- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (07.04.2017, 15:42)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO Emil Boc: Amplasăm indicatoare multilingve, dar şi o inscripţie în limba latină la intrările în Cluj-Napoca/ Kelemen: Decizia primarului Emil Boc este una corectă
Primarul Emil Boc a anunţat, vineri, că Primăria Cluj-Napoca a decis amplasarea de indicatoare multilingve la intrările în oraş în limbile română, maghiară şi germană, dar şi o inscripţie în limba latină care atestă ridicarea la rang de municipiu în perioada romană, în anul 124 d. Hr.
Urmărește
3174 afișări
FOTO Emil Boc: Amplasăm indicatoare multilingve, dar şi o inscripţie în limba latină la intrările în Cluj-Napoca (Imagine: Raul Stef/ Arhiva Mediafax Foto)
Emil Boc a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că decizia a avut la bază propunerea formulată de o comisie de experţi de la Facultatea de Istorie a UBB.
”Pentru a găsi o soluţie la problema indicatoarelor de la intrările în Cluj-Napoca m-am adresat UBB şi am cerut un punct de vedere privind modul de rezolvare care să sublinieze dimensiunea multiculturală, istorică şi europeană a oraşului. Experţii de la Facultatea de Istorie - Ovidiu Ghitta, Mihai Bărbulescu şi Radu Ardevan, propun pentru intrările în oraş indicatoare multilingve cu denumirile în română, maghiară şi germană – Cluj-Napoca, Kolozsvar, Klausenburg, la care se adaugă o inscripţie în latină cu prima denumire de la ridicarea la rang de municipiu, probabil în anul 124 d. Hr - Municipiul Aelium Naponcense ab Imperatore Hadriano Conditum (117 – 138) - care să reflecte dimensiunea istorică din antichitate până în prezent. Aceste denumiri vor fi amplasate pe panouri stardard prevăzute de lege pentru intrările în localităţi şi vom începe demersurile pentru amplasarea acestora”, a spus Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit acestuia, odată decizia luată, se sting şi conflictele juridice din acest caz după ce Tribunalul Cluj a obligat Primăria Cluj-napoca în luna februarie să amplaseze indicatoare şi în limba maghiară, astfel că municipalitatea nu va depune recurs.
”Primul oraş declarat oficial municipiu pe teritoriul de astăzi al României a fost Clujul. Soluţia găsită este validată ştiinţific şi istoric, este una care uneşte, nu dezbină, am obligaţia să respect trecutul, dar şi să îndrept comunitatea spre viitor, este o soluţie europeană care să consolideze statutul de oraş multilingv, tolerant, paşnic, civilizat. Clujul este un model al artei de a trăi împreună”, a mai spus Emil Boc.
Tribunalul Cluj a decis, în 21 februarie, să îl oblige pe primarul Emil Boc să amplaseze plăcuţe indicatoare la intrările în Cluj-Napoca şi cu denumirea în limba maghiară a oraşului.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, declarase atunci, corespondentului MEDIAFAX, că magistraţii au admis o cerere de amplasare a plăcuţelor bilingve formulată de Asociaţia Minority Rights.
”Tribunalul Cluj a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociaţia Minority Rights în contradictoriu cu primarul municipiului Cluj-Napoca având ca obiect obligaţia de a face. Obligă pârâtul (primarul municipiului Cluj-Napoca – n.r.) la inscripţionarea pe aceleaşi tăbliţe indicatoare a denumirii localităţii Cluj-Napoca şi în limba maternă a minorităţii etnice maghiare. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare la Curtea de Apel Cluj”, a spus Simona Trestian.
Kelemen: Decizia primarului Emil Boc de amplasare a indicatoarelor multilingve este una corectă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că decizia primarului Emil Boc de amplasare a indicatoarelor multilingve la intrările în Cluj-Napoca este una corectă, fiind un succes al comunităţii maghiare, care înseamnă şi încheierea „epocii funariote”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat al UDMR, semnat de Kelemen Hunor, după această decizie, există şanse reale pentru afirmarea multiculturalismului în Cluj-Napoca.
„Decizia primarului Emil Boc de a nu face recurs la decizia instanţei şi de a amplasa indicatoarele multilingve la intrarea în municipiul Cluj- Napoca este cea mai corectă. Este un pas important, mult aşteptat, un succes al maghiarilor din Cluj şi a întregii comunităţi maghiare din Transilvania. Acest demers reprezintă finalul unei perioade, care a durat mai multe decenii, iar acum putem spune că s-a încheiat cu adevărat epoca funariotă şi există şanse reale pentru afirmarea multiculturalismului în Cluj-Napoca”, a arătat Kelemen.
Acesta a felicitat organizaţiile civile şi pe cei care au crezut în reuşita acestui demers „şi nu au cedat nici atunci când acest obiectiv părea să fie imposibil de realizat”.
„Datorăm mulţumiri în special intelectualilor români şi liderilor de opinie care s-au alăturat dezideratului comunităţii maghiare şi şi-au asumat public sprijinul pentru cauza maghiară”, a mai arătat liderul Uniunii.
Kelemen Hunor a subliniat că, în săptămânile următoare, UDMR va prezenta în Parlament un pachet de propuneri pentru modificarea Legii Administraţiei Publice Locale, prin care va solicita şi reducerea pragului pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice.
„Propunerea noastră ar facilita situaţia comunităţilor maghiare care trăiesc în celelalte localităţi din Transilvania. Continuăm să credem că sfera civilă şi politică trebuie să găsească o soluţie comună pentru problemele şi cerinţele societăţii, completându-se reciproc pentru a obţine rezultate în favoarea intereselor comunităţii maghiare”, a conchis Kelemen.
Citeşte şi: Macarie Drăgoi, episcopul românilor din Europa de Nord, deplânge atentatul din Stockholm. Se va ruga pentru victime
Citeşte şi: Sindicatul Naţional al Poliţiştilor cere demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu
Citeşte şi: GALERIE FOTO Palatul Buckingham, Clădirea Congresului American şi Arca lui Noe, din milioane de piese Lego
Citeşte şi: REZULTATE SIMULARE EVALUARE 2017, probele scrise: 51,47% din elevii de clasa a VIII-a au obţinut medii peste 5
Citeşte şi: Amendament depus de Florin Iordache: Sumele ilegale din campania electorală să nu mai fie confiscate
Citeşte şi: Tribunalul Prahova: Firmele din ultimul dosar al lui Sebastian Ghiţă nu pot fi DIZOLVATE sau lichidate
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe