- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (03.09.2017, 12:16)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO | Satul orfelinat: Zeci de persoane dintr-o localitate din Timiş au devenit părinţi de “împrumut” pentru copii abandonaţi
Într-un sat din judeţul Timiş, cea mai căutată meserie este cea de părinte de împrumut. Aproape 40 de localnici din Murani au devenit asistenţi maternali profesionişti şi au grijă de numeroşi copii abandonaţi.
Urmărește
2752 afișări
Zeci de persoane dintr-o localitate din Timiş au devenit părinţi de “împrumut” pentru copii abandonaţi
Pentru a deveni asistenţi maternali profesionişti, cei interesaţi trebuie să urmeze un curs şi să îndeplinească mai multe condiţii. Apoi sunt angajaţi cu normă întreagă pentru a ajunge părinţi pentru copii părăsiţi imediat ce au venit pe lume sau uitaţi în centre de plasament.
Iar Murani a devenit satul orfelinat, în care zeci de copii primesc şansa la o viaţă normală.
Pentru Florin, Rodica şi soţul ei, Ioan Gligor, din satul Murani, sunt familia pe care n-a avut-o niciodată. Băiatul a fost găsit abandonat într-un parc din Timişoara. Era primăvară, în preajma sărbătorilor de Florii. A fost consultat de medici, care au intuit că are aproximativ trei luni. În certificatul de naştere este linie în dreptul mamei şi al tatălui. “Mi-au pus numele Florin pentru că m-au găsit în apropierea Floriilor, în parc, şi apoi s-au gândit ce nume de familie să-mi dea şi au rămas la Ionescu”, povesteşte băiatul, din cele auzite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Florin are 16 ani, iar de şase ani este în grija familiei Gligor. Are ochi negri şi pielea puţin creolă. Este puţin timid şi răspunde scurt. Însă, privirea i se luminează atunci când povesteşte despre pasiunea pentru armată. Vrea să devină soldat. Este la liceu la Timişoara, deşi şi-ar fi dorit să intre la Alba Iulia, la colegiul militar. A încercat, dar a picat o probă. Însă Florin este ambiţios şi vrea să se înscrie la Academia Militară.
“Noi suntem mama şi tata pentru ei”
“Orice şut în fund e un pas înainte”, îl încurajează Rodica Gligor, în timp ce îl ia în braţe şi îl sărută pe obraz cu dragoste. Femeia are 55 de ani, iar în ultimii 18 ani a fost mamă de împrumut pentru şapte băieţi. “Nu dau băieţii mei pe nicio fată: mă ajută în bucătărie, la curăţenie, peste tot. Noi suntem mama şi tata pentru ei, suntem o familie. Îi cert când trebuie, glumesc cu ei când trebuie. Le-am spus la toţi, indiferent că ieşiţi din sistem, indiferent de ce o să se întâmple, asta o să fie mereu casa voastră părintească”, povesteşte Rodica Gligor.
Femeia adaugă că, până în anul 1999, a lucrat în mai multe locuri, iar la un moment dat a fost şi “birtăşiţa satului”. A aflat că se caută asistenţi maternali profesionişti, iar după ce a văzut cum sunt copiii luaţi în grijă de alte două familii din sat, s-a hotărât să se înscrie la cursul organizat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.
Femeia îşi aminteşte cu emoţie de momentul în care l-a cunoscut pe primul băieţel de care a avut grijă. “Florinel avea cinci ani şi se afla în centrul din Găvojdia. Era slăbuţ, săracu’. Eram în proces de potrivire şi l-am văzut de două, trei ori, i-am dus dulciuri. Ştiu că i-am spus, înainte să-l iau, că eu sunt mama lui şi dacă vrea să vină acasă. M-a privit şi mi-a zis: dar unde aţi fost până acum, tata unde e? Am început să plâng”, spune Rodica Gligor.
După Florinel, în casa familiei Gligor a ajuns Daniel, care acum are 23 de ani, iar Rodica ne spune cu mândrie că este ospătar la Timişoara. Daniel mai avea trei fraţi, însă a fost singurul pe care mama lui n-a vrut să-l crească, ajungând într-un centru de plasament la vârsta de patru ani. “Îmi tot spunea <cu ce-am greşit eu să mă dea la casa de copii?> Tot timpul i-am fost alături şi i-am spus mereu că noi suntem familia lui. A fost cuminte, ambiţios şi sunt mândră de el”, îl laudă Rodica Gligor.
Apoi, au mai ajuns alţi trei băieţi, care însă s-au reîntors în familiile naturale, iar în prezent, Rodica şi Ioan Gligor sunt părinţi pentru Florin şi Ionuţ.
Nu ştie dacă o să mai ia alţi copii, dar Rodica îşi doreşte un singur lucru: “Visul meu e să-i văd realizaţi şi pe ei! Dumnezeu îi ajută şi cresc mari. Noi suntem a treia familie din sat care am devenit asistenţi maternali profesionişti, dar să ştiţi că nu e o meserie uşoară, trebuie să te implici mult. Este greu pentru că necesită disponibilitate emoţională, copiii au nevoie de multă atenţie, iubire”.
Familia cu cinci fete premiante
Floarea, de 60 de ani, şi Stelică Mateescu, de 59 de ani, sunt cea de-a doua familie din satul timişean Murani care a luat copii din centre de plasament, după ce cei doi soţi au urmat cursul de asistent maternal profesionist. Prima a fost Florica, şomeră fiind. Din anul 1999 şi până în prezent, Floarea şi Stelică au fost părinţi de împrumut pentru unsprezece copii cu poveşti triste.
Acum, în grija familiei Mateescu sunt cinci fete, cu vârste între 14 şi 20 de ani, toate premiante. “Niciuna dintre fete nu are media la şcoală sub 9. Cea mai mare bucurie a mea e când le văd că vin cu diplome acasă, că le laudă toată lumea. Sunt ca şi copiii mei, nu le-aş da pentru nimic în lume”, spune cu mândrie Floarea Mateescu, în timp ce arată diplomele obţinute de fete.
Cele cinci au ajuns în satul Murani pe când aveau cel mult doi ani, fiind abandonate de părinţii naturali. Toate au şi o mică deficienţă, iar patru dintre ele, cele mai mari, sunt înscrise la un liceu din Timişoara, unde se specializează în meseria de bucătar.
Floarea Mateescu povesteşte că atunci când erau mici, fetele au ştiut că ea şi soţul acesteia sunt mama şi tata. Însă au fost nevoiţi să le spună adevărul în momentul în care au început să întrebe de ce n-au acelaşi nume de familie. “O perioadă, au ştiut că sunt fetele mele, până a trebuit să le spun adevărul, pentru că puneau întrebări. Nu este uşor să fii asistent maternal, pentru că ajungi să pui mult suflet, nici n-ai cum să nu o faci, iar copiii îţi cer multă dragoste. Chiar am vorbit cu soţul şi am zis că nu o să le dăm pe fete, chiar dacă cresc şi statul nu ne mai plăteşte. Mai facem o cameră, două, soţul e constructor de meserie şi le ţin pe toate lângă mine”, povesteşte Floarea Mateescu.
68 de copii în satul orfelinat
Localitatea Murani, din comuna Pişchia, este satul copiilor cu părinţi de împrumut. Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, spune că în Murani sunt 37 de asistenţi maternali profesionişti care au grijă, contra cost, de 68 de copii. De asemenea, în comună sunt 96 de copii care sunt încredinţaţi unui număr de 53 de asistenţi maternali. Toţi sunt angajaţi cu carte de muncă pe opt ore, astfel că nu mai pot avea o altă meserie.
“Pentru a deveni asistenţi maternali profesionişti, persoanele interesate trebuie să urmeze un curs pe care-l organizăm gratuit. Un asistent maternal are în grijă cel puţin doi copii sănătoşi sau un copil cu deficienţe. În ceea ce priveşte veniturile, salariul brut al unui asistent maternal profesionist este cuprinse între 2.400 şi 2.500 lei, la care se adaugă o indemnizaţie de 600 de lei pentru copilul sănătos sau 900 lei pentru cel cu handicap, plus alocaţia de la stat”, explică Smaranda Marcu.
La nivelul judeţului Timiş sunt 571 de asistenţi maternali profesionişti, majoritatea cu vârsta peste 40 de ani.
Citeşte şi: Un viceprimar din Prahova a picat bac-ul cu nota 3,4 la română şi 2,2 la matematică: ”Mai dau. Din februarie încep pregătirile, meditaţiile”
Citeşte şi: Dosarul decontărilor ilegale de la CNAS | Neregulile privind decontarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu au fost sesizate din 2014 - FOTO DOCUMENT
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe