„Iniţiativa legislativă depusă de către deputata independentă Oana Bîzgan împreună cu alte peste 60 de parlamentare din toate formaţiunile politice, prin care se solicită accesul la educaţie pentru copiii care nu au un CNP a fost promulgată de Preşedintele României prin decretul nr. 833/2019. Propunerea legislativă a fost cumulată cu alte modificări privind Legea Educaţiei Naţionale nr 1/2011, printre care reducerea numărului de ore pentru elevi şi legea pentru combaterea bullying-ului în şcoli, însă pachetul de legi a fost iniţial respins de către Preşedinte, în ianuarie 2019, motivaţia fiind exclusiv legată de reducerea numărului de ore”, se arată într-un comunicat de presă al deputatului USR Oana Bîzgan, remis MEDIAFAX.
Iniţiatorul proiectului, Oana Bîzgan, a transmis că peste 10.000 de copii se află în imposibilitatea de a putea fi înscrişi în sistemul educaţional, din cauza lipsei actelor de identitate, ceea ce ar putea duce la sărăcie şi excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz şi violenţă sau trafic de persoane
„Prin acest demers este modificată Legea educaţiei naţionale în aşa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscrişi în sistemul educaţional. Estimativ peste 10000 de copii se află în această situaţie. În plus, reprezentanţii unităţilor de învăţământ la care se solicită înscrierea vor anunţa în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare şi eliberare a unui certificat de naştere şi a unui cod numeric personal. Dreptul la educaţie este garantat tuturor copiilor din ţara noastră, atât prin Constituţie cât şi prin Convenţiile internaţionale la care România este parte, precum Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Lipsa documentelor de identitate afectează atât aceşti copii, cât şi întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie şi excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz şi violenţă sau trafic de persoane”, a afirmat deputatul USR.
La rândul său, deputatul PNL Mara Mareş a spus că statul trebuie să corecteze situaţia discriminatoare.
„Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la şcoală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistenţă socială pentru a corecta această situaţie discriminatoare – este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viaţă”, a motivat deputatul PNL.