- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.02.2017, 10:14)
- Claudiu Surmei
Video FOTO Protest al consilierilor de probaţiune în Capitală/ Directorul DNP: Consilierii de probaţiune ar trebui protejaţi de jandarmi, dar MAI nu are fonduri
Câteva zeci de persoane, consilieri de probaţiune, au protestat, miercuri dimineaţa, în faţa Institutului de Statistică, acolo unde se desfăşoară prezentarea raportului anual al Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Urmărește
3068 afișări
Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii, susţinând că această categorie din Justiţie este discriminată.
"Vrem să fim şi noi trataţi ca membri ai familiei ocupaţionale Justiţie pentru că din câte ştm noi probaţiunea ţine de min justiţie şi se ocupă cu administrarea alternativă a pedepselor. Suntem o instituţie similară penitenciarelor numai că ne ocupăm de supravegherea în comunitate. Suntem trataţi ca şi cum am fi de la Ministerul Agriculturii, avem cu totul altă valoare sectorială după care suntem salarizaţi. Să ne trateze pe toţi egal. Aşa cum a dat la toată lumea salariile după valoarea sectorială unică să ne dea şi nou", a declarat Simon Sorin, consilier de probaţiune din Brasov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
“Avem o creştere pe supravegheri de 72,5 % , pe referate de 16, 35% şi de persoanal de 8,7 %. Sunt persoane condamnate aflate în libertatea. Lucrăm cu mobilier vechi, avem scaune pe care mi-e ruşine să aşez pe cei care vin la noi să- i supraveghem. Avem o singură imprimantă la 25 de consilieri de probaţiune , e cazul serviciului Bucureşti, unde eu activez. În Bucureşti avem 6000 de persoane condamnate şi suntem 25 consilieri, majoritatea femei. Sunt servicii în ţară unde nu au curăţenia asigurată”, explică un protestatar.
Revendicările protestatarilor sunt: repoziţionarea consilierilor de probaţiune în sistemul de justiţie; acordarea drepturilor smilare cu ale celorlalte categorii de personal din sistemul de justiţie; angajarea urgentă de personal şi suplimentarea posturilor în sistemul de probaţiune; asigurarea pazei sediilor, a bunurilor şi a personalului de probaţiune de către Jandarmeria Română, potrivit legii; asigurarea unor condiţii decente de muncă şi a resurselor materiale necesare.
Directorul DNP: Consilierii de probaţiune ar trebui protejaţi de jandarmi, dar MAI nu are fonduri
Protecţia consilierilor de probaţiune nu este asigurată de jandarmi, deşi sediile acestui serviciu sunt dotate cu butoane de panică pentru situaţia în care consilierii sunt agresaţi, problema fiind generată de lipsa fondurilor alocate Ministerului de Interne, a declarat directorul DNP.
"La Serviciul de Probaţiune Bucureşti, sediul acestui serviciu este într-un moment de tranziţie. Urmează să fie realocaţi către un alt sediu. Referitor la butonul de panică (...), sigur, serviciile de probaţiune trebuie să aibă asigurată paza de către jandarmi. Din punctul ăsta de vedere, Ministerul Justiţiei a făcut demersurile necesare pentru a implementa efectiv acea prevedere leagă. Din păcate nu s-a ajuns la implementare efectivă în acest moment. Sunt paşi în acest sens, există un proiect de hotărâre de guvern, dar nu este adoptat. Este una dintre priorităţile pe care noi le-am subliniat pentru perioada următoare. (...) Nu depinde doar de Ministerul Justiţiei, ci şi de cei de la Ministerul de Interne, de fondurile care le sunt alocate, pentru că practic din corespondenţa pe care am purtat-o de-a lungul anilor, asta a fost principala problemă", a declarat Mihai Dima, directorul Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP).
El a precizat că sistemul de alarmă a fost achiziţionat în cadrul unui proiect care are o anumită perioadă de implementare, dar că până în acest moment nu s-a putut corela şi cu prezenţa jandarmilor care să asigure protecţia consilierilor de probaţiune.
"Colegii de la MAI au înţeles situaţia, pentru că s-a mers la sediile serviciilor de probaţiune, s-a efectuat o analiză de risc în ceea ce priveşte condiţiile în care îşi desfăşoară colegii mei activitatea şi problema legată de fonduri a fost evident ridicată, dar, ca măsură intermediară, colegii de la jandarmerie ne-au propus şi am materializat acest lucru, un protocol de colaborare în baza căruia echipele mobile de jandarmi se deplasează cu prioritate la sediile serviciilor de probaţiune atunci când sunt solicitate", a mai spus Mihai Dima.
Potrivit declaraţiilor directorului DNP, în ultimii cinci ani s-au înregistrat patru cazuri de violenţă asupra consilierilor de probaţiune la nivel naţional. În 2016 s-au înregistrat două cazuri în Brăila şi unul în Capitală.
Directorul Administrţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a explicat lipsa fondurilor care să asigure protecţia consilierilor de probaţiuni făcând referire la lipsa unui pericol real.
"Statul român, prin Ministerul Justiţiei, alocă fonduri dacă riscurile există în mod real. Riscurile, pe o scară de la 1 la 5, sunt calculate prin nişte formule. Dacă în ultimii cinci ani s-a întâmplat o singură dată, e clar că nu va aloca nimeni fonduri. Calculele dau soluţiile şi resursele. E clar că directorul Direcţiei, dacă nu are alocate resursele... de exemplu sistemul penitenciar a avut anul trecut alocat şi jumătate din penitenciarele din România... pentruc că aceeaşi problemă e şi la noi, deţinuţii agresivi, care nu ţin cont că e consilier de probaţiune sau agent de penitenciar, îl atacă dacă e nervos. Noi am alocat nişte fonduri şi am achiziţionat sisteme Man Down. Pe acelaşi principiu, cu senzori, cu buton de panică. Din fericire, noi avem acele grupe de intervenţie cu mascaţi care se deplasează în foarte scurt timp în locaţie. La probaţiune, fiind în mediu civil, e mai greu", a declarat Marius Vulpe.
Declaraţiile celor doi directori de instituţii au venit în contextul prezentării bilanţului pe anul 2016, eveniment care a fost marcat de protestul agenţilor de probaţiune. Aceştia au declarat că sediile serviciului sunt dotate cu buton de panică, dar jandarmii care ar trebui să asigure protecţia lipsesc.
Citeşte şi: Coaliţia de guvernare a decis mai multe SCHIMBĂRI în componenţa Guvernului Grindeanu. Miniştri noi la Justiţie, Economie, Fonduri Europene şi Mediul de Afaceri
Citeşte şi: Craiovenii, îndemnaţi să fotografieze gropile din carosabil şi să sesizeze Primăria să le plombeze: “Ai văzut o groapă, spune unde e!”
Citeşte şi: Nouă bărbaţi suspectaţi că tranzacţionau medicamente, reţinuţi pentru tâlhărie şi lipsire de libertate
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe