Fratele lui Cătălin Moroşan, Claudiu, a fost eliberat. Magistraţii au RESPINS cererea de arestare

Magistraţii din Iaşi au respins cererea procurorilor de a-l aresta preventiv pe Claudiu Moroşan, fratele luptătorului Cătălin Moroşanu, acesta fiind vizat într-un dosar de tranzacţii ilegale cu aur. Infracţiunile anchetate sunt constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală.

Urmărește
1902 afișări
Imaginea articolului Fratele lui Cătălin Moroşan, Claudiu, a fost eliberat. Magistraţii au RESPINS cererea de arestare

Fratele lui Cătălin Moroşan, Claudiu, a fost eliberat. Magistraţii au respins cererea de arestare

DIICOT anunţă că a reţinut mai multe persoane, între care şi Claudiu Moroşan, fratele luptătorului Cătălin Moroşan, pentru tranzacţii ilegale cu aur, prejudiciul adus statului fiind de 18 milioane de lei. Decizia a venit în urma a 35 de percheziţii în Iaşi, Bucureşti şi Alba Iulia. În cursul zilei de miercuri, aceştia au fost prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă, însă cererea procurorilor a fost respinsă şi astfel aceştia au fost eliberaţi, inclusiv Claudiu Moroşan,

Cei vizaţi în dosar sunt acuzaţi de infracţiunile constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Decizia reţinerii a venit în urma a 35 de percheziţii domiciliare din Iaşi, Bucureşti şi Alba Iulia, când au fost confiscate 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei şi a fost pus sechestru pe clădiri şi maşini în valoare totală de 800.000 de euro.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2015 inculpaţii Marcu Cornel, Stănescu Daniel, zis „Mureş”şi Stănescu Bogdan, au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către inculpatul Marcu Cornel, respectiv SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv Investment SRL şi Exclusiv International SRL, a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL”, arată DIICOT.

Potrivit aceleiaşi surse, Daniel şi Bogdan Sănescu ar fi furnizat facturi nereale şi către societăţile beneficiare, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 - iulie 2014 de către un cetăţean italian şi un cetăţean român, pentru sustragerea de la plata unor sume de bani reprezentând TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat.

Cei doi ar fi făcut acelaşic lucru şi cu fimele beneficiare SC Sodo Migliori Romania SRL Bucureşti şi SC Sodo Migliori International SRL Bucureşti, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 - iulie 2014 de către Amato Alessandro şi Mihart Marian.

„Tony Baciu împreună cu fratele său, inculpatul Baciu Andrei Robert, au sprijinit grupul infracţional organizat furnizând cantităţi diferite de fragmente de bijuterii de aur, obţinute în mod ilicit, pentru a fi livrate, sub provenienţa fictivă a facturilor nereale furnizate de către inculpaţii Stănescu Daniel zis Mureş şi Stănescu Bogdan zis Cezar prin intermediul SC Andoria Trans Metal SRL, către SC Marcor Gold SRL, societată controlată de către inculpatul Marcu Cornel. Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul Marcu Cornel cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur”, mai arată DIICOT.

O caracteristică a comerţului cu metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, este aceea că, furnizorii predau fragmentele de bijuterii din aur către societăţile beneficiare, care după procesul de topire returnează lingouri în vederea depunerii lor de către furnizori la ANPC pentru stabilirea titlului metalului. Documentele justificative în baza cărora se derulează aceste operaţiuni sunt avizele de însoţire a mărfii. După emiterea raportului de încercare, lingourile sunt livrate de către furnizori, pe baza facturilor fiscale şi a rapoartelor de încercare, către societăţile beneficiare, explică DIICOT.

În aceea ce priveşte situaţia lui Claudiu Moroşan, el, în calitate de administrator prin procură al SC Gold Brut International SRL Iaşi, în cursul lunii februarie 2013, ar fi aderat la grupul infracţional organizat, pentru a-i susţine pe aceştia în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, în dauna bugetului de stat (prin reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali şi solicitarea de rambursare a TVA de la bugetul consolidat al statului) şi în cel a obţinerii pentru sine şi alţii de beneficii financiare.

„În calitate de membru al grupului şi-a asumat şi a îndeplinit ca atribuţii în cadrul acestuia, în ceea ce priveşte societăţile beneficiare SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Sodo Migliori România SRL, la dispoziţia coordonatorilor grupului infracţional organizat, respectiv inculpaţii Stănescu Daniel şi Stănescu Bogdan. Prejudiciul cauzat este în sumă de 18.000.000 lei reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici