Franks: Minele neproductive sunt dificil de susţinut până în 2018

FMI doreşte ca minele viabile să fei separate de cele neproductive, iar pierderile acestora să fie minimizate, ceea ce ar putea presupune închiderea unor unităţi înainte de 2018, termenul limită acceptat de Comisia Europeană, a declarat şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Fanks.

Urmărește
57 afișări

"Ceea ce vrem noi să facem pe termen scurt este să ne asigurăm că minele viabile în viitor sunt separate de cele care vor fi eventual închise, şi că sunt construite pe baze viabile (cele care nu se închid - n.r.). Vrem să abordăm problema arieratelor, problema costurilor, deci vrem ca minele să nu mai genereze pierderi, pe termen scurt şi mediu. Apoi este un proces la nivel european de închidere a minelor neproductive în decursul unor ani, probabil până în 2018. Nu ştiu dacă Guvernul poate să aştepte până în 2018 ca să facă acest lucru, dar este un proces care se va termina atunci.

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că a discutat cu delegaţia FMI un program de restructurare a CNH şi s-a convenit ca patru din cele şapte mine să rămână viabile, iar trei să intre în proces de închidere până în 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat.

La rândul său, directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a arătat că programul de închidere a minelor neviabile derulat la nivelul Uniunii Europene este important în primul rând prin componentele de recalificare a personalului şi de reconstrucţie a zonelor miniere.

"Important este că programul european nu include numai închiderea minelor, ci şi instruirea muncitorilor şi revitalizarea acestor zone. Nu ne gândim numai la închiderea unor mine, ci la oamenii din aceste zone care îşi câştigă traiul din aceste mine şi cred că acesta este spiritul programului european. Există fonduri pentru calificarea acestor oameni şi cred că sunt nişte oportunităţi foarte mari pentru România să revitalizeze aceste zone", a mai spus Szekely.

CNH, deţinută integral de stat, are aproximativ 8.800 de angajaţi şi administrează minele de la Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.

Datoriile companiei către bugetele statului au urcat cu 10% anul trecut şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici