Fotografii făcute în lagărele de exterminare de la Auschwitz, Birkenau şi Mathausen,expuse la Oradea

  • 50 de fotografii alb-negru realizate în lagărele de exterminare de la Auschwitz, Birkenau şi Mathausen vor fi expuse într-o expoziţie de pictură, grafică şi fotografie la Oradea.
  • Fotografiile prezintă locurile în care au fost asasinaţi circa 6 milioane de evrei de toate vârstele.
Urmărește
619 afișări
Imaginea articolului Fotografii făcute în lagărele de exterminare de la Auschwitz, Birkenau şi Mathausen,expuse la Oradea

Primăria Oradea anunţă că Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, susţinut de Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia Maramureş Heritage, organizează o expoziţie temporară de pictură, grafică şi fotografie „Vecinii mei, evreii din Baia Mare”, care va avea loc începând de vineri, ora 11.00, la Sinagoga Aachvas Rein – Sinagoga Istoriei Evreilor din Oradea.

Expoziţia cuprinde 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Şcolii băimărene de pictură şi 25 de fotografii care provin din colecţia Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.

Evenimentul expoziţional este curatoriat de Robert Strebeli, manager al Muzeului Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” şi Robert Cotos, preşedintele Asociaţiei Maramureş Heritage.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 ianuarie – 31 mai 2023.

Evenimentele cuprind şi expoziţia personală a artistului fotograf Csíki János, organizata de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” (AIEFA), sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO, vernisată în prezenţa autorului joi, de la ora 18:00, la Sinagoga Neologă Sion, din Oradea. Cu această ocazie vor fi expuse 50 de fotografii alb-negru realizate în lagărele de exterminare de la Auchwittz, Birkenau şi Mathausen. Fotografiile prezintă locurile în care au fost asasinaţi circa 6 milioane de evrei de toate vârstele.

Un alt eveniment din Sinagoga Neologă Sion este concertul „Shalom Chaverim” cu începere de la ora 19.00, organizat şi susţinut de Filarmonica de Stat din Oradea.

În fiecare an, pe 27 ianuarie, sunt comemorate victimele Holocaustului. În 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Statul Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Holocaust (din cuvântul grecesc holókauston), este o traducere a termenului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot” şi care denumeşte vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăţi de) animale sau plante erau arse pe altar pentru lahve (Elohim). Acest termen a fost utilizat pentru a descrie uciderea a circa şase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, dar au fost persecutaţi şi asasinaţi evrei şi în Asia şi nordul Africii. Persecuţiile au fost efectuate pe etape, în urma accederii la putere a lui Hitler, guvernul german a adoptat legi prin care evreii erau excluşi din societatea civilă, cele mai cunoscute fiind Legile Nürnberg din 1935. Victime ale atrocităţilor naziste au mai fost: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi membri ai cultului creştin „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.

Holocaustul sau Shoah este experienţa negativă de cele mai mari proporţii trăită de aproape trei generaţii şi rămâne cea mai mare traumă socială a secolului al XX-lea. De 77 de ani instanţele internaţionale şi de stat au dat sentinţe în vederea pedepsirii acelora care au comis de facto acest genocid. Au fost înfiinţate centre de documentare şi fundaţii pentru cercetarea problemei, s-au organizat locuri comemorative „in memoriam” celor care au fost ucişi şi schingiuiţi în localităţile lor natale ori în taberele ororilor umane de la Auschwitz –Birkenau, Matthausen, Bergen-Belsen, Dachau şi altele.

În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului „Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici