul clădirii.
Citeşte şi: Cine sunt cei opt candidaţi care intră în lupta pentru fotoliul lăsat liber de Lia Olguţa Vasilescu la Primăria Craiova
Citeşte şi: Judecătoria Săveni, care a autorizat un număr record de interceptări, explică: 50% dintre ele, pentru infracţiuni de contrabandă
Citeşte şi: ANM: Sâmbătă va ploua în mare parte din ţară, iar de duminică vremea se va încălzi. La cât vor ajunge maximele
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cine sunt cei opt candidaţi care intră în lupta pentru fotoliul lăsat liber de Lia Olguţa Vasilescu la Primăria Craiova
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36