Se apropie 20 mai, zi trecută în calendar de mii de fumători români drept prima fără ţigări mentolate. Potrivit companiei British American Tobacco România, măsura va afecta peste 500.000 de clienţi, arată economica.net.
Legea nr. 201/ 2016 care transpune Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare la data de 10 decembrie 2016. Ea stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe. Interdicţia asupra ţigărilor mentolate se aplică începând cu 20 mai 2020, întrucât acestea intră în categoria produselor cu o cotă de piaţă mai mare de 3%.
Conform unui studiu global privind tutunul la adulţi (GATS România 2018), în România peste 5 de milioane de persoane sunt fumători curenţi de tutun. „Aproape 1 din 3 români consumă tutun. 5 milioane de persoane fumează zilnic, peste 3 milioane de bărbaţi şi aproape 2 milioane de femei.”
„Consumul de tutun include nu numai fumatul, ci şi consumul de tutun fără fum sau utilizarea produselor cu tutun încălzit. Fumători curenţi, asta însemnând fumători ai produselor clasice care se fumează, de la narghilea, pipă, trabuc, ţigări, ţigări rulate manual, fumători curenţi avem 5, 57 milioane de persoane, iar fumători de ţigări fabricate, acestea fiind ţigările care se vând în pachete industriale, avem 5,54 de milioane”, a precizat la momentul respectiv Andra Curta, reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Începând cu data de 20 mai, fumătorii români care preferau acest tip de produse vor fi nevoiţi să caute alternative sau, varianta recomandată de experţii în sănătate, să renunţe definitiv la acest obicei.