FRAUDA de la BAC: Alţi 12 elevi de la "Dimitrie Bolintineanu", audiaţi marţi la Poliţia Capitalei

Alţi 12 elevi ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi de procurori, marţi, la sediul Poliţiei Capitalei, în cadrul anchetei privind fraudele la bacalaureat, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Corina Paraschivescu.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului FRAUDA de la BAC: Alţi 12 elevi de la "Dimitrie Bolintineanu", audiaţi marţi la Poliţia Capitalei

FRAUDA de la BAC: Alţi 12 elevi de la "Dimitrie Bolintineanu", audiaţi marţi la Poliţia Capitalei

La finalul audierilor de marţi, unii dintre elevii chestionaţi de procurori au declarat presei că au fost întrebaţi ce sume au achitat la şcoală şi dacă li s-au cerut bani pentru comisia de bacalaureat.

Ca şi colegii lor audiaţi anterior, elevii au spus că au plătit câte 250 de lei pentru banchet, 150 de lei pentru robe şi 50 de lei pentru "ultimul clopoţel" şi că nu au auzit decât la televizor despre strângerea de fonduri pentru un "anumit protocol" destinat comisiei.

Potrivit sursei citate, alţi trei elevi au confirmat că se vor prezenta pentru audieri miercuri dimineaţă.

Luni, procurorii bucureşteni au audiat 39 de elevi ai Liceului "Dimitrie Bolinteanu", din totalul celor 46 care confirmaseră că vor veni să dea declaraţii, în această zi, în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

"Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate", a declarat Staicu.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

În 5 iulie, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, în aceeaşi zi, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

Stroe a mai spus că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

PICCJ a informat, marţi, că a constatat "o serie de deficienţe în ceea ce priveşte comunicarea publică" în cazul fraudelor la bacalaureatul de la "Bolintineanu" şi că a cerut Parchetului Capitalei ca informaţii legate de acest dosar să fie făcute publice doar de purtătorul de cuvânt al acestui parchet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici