GALERIE FOTO: Militarii români au intervenit într-o nouă misiune de evacuare medicală aeriană în sprijinul unui militar ONU aflat în teren

Detaşamentul românesc de elicoptere din teatrul de operaţii Mali „Carpathian Pumas” a intervenit într-o nouă misiune de evacuare medicală aeriană în sprijinul unui militar ONU aflat în teren, parte a unui convoi egiptean, care suferise un sindrom coronarian. Acesta a fost dus la spitalul ROL2 chinez.

Urmărește
1993 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO: Militarii români au intervenit într-o nouă misiune de evacuare medicală aeriană în sprijinul unui militar ONU aflat în teren

FOTO Militarii români au intervenit într-o nouă misiune de evacuare medicală aeriană în sprijinul unui militar ONU aflat în teren

Potrivit MApN, intervenţia a avut loc în noaptea de duminică spre luni, când un elicopter IAR 330 L-RM, în configuraţie MEDEVAC, a decolat către locul indicat în mai puţin de 30 de minute de la primirea solicitării, iar aterizarea pentru preluarea pacientului militar s-a executat la locul de staţionare a convoiului la momentul respectiv, în teren deschis, nemarcat.

„Un element de luat în seamă a fost lipsa luminozităţii, dar sistemul de vedere pe timp de noapte Brightnite ne-a ajutat să avem vizibilitate bună pe traiect şi să identificăm locul de aterizare”, a spus căpitanul-comandor Costel Ciobanu, pilotul comandant.

Pe timpul deplasării cu aeronava a detaşamentului românesc, după preluarea din teren, pacientul a fost asistat de echipa medicală care a avut ca misiune protecţia echipajului la sol şi pe timpul zborului.

„A fost o misiune interesantă, solicitantă, chiar dacă a fost un caz din sfera medicală (sindrom coronarian acut), nu traumatică, cum te-ai aştepta în mediul acesta de securitate. Până acum, am avut doar cazuri chirurgicale sau de traumă. Mă bucur că ne-au chemat, în asemenea situaţii este esenţial ca pacientul să primească cât mai repede tratament, pentru a se salva cât mai mult din muşchiul cardiac. Şi, bineînţeles, este foarte important ca pe timpul transferului să fie început tratamentul suportiv, ceea ce s-a şi întâmplat”, a explicat locotenent-colonelul medic Ştefan Zamfir.

„Când se dă alerta reacţionăm rapid, adrenalina îşi spune cuvântul şi rămânem concentraţi pe misiune. Aparatura şi materialele erau pregătite, iar calmitatea din vocea doctorului când ne-a transmis ultimele indicaţii referitoare la medicaţie ne-a dat încredere. Diferenţa faţă de mediul în care lucrăm acasă, la spital, este dată de spaţiul restrâns din elicopter şi de faptul că, fiind noapte şi respectând procedurile de siguranţă, am fost nevoiţi să lucrăm doar la lumina lanternelor,” a adaugat plutonierul major Anca Neguş, asistent medical.

Contextul actual al epidemiei de COVID-19 obligă echipajul la un plus de atenţie în interacţiunea cu pacienţii - atât personalul medical, cât şi colegii lor din cadrul Detaşamentului de Căutare Salvare prin Luptă trebuie să poarte echipament de protecţie, iar după aterizare personalul tehnic de sol trebuie să execute dezinfectarea elicopterului.

MApN precizează că după aterizarea aeronavei, pacientul militar a fost predat către ambulanţa din cadrul spitalului ROL 2 chinez pentru continuarea tratamentului şi supraveghere.

România contribuie, din luna octombrie 2019, la eforturile internaţionale de menţinere a păcii cu un detaşament al Forţelor Aeriene format din 120 de militari şi patru elicoptere IAR-330 L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici