Franks: Primarul Braşovului mi s-a plâns că nu există un drum mai bun către Bucureşti

Şeful misiunii FMI în România, Jefrey Franks, a relatat, marţi, la Senat, că primarul Braşovului i s-a plâns, duminică, de lipsa unei autostrăzi care să lege oraşul de Capitală, unele companii internaţionale refuzând să vină în Româna din cauza stării infrastructurii.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Franks: Primarul Braşovului mi s-a plâns că nu există un drum mai bun către Bucureşti

Franks: Primarul Braşovului mi s-a plâns că nu există un drum mai bun către Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

"Duminică am fost la prânz, la Braşov. Ne-a invitat ministrul pentru că el este din Braşov. Şi am fost încântaţi să-l avem alături de noi şi pe primar. Iar primarul, când l-am întrebat care este cea mai mare problemă a lui, ne-a spus: «autostrada până la Bucureşti». Aceasta este cea mai mare problemă a mea, vreau un drum mai bun de la Braşov la Bucureşti». Şi, când l-am întrebat mai mult, a zis şi că vrea persoane mai bine pregătite pentru fabrici...are o serie de idei... Dar am fost surprins să aflu că principala lui problemă o constituie drumurile. Şi, nu cred că este un secret, dar primarul mi-a spus că fabrici ale unor firme internaţionale, care urmau să fie deschise în România, au ales alte locaţii din cauza infrastructurii de transport", le-a spus Franks parlamentarilor.

Oficialul FMI a apreciat că trebuie îmbunătăţită infrastructura de transport cu mai multe investiţii în drumuri, porturi, aeroporturi şi căi ferate, principala sursă de finanţare fiind absorbţia fondurilor europene.

De altfel, Franks s-a referit pe larg în discursul său la ceea ce a numit "nevoia serioasă de a îmbunătăţi accesarea de fonduri europene".

"Suma disponibilă în cadrul fondurilor structurale europene pentru România este de aproximativ 15% din PIB. Aceşti bani trebuie folosiţi în următorii 4-5 ani", a spus el, adăugând că aceste fonduri ar ajuta la construirea multor lucruri importante pentru creşterea economică.

"În mod evident, sectorul public încă nu funcţionează atât de bine pe cât ar trebui. Da, deficitul s-a redus, s-a tăiat din personal dar aceasta tot nu rezolvă problema. Ca să folosesc o comparaţie. Vorbiţi despre tăierile bugetare cab despre o strângere a curelei. Ei bine, pe termen scurt, dacă îmi strâng cureaua, voi mai încăpea în haine dar în cele din urmă va trebui să ţin dietă, să pierd în greutate, să fac mai mult sport şi chiar să îmi cumpăr un costum nou, ca să arăt bine şi să fiu proporţional. Cam asta este provocarea statului acum. Da, am strâns cureaua dar trebuie să facem şi restructurarea. Şi aici intervin analizele de funcţionare. Banca Mondială a făcut deja analize de funcţionare pentru şase ministere şi vor face şi altele adiţionale", a mai spus el.

Franks a apreciat că nu este suficientă doar reducerea numărului de funcţionari publici. "Nu este suficient să reduci numărul de funcţionari publici dacă nu îi reduci corect şi acolo unde trebuie. Este foarte posibil ca în unele domenii din sectorul public să existe prea puţini angajaţi iar în altele prea mulţi. Deci trebuie să reajustăm sectorul public şi nu doar să strângem cureaua", a spus el.

Şeful FMI a apreciat şi că statul trebuie să gestioneze mai bine relaţia cu sectorul privat. "Aceasta înseamnă că trebuie să facem în aşa fel încât statul să interacţioneze mai uşor cu publicul: să fie mai uşor de plătit taxele, să fie mai uşor să pornească noi afaceri , să poată fi mai uşor angajate noi persoane fără birocraţie. Aceasta ar genera mai multă creştere pentru că investitorii ar avea o sarcină mai uşoară", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici