Video FOTO | Înscrierea la facultate. Mii de candidaţi, la coadă pentru a-şi depune dosarul la ASE, în Bucureşti. Care sunt cele mai căutate facultăţi / Universităţile din Cluj, aproape 10.000 de locuri bugetate, peste jumătate la UBB

Joi este prima zi de înscriere la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, una dintre cele mai căutate universităţi din România, iar mii de candidaţi au stat, încă de la primele ore ale dimineţii, la cozi pentru a-şi depune dosarele. Anul acesta, ASE scoate la concurs peste 5.900 de locuri.

Urmărește
5085 afișări

Mii de candidaţi, care aspiră la un loc într-una dintre facultăţile Academiei de Studii Economice din Bucureşti, au venit să îşi depună dosarul pentru admitere, chiar în prima zi de înscrieri.

Conducerea Academiei de Studii Economice a anunţat că au fost scoase la concurs 5.908 locuri, dintre care 2.719 sunt bugetate.

ASE mai oferă 1.000 de locuri pentru învăţământul la distanţă.

"Sunt foarte mulţi candidaţi pentru prima zi, faţă de alţi ani. Din experienţa anilor precedenţi, cea mai căutate facultate este, fără doar şi poate, Cibernetica. Anul trecut, am avut 2.600 de candidaţi cu prima opţiune Cibernetică, pe toate cele trei specializări, pe un număr de 400 de locuri la buget, adică aproximativ şase pe un loc. Facultatea de Finanţe este la fel de căutată, dar a început uşor, uşor să mai piardă din candidaţi, dar creşte foarte mult Contabilitatea", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice.

Conducerea Academiei a explicat că sunt foarte mulţi candidaţi, care vin din licee de profil şi care au cunoştinţe economice de bază.

"Contabilitatea este prima opţiune, iar a doua este management doar la ASE. Chiar dacă sunt mulţi absolvenţi anual, cred cu tărie că eu îmi voi găsi un job în domeniul pe care îl voi studia. Dacă ar fi fost examen de amitere, poate concurenţa şi cozile nu ar fi fost atât de mari. Eu am terminat un liceu cu profil economic şi cred că acest lucru mă va ajuta în anii de facultate", a explicat un candidat la Facultatea de Contabilitate.

Cei mai mulţi candidaţi au stat chiar şi câte două ore la coadă până au ajuns în faţa comisiei de examen.

Admiterea se face numai pe bază de dosar, iar media este formată din 60%, media de la bacalaureat şi 40% cea din liceu.

"Consider că sunt destul de pregătită şi de sociabilă şi îmi place meseria de contabil, plus că am şi în familie. Este un job bănos. Am o medie destul de bună şi sunt convinsă că voi intra acolo unde îmi doresc. Stau deja de o oră şi jumătate la coadă, dar asta este", a spus Andreea, o altă candidată.

"Marketingul este opţiunea mea şi vreau să mă dezvolt pe acest domeniu şi să îmi fac o carieră. Când văd cozile astea mari, am emoţii din cauza concurenţei, dar cred că o să mă avantajeze media din liceu. Dar cu examen scris ar fi fost mai dificil, dar mai puţin candidaţi la coadă", a afirmat Elena, o altă candidată.

Rectorul ASE, Nicolae Istudor, a explicat că ar fi necesară admiterea pe bază de examen scris, la toate universităţile.

"În 2013, am fost singura universitate, care a organizat examen scris de admitere pe toate programelor noastre şi vreau să vă spun că examenul îi sperie pe copii, dar nu asta este problema. Cred că ar fi normal să se introducă obligativitatea examenului de admitere, dar la toate universităţile pentru că se pierd foarte mulţi pe parcurs. Eu am exmatriculat anul trecut 682 de studenţi după prima sesiune pentru că nu fac faţă. Dacă i-am selecta de la început, am avea mai puţini, ce-i drept, dar gradul de renunţare ar fi mai scăzut", a adăugat Nicolae Istudor.

Înscrierea la facultăţile Academiei de Studii Economice are loc până marţi, 18 iulie, la ora 16.00, iar pe 28 iulie, vor fi afişate listele finale cu candidaţii admişi pe locurile finanţate de la buget, taxă şi a celor respinşi.

Universităţile din Cluj scot la admitere aproape 10.000 de locuri bugetate, peste jumătate la UBB

Universităţile de stat din Cluj-Napoca au început sau vor începe în această perioadă înscrierea pentru admiterea în anul universitar 2017 - 2018, fiind scoase la concurs un număr de 9.767 de locuri bugetate la licenţă, cele mai multe, peste jumătate dintre ele, aparţinând Universităţii Babeş-Bolyai.

Reprezentanţii UBB au declarat joi că absolvenţii de liceu au la dispoziţie, pentru anul universitar 2017-2018, la cele 21 de facultăţi, un număr de 4.947 de locuri bugetate, peste 9.200 de locuri în regim cu taxă, 2.650 de locuri pentru învăţământul la distanţă şi învăţământul cu frecvenţă redusă.

”Din totalul locurilor bugetate, 60 sunt special alocate pentru candidaţii de etnie romă, 5 sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi, iar alte 128 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara graniţelor ţării, aceştia din urmă având posibilitatea de a-şi trimite dosarul de înscriere prin poşta clasică sau electronică”, au spus sursele citate.

Candidaţii vor putea alege între cele 237 de programe de licenţă - învăţământ cu frecvenţă şi la distanţă, admiterea fiind făcută, în funcţie de facultate, pe bază de concurs, eseu motivaţional, probă scrisă la care se adaugă şi ponderea mediei de la examenul de Bacalaureat.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) are o ofertă de 3.220 de locuri la buget şi 1.787 de locuri cu taxă pentru învăţământul de licenţă. Din locurile bugetate, 10 sunt alocate candidaţilor de etnie romă.

Cele 12 facultăţi al universităţii, între care 9 la Cluj-Napoca şi 3 la Baia-Mare, cu extensii universitare în localităţile Alba Iulia, Bistriţa, Satu Mare şi Zalău, pun la dispoziţia viitorilor studenţi 96 de programe de studii de licenţă, în limba română, precum şi în limbile engleză şi germană.

”Concursul de admitere va consta în examen scris şi /sau probe de aptitudini pentru unele facultăţi, iar pentru altele concursul va fi în baza unui dosar de admitere”, au declarat reprezentanţii UTCN.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca sunt scoase la concurs la nivel de licenţă un număr de 850 de locuri bugetate (din care un loc special pentru candidaţii de etnie romă, la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii), 706 de locuri cu taxă şi 210 de locuri pentru învăţământ la distanţă. USAMV are 23 de programe de studii acreditate.

Admiterea la cele 5 facultăţi se face fie fără examen, contând doar media obţinută la examenul de Bacalaureat, fie prin susţinerea a două teste grilă, din domeniul biologie, cu o pondere de 20% şi chimie, cu o pondere de 20%, iar media de Bacalaureat va avea o pondere de 60%.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”, unde sunt trei facultăţi, examenul de admitere constă în probă scrisă, fiind scoase la concurs 600 de locuri bugetate şi 328 de locuri cu taxă. De asemenea, pentru studenţii străini s-au pus la dispoziţie un număr de 590 de locuri, toate cu taxă.

La cea mai mică dintre universităţile clujene, Universitatea de Artă şi Design (UAD), admiterea la programele de licenţă se face prin concurs la cele două facultăţi – Arte Plastice şi Arte Decorative şi Design – unde sunt puse la dispoziţia candidaţilor 327 de locuri la licenţă, din care 150 la buget şi 168 la taxă, plus un loc pentru romi la buget. De asemenea, UAD oferă şi 9 locuri destinate bursierilor statului român pentru românii de pretutindeni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici