FOTO | Premieră pentru litoralul românesc: A fost inaugurată prima plajă dotată cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi

O porţiune de plajă cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi a fost inaugurată, miercuri, în Mamaia, fiind o premieră pentru litoralul românesc. Beneficiarii vor primi scaune cu care pot intra în apa mării, dar au parte şi de şezlonguri înalte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1045 afișări
Imaginea articolului FOTO | Premieră pentru litoralul românesc: A fost inaugurată prima plajă dotată cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi

FOTO | Premieră pentru litoralul românesc: A fost inaugurată prima plajă de pe litoral cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi

Scaunele flotabile urmează să fie puse la dispoziţia acestor persoane cu scopul de a-şi petrece vacanţe plăcute pe litoral.

”Este groaznic să nu poţi merge la plajă când soarele străluceşte fierbinte şi apa mării te îmbie la scăldat, fiindcă pentru tine a intra pe nisipul fin este o aventură cu final previzibil, iar a face baie în mare implică un risc pe care trebuie să şi-l asume prietenii şi familia. Scaunul tău rulant nu merge pe plajă, ci se împotmoleşte şi se afundă din ce în ce mai adânc în nisip, iar valurile sunt periculoase când cineva trebuie să te susţină permanent în apă, cu extrem de mare grijă”, spun reprezentanţii Asociaţiei ”Împreună pentru Viitor” Constanţa, care au decis să remedieze această problemă.

Astfel, asociaţia a accesibilizat prima porţiune de plajă de pe litoral pentru persoanele cu nevoi speciale, în zona Pupa Beach - prima plajă de la intrarea în staţiunea Mamaia, unde se poate ajunge uşor şi cu autobuzul, iar accesul pe plajă este unul facil.

Trei scaune flotabile din Franţa, special construite pentru a intra în apa mării şi a merge pe nisip, vor fi oferite gratuit tuturor celor care au nevoie de ele pentru a-şi petrece o vacanţă normală.

De asemenea, pe plajă vor fi şi şase şezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe şezlong mult mai simplu decât se face în prezent pe un scaun de plajă cu dimensiuni standard.

”Ideea proiectului există de vreo cinci ani de zile, dar pur şi simplu oriunde am aplicat cu el sau oriunde am încercat nu s-au legat lucrurile. Am decis într-un final să ne bazăm pe forţele proprii, să nu mai cerem nimănui ajutorul, însemnând autorităţi, patronate, şi am apelat la sponsori. Am găsit sponsori din judeţ mai mulţi decât din Constanţa şi în final am strâns o sumă destul de mică, 7.000 de euro, cu care am reuşit să accesibilizăm prima plajă pentru persoanele cu dizabilităţi. (…) Am adus trei scaune flotabile, cu care se poate intra în mare şi merg şi pe nisip. Am comandat la o fabrică şezlonguri mai înalte, astfel încât să se facă trecerea mai uşor de pe scaun pe şezlong, pentru că persoanele cu dizabilităţi ne-au semnalat şi această problemă cu care se confruntă în legătură cu nivelul de 20 de centimetri standard al unui şezlong. (…) Am reuşit să încropim o mică plajă pentru persoanele cu nevoi speciale”, a spus Isabela Ştefan-Iorga, vicepreşedinte al Asociaţiei ”Împreună pentru Viitor” Constanţa.

Scaunele flotabile vor fi oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărţii de identitate, numai în zona plajei respective, la fel şi şezlongurile speciale.

”Ar mai fi nevoie de o toaletă specială şi un covor tactil pentru nevăzători. Este un început, un semn de normalitate, un îndemn pentru sponsori să ne ajute să amenajăm câte un astfel de colţ de plajă în fiecare staţiune, pentru cei mai puţin norocoşi ca noi. Nu este nevoie de lux, ci numai de câteva dotări simple, dar absolut necesare, care să permită accesul celor cu nevoi speciale pe plajă şi în apă. Totodată, vorbim şi despre un serviciu nou în turism, care va atrage mai mulţi oameni din ţară şi străinătate la mare şi care aduce plus valoare turismului românesc”, a declarat Isabela Ştefan-Iorga.


Cătălina Ioniţă, una dintre primele persoane care a încercat noile facilităţi puse la dispoziţia celor imobilizaţi în scaune rulante, spune că este o idee foarte bună, fiind minunat să poată face din nou baie în mare, în care nu a mai intrat de trei ani.

”Cu un scaun normal poţi ajunge până la mal, dar îţi strici scaunul şi îţi trebuie persoane să te ajute. Este destul de complicat. Acum nu va fi perfect niciodată, dar e lucru minunat să poţi face baie în mare. Este o idee foarte bună şi necesară. În alte ţări este ceva normal să poţi face plajă chiar dacă eşti în scaun rulant sau ai o altă dizabilitate. (…) E un fel de discriminare. Nu a vrut nimeni să fie aşa, dar aţi văzut şi oraşele, nu sunt deloc accesibilizate, dar apoi plajele. (…) În scaun sunt din2012 – 2013. Am boala oaselor de sticlă, oasele se rup mai uşor, am probleme de mică. La mare nu am fost de când sunt în căruţ, de trei ani. Numai la Techirghiol, unde a amenajat, am mai mers”, a spus Cătălina Ioniţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici