Franţa şi România propun suplimentarea dispozitivului comun de poliţişti de la Paris

Ministerul de Interne român şi cel francez au analizat posibilitatea suplimentării dispozitivului comun de poliţişti care acţionează la Paris pe perioada sărbătorilor de iarnă, discutând inclusiv despre intensificarea cooperării combaterii traficului de fiinţe umane, în special cu minori.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Franţa şi România propun suplimentarea dispozitivului comun de poliţişti de la Paris

Mai mulţi poliţişti români la Paris, de Crăciun Franţa şi România iau în calcul suplimentarea dispozitivului comun de poliţişti de la Paris (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), discuţiile au avut loc cu ocazia unei reuniuni de lucru care a avut loc marţi, care a vizat problematica optimizării cooperării româno-franceze în domeniul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii.

Potrivit documentului citat, reprezentanţii ministerelor de Interne ale celor două ţări au luat în calcul posibilitatea suplimentării numărului de poliţişti din dispozitivul comun româno-francez ce acţionează la Paris pe perioada Sărbătorilor de iarnă.

La întâlnire au participat şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestor-şef de poliţie Marian Tutilescu, şi prefectul din Paris, Michel Gaudin.

Subiectul aderării României la spaţiul Schengen a fost abordat de către chestorul-şef Marian Tutilescu în cadrul unei întrevederi separate cu ministrul de interne francez Claude Gueant, mai arată comunicatul MAI.

Ambasadorul Franţei, Henri Paul, a declarat, miercuri, la întâlnirea pe care a avut-o cu senatorii din Grupul de prietenie cu acestă ţară, că Guvernul român a propus părţii franceze să trimită, de Crăciun, un contingent de 40 de poliţişti pentru "a contracara micile furturi şi cerşetoria".

"Guvernul român a propus să trimită de Crăciun un contingent de 40 de poliţişti la Paris, mai ales pentru că este o perioadă în care micile furturi sunt foarte uşor de făcut", a spus diplomatul.

Henri Paul a precizat că infracţiunile comise de români în Franţa s-au triplat în perioada 2008-2010. Ambasadorul a mai afirmat că în Franţa există "o anumită delincvenţă care deranjează şi care este în creştere". El a subliniat că, în acest sens, nu numai Franţa este "victimă" şi nu numai aceasta se plânge de acest fenomen.

"Problemele există şi trebuie să fie tratate. Noi le tratăm la nivelul relaţiilor cu Guvernul român", a subliniat acesta, adăugând că ministrul de Interne francez a venit în România, ocazie cu care s-a convenit asupra unui plan de cooperare la nivelul poliţiei şi al sistemului judiciar.

Potrivit afirmaţiilor sale, România şi Franţa sunt pe calea cea bună în ceea ce priveşte reprimarea acestei forme speciale de delincvenţă, existând o colaborare la nivelul poliţiei, al magistraţilor şi al investigatorilor.

"Ne mai trebuie un singur lucru, un magistrat de legătură la ambasada României în Franţa, aşa cum va exista până la sfârşitul anului un magistrat francez în România", a menţionat ambasadorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici