GALERIE FOTO  Fotografii nepublicate cu „miracolul de la Farsleben”: 2.500 de prizonieri evrei au fost eliberaţi din trenul morţii

Un tren cu deţinut s-a oprit pe 13 aprilie 1945, în satul Farlsleben.

Urmărește
1322 afișări
Imaginea articolului Fotografii nepublicate cu „miracolul de la Farsleben”: 2.500 de prizonieri evrei au fost eliberaţi din trenul morţii

Fotografie nepublicată cu „miracolul de la Farsleben”: 2.500 de prizonieri evrei au fost eliberaţi din trenul morţii

Pe chipurile lor se citeşte fericirea bruscă, o expresie aproape neîncrezătoare în faţa miracolului eliberării când totul părea pierdut. 2.500 de evrei, majoritatea femei şi copii, se aflau într-un tren nazist, o „încărcătură” de vieţi destinată lagărului de concentrare de la Theresienstadt pentru că lagărul Bergen-Belsen era acum pierdut de germani.

Transportul morţii, căci asta era soarta prizonierilor, s-a oprit brusc pe 13 aprilie 1945, în satul Farlsleben. Era imposibil de continuat drumul, pentru că era în desfăşurare o ciocnire între aliaţi şi trupele lui Hitler. Aici se materializează miracolul. Forţele SS care păzeau trenul aveau ordin să omoare toţi prizonierii, dacă trenul era, dintr-un motiv oarecare, interceptat.

Dar un jeep şi un tanc american au apărut din senin în sat, iar soldaţii Reichului au decis că era mai bine să fugă, fără să mai piardă timpul. Astfel, oamenii disperaţi au ieşit din vagoane cu bucuria că au scăpat de măcel.

Un soldat american al Armatei a IX-a şi-a scos aparatul foto şi a surprins o serie de imagini care, în haosul războiului, au rămas nepublicate până astăzi.

În cele din urmă, un cercetător american, Matthew Rozell, profesor de istorie din New York, a „redescoperit” fotografiile. Astfel, Arhivele de Stat din SUA au dezvăluit un mic episod cu final fericit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici