Potrivit Rewilding Europe, cele nouă exemplare au fost aduse în comuna Armeniş, din judeţul Caraş-Severin, în urmă cu câteva zile, în cadrul unui proiect iniţiat în anul 2012 de repopulare cu zimbri a Carpaţilor Meridionali.
Zimbrii provin din rezervaţia Avesta, din Suedia, şi vor sta într-o zonă de aclimatizare timp de aproximativ două luni. Aici se vor adapta la mediul sălbatic şi vor învăţa să supravieţuiască în natură.
„Un nou grup de nouă bizoni europeni a ajuns în regiunea de repopulare din Carpaţii Meridionali, marcând cu succes cea de-a patra iniţiativă de eliberare a zimbrilor de către Rewilding Europe şi WWF-România. Înainte de a li se permite să circule liberi şi astfel se vor alătura populaţiei de zimbri care au fost eliberaţi în sălbăticie începând cu anul 2014, noul grup va fi supus unei perioade de aclimatizare de două luni”, transmite Rewilding Europe, prin intermediul unui comunicat de presă.
WWF-România şi Rewilding Europe au demarat în anul 2012 o iniţiativă de reintroducere a zimbrilor în Munţii Ţarcu, parte din teritoriul pe care erau răspândiţi până acum circa 200 de ani, primul transport având loc în mai 2014. În fiecare an de atunci, în primăvară sau la început de vară, au avut loc noi transporturi de zimbri de la centre de reproducere şi rezervaţii naturale din Europa, din ţări precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia.
În prezent, în Munţii Ţarcu şi în Vânători Neamţ există aproximativ 50 de zimbri liberi. WWF-România şi Rewilding Europe s-au angajat să aducă cel puţin 100 de exemplare până în anul 2020, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.
Toate exemplarele transportate până acum în Munţii Ţarcu se află în libertate din iunie şi respectiv septembrie 2016.