Fratele şefului IPJ Sălaj, implicat în grupul care ar fi trucat aparate "slot machine"

Fratele şi doi nepoţi ai şefului IPJ Sălaj sunt cercetaţi de procurorii DIICOT, alături de doi nepoţi ai prim-procurorului Parchetului Tribunalul Sălaj, fiind suspectaţi că au sprijinit grupul care ar fi comis infracţiuni în domeniul jocurilor de noroc, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
2965 afișări
Imaginea articolului Fratele şefului IPJ Sălaj, implicat în grupul care ar fi trucat aparate "slot machine"

Fratele şefului IPJ Sălaj, implicat în grupul care ar fi trucat aparate "slot machine" (Imagine: Shutterstock)

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Mihai Ghiurcă, fratele şefului IPJ Sălaj, ar fi închiriat cinci baruri deţinute de el, dintre care patru în municipiul Zalău şi unul în Crasna, unor bărbaţi care le-au transformat ulterior în săli de jocuri. Aceştia ar fi modificat softurile aparelor de tip "slot machine", în aşa fel încât câştigurile să fie mai puţine, după care i-ar fi dat lui Ghiurcă o parte din profit.

Mihai Ghiurcă are cinci capete de acuzare, fiind suspectat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, complicitate la fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, complicitate la introducere, modificare sau ştergere de date informatice cu scopul de a obţine un beneficiu material şi complicitate la ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Conform anchetatorilor, împreună cu Miahi Ghiurcă mai sunt suspectaţi şi doi nepoţi ai şefului IPJ Sălaj, comisarul şef Iosif Ghiurcă, precum şi doi nepoţi ai prim- procurorului Parchetului Tribunalului Sălaj.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Sălaj şi procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale - IGPR şi DIPI, au prins, joi, doi membri ai unui grup infracţional organizat, în timp ce modificau softul unor aparate de tip slot machine.

Concomitent, poliţiştii au făcut 96 de percheziţii la locuinţele membrilor grupării şi la societăţi comerciale din judeţele Sălaj şi Maramureş, totodată percheziţionând şi zece autoturisme.

Conform unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea că, începând din 2012, 13 persoane, în calitate de administratori, asociaţi şi angajaţi ai societăţilor Game Electronic SRL, Electro DSL SRL, Est Card Electronic SRL, Est Inter Com SRL şi Est Credit SRL, care au ca obiect principal de activitate "activităţi de jocuri de noroc şi pariuri", precum şi alte 52 persoane, în calitate de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept ai mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip "slot machine", au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice.

Astfel, o parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip "slot machine") instalate în aceste unităţi din judeţele Sălaj şi Maramureş, prin folosirea de chei speciale, care permiteau modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic.

Sursa citată arată că membrii grupării şi-au însuşit sume importante de bani prin folosirea acestui procedeu, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani, conform algoritmului softului original, clienţilor care jucau la aceste aparate, ci membrilor grupului infracţional organizat.

De asemenea, membrii grupului au obţinut sume mari de bani, care erau scoase din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi, implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.

Astfel, DIICOT arată că din cercetări a reieşit că liderii grupării sunt D. S. L., Remus Claudiu Paneş şi Radu Ovidiu Ciascai.

"Suspectul D. S. L. şi inculpatul Remus Claudiu Paneş erau asociaţi ai SC Electro DSL SRL, care deţine în administrare 192 de aparate de tip slot machine în Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, iar inculpatul Radu Ovidiu Ciascai era asociat cu suspectul D. S. L în cadrul SC Game Electronics SRL, care deţine în administrare 56 de aparate de tip slot machine în Sălaj şi Maramureş", se arată în comunicat.

Cei trei lideri au obţinut sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentelor financiar-contabile, profiturile ilicite obţinute fiind utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile.

Potrivit sursei citate, din cercetări a mai reieşit că inculpaţii Paul-Grigore Covaci, Robert Kiczel, Claudiu Coman, Ionuţ Valeriu Crişan şi Alexandru-Mircea Gâlgău erau membrii grupului infracţional care modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conţin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc şi ştergerea paginii principale din aparatul de jocuri de noroc, în funcţie de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câştigate de către jucători.

Astfel, prin aducerea valorilor din aceasta pagină la 0, aparatul nu mai acorda câştiguri clienţilor până la introducerea în aparat a altor sume de bani.

DIICOT arată că aceste operaţiuni se realizau în principiu la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele care urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă, în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.

Respectivele date erau introduse în contabilitatea primară de către patru angajate la SC Electro DSL SRL şi la SC Game Electronics SRL, datele fictive fiind comunicate de către Remuş Claudiu Paneş şi Claudiu Coman, după sustragerea sumelor de bani din aparatele de joc de tip slot machine.

În urma activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au investit sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţii infracţionale în achiziţionarea unor proprietăţi imobiliare, autoturisme de lux, bijuterii, aceştia depunând, totodată, periodic, sume de bani în diverse valute la diferite unităţi bancare din judeţul Sălaj.

De asemenea, pentru a nu apărea în evidenţa contabilă sumele de bani jucate la aparat prin folosirea altor dispozitive, se modifica contorul mecanic al aparatului, realizându-se o diferenţă de aproximativ 1.000 de lei între sumele de bani jucate şi cele câştigate de clienţi, deşi aceste sume nu erau eliberate în realitate.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri şi un seif în care se se găsesc încă câteva sute de mii de euro.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj au fost duşi 32 de suspecţi, iar în urma probatoriului administrat şapte dintre aceştia au fost reţinuţi pentru 24 ore, urmând să fie prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, au fost audiate 110 persoane care au calitatea de martori.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 5.000.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici