Fratele mai mare sau mai mic? Implicaţii în comportamentul şi personalitatea copilului

  • Studiile arată că ordinea naşterii copilului îi influenţează personalitatea
  • Gelozia se regăseşte indiscutabil în relatiile infantile dintre fraţi şi surori
  • Mihaela, părinte: „I-am tratat diferit fără să îmi dau seama"
Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului Fratele mai mare sau mai mic? Implicaţii în comportamentul şi personalitatea copilului

Fratele mai mare sau mai mic?

Poate şi tu ai simţit că părinţii fac diferenţe între tine şi fraţii sau surorile tale. Sau poate nu înţelegi de ce fratele mai mic poate face mai multe lucruri decât îţi era permis la aceeaşi vârstă.

Ei bine, studiile arată că întotdeauna primul copil este mai responsabil, ascultător şi învaţă mai bine decât al doilea copil. Asta pentru că familia îşi focusează toată atenţia spre el. Cel mic în schimb, este mai libertin, mai răsfăţat şi mai independent.

Mihaela Anghel este părinte şi spune că a făcut diferenţe între cei doi copii fără să îşi dea seama. Există şi un gram de gelozie pentru că cel mic este mai răsfăţat, dar asta nu îi face să nu se înţeleagă
 
„La primul copil eşti mult mai protector şi vrei să faci totul ca la carte. La al doilea oricum nu mai ai disponibilitatea pe care o ai la primul. Este un lucru bun pentru al doilea pentru că este mult mai independent, ştie să facă faţă situaţiilor mult mai repede”, este de părere Mihaela.
 
Ariana este elevă şi vorbeşte din perspectiva primului născut. Nu s-a simţit marginalizată de către părinţi doar pentru că a apărut un nou copil în familie. „Există anumite diferenţe şi nuanţe care ne diferenţiază, însă asta nu este la un nivel macro să fim persoane opuse”, crede ea.
 
Diana Pop este psiholog şi spune că este normal ca părinţii să trateze diferit copiii. Asta pentru că la primul copil nici ei nu ştiu cu ce se confruntă, iar fiecare copil e diferit.
 
„Acest prim copil creşte în preajma adulţilor foarte mult ceea ce înseamnă că preia din valorile lor, din comportamentele lor. Al doilea copil creşte în preajma unui copil adică poate să vadă şi acea latură de libertate, de creativitate”, explică psihologul.
 
Diana Pop îi sfătuieşte pe părinţi „să dezvolte în ambii atât libertatea, răbdarea, cât şi acea parte de înţelegere că avem cu toţii timpul nostru şi avem dreptul să alegem cum vrem să ni-l petrecem”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici