Autor: Mara Răducanu
Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, Răzvan Theodorescu a vorbit despre trădările din politica românească, dar şi despre tarele politicienilor români, afişate în diverse conjuncturi ale istoriei.
Reamintim că profesorul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a fost senator în Parlamentul României şi ministru al culturii între 2000 şi 2004, dar şi preşedinte al Radioteleviziunii române între februarie 1990 şi iulie 1992.
În contextul informaţiilor apărute în legătură cu premierul Florin Cîţu, din perioada în care acesta locuia în SUA – infracţiunea legată de consumul de alcool la volan şi faptul că a fost dat în judecată pentru o datorie de 6.600 de dolari pe cardul de credit – Răzvan Theodorescu a devoalat cine a trădat pe cine, de-a lungul timpului în politica românească, dar şi de ce a devenit trădarea un fel de ,,cutumă” a celor care ajung în funcţii de conducere.
Aşadar, de ce au apărut tocmai acum informaţiile despre premierul Florin Cîţu? Au fost trădaţi şi Ion Iliescu şi Adrian Năstase? Va fi trădat şi Klaus Iohannis?
,,Este caracteristică pentru lumea noastră politică, mai ales. Să ştiţi că trădat a fost şi Adrian Năstase, Petre Roman cu Băsescu. Trădarea face parte din fiinţa politicianului nostru. Nu numai la noi. Dar, în cazul pe care-l trăim (n.r. – Cîţu ) acum este pur şi simplu eclatant ce vezi. Eu nu am niciun fel de simpatie, nici într-o parte, nici în alta, dar îl vezi pe Orban că rămâne tot mai singur. Cei care îi făceau temele l-au părăsit. Dar nu se ştie niciodată ce se va întâmpla până în 25 septembrie!”
,,Iohannis, ca şi Băsescu, sunt, după mine, prea puţini importanţi din acest punct de vedere. Iohannis contează mai puţin în politica noastră. Nu am niciun fel de simpatie, dar găsesc că contează mai. Iliescu a fost, cu siguranţă trădat, la un moment dat. (…) Eu am trăit direct direct, şi pot s-o spun, decembrie 2005. Eram senator şi Traian Băsescu câştigase cum câştigase. Eram adunaţi la Senat cei care erau din partidul perdant, care era PSD-ul, împreună cu cei ai lui Dan Voiculescu care era Partidul Umanist, era o alianţă. Ţin minte că, la un moment dat, a venit ceva ca zvon că s-a petrecut ceva. Toată echipa lui Voiculescu trecuse de partea câştigătorului. Erau oameni foarte simpatici, oameni cu care colaborasem…Traian Băsescu a găsit formula/ soluţia imorală care a rămas ca atare. Sunt unele formule care rămân memorabile.”
Profesorul Răzvan Theodorescu – senator în Parlamentul României şi ministru al culturii între 2000 şi 2004 – recunoaşte că PSD-ul a trădat valorile social-democraţiei. Cât despre antidotul pe care îl putem găsi trădării, invitatul lui Bogdan Nicolae se declară sceptic, iar speranţa unei lumi tinere care să intre în politică a ajuns să fie o simplă utopie.
,,Aici, sunt subiectiv. Eu am fost membru al guvernului Năstase care a lucrat la aderarea României la NATO şi UE şi vă voi spune că trădarea social-democraţiei nu s-a făcut atunci, din punct de vedere ideologic. Dar, după aceea, au urmat 20 de ani de guvernare de dreapta şi s-a stat pe loc. Din acest punct de vedere, România rămâne un exemplu negativ.”
,,Poţi să trădezi cu ştaif, poţi să găseşti o formula de scuze să nu fie foarte vizibilă. Dar, dacă eşti o ţoapă, cum iarăşi, vă rog să mă scuzaţi, cum sunt majoritatea celor care în momentul de faţă sunt în luptele politice, o faci pe faţă, ca să se ştie.”
Răzvan Theodorescu: ,,Am crezut multă vreme că va veni o lume de tineri şi au venit nişte şacali”
,,Există însă posibilitatea în care eu devin tot mai sceptic a apariţiei unei lumi tinere care să intre în politică şi care să fie educate. Eu am crezut multă vreme că va veni o lume tineri şi au venit nişte şacali”, conchide Răzvan Theodorescu, invitat în cadrul emisiunii ,,InSecuritate.”