- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.07.2013, 18:56)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FRAUDA de la BACALAUREAT: Examenul de la Bolintineanu nu a fost fraudat pentru prima oară. A mai existat un caz în 2011
O profesoară din dosarul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală le-a declarat procurorilor că nu este prima oară când examenul este fraudat la acest liceu şi că şi în 2011 elevii au fost ajutaţi dându-li-se rezolvările sub formă de ciorne.
Urmărește
460 afișări
FRAUDA de la BACALAUREAT: Examenul de la Bolintineanu nu a fost fraudat pentru prima oară. A mai existat un caz în 2011 (Imagine: Ana Poenariu/ Arhiva Mediafax Foto)
Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Potrivit procurorilor, una dintre supraveghetorele care a asistat la examinarea din 1 iulie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", profesoara Corina Vasilica Preda, le-a spus anchetatorilor că şi în 2011 a sesizat fraude la examenul de bacalaureat.
"Aceasta a mai precizat că a asistat şi în anul 2011, în acelaşi liceu, împrejurare în care i s-a cerut «să ajute mai mulţi elevi», în sensul că se distribuiau ciorne care conţineau rezolvarea parţială a subiectelor, aspect solicitat de către secretara liceului", se arată în referatul procurorilor care redau din declaraţia femeii.
"Profesorii care nu erau de acord erau repartizaţi pe holuri sau în sala de bagaje", mai spun anchetatorii citând declaraţia profesoarei.
Corina Vasilica Preda a mai arătat în declaraţie că, la proba de limba română de luni, "iniţial pe catedră nu se afla nimic", însă a părăsit de mai multe ori sala înainte de primirea subiectelor.
"În momentul în care s-a întors în sală a constatat pe catedră un pachet cu şerveţele. L-a întrebat pe colegul său ce este cu acel pachet, răspunzându-i-se că a fost pus de un elev. În momentul în care colegul ei a întrebat-o dacă îi lasă pe elevi să vorbească, a înţeles că în acel pachet de şerveţele erau nişte bani. A mai părăsit sala de câteva ori, iar la întoarcere a constatat că peste acesta (pachetul de şerveţele, n.r.) se aflau mai multe documente privind examenul. Pachetul cu şerveţele a fost găsit de organele de poliţie cu ocazia efectuării percheziţiei în sală", mai notează ancehtatorii din declaraţia Corinei Preda.
Magistraţii mai arată că, potrivit indiciilor deţinute, "mecanismul de fraudare e examenului de bacalaureat, operaţionalizat şi în sesiunile de bacalaureat 2009 (promovabilitatea examenului de bacalaureat - 98,74 la sută), 2010 (promovabilitatea examenului de bacalaureat - 92,82 la sută), 2011 - (sesiune în care s-au instalat camere de supraveghere în sălile de examen, promovabilitatea a fost de 53,98 la sută raportată la media municipiului Bucureşti de 43,8 la sută) şi 2012 (promovabilitatea examenului de bacalaureat peste 70 la sută)" este reprezentat de furnizarea răspunsurilor la subiectele de examen elevilor.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012 - 2013, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
"Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat", au notat procurorii în documentul citat.
Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard.
Banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului "Bolintineanu" ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului, au mai notat procurorii în documentul citat.
Costica Vărzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor.
Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.
În timpul percheziţiilor, care au avut loc luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului, se mai arată în documentul citat.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.
Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.
Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care le vor analiza în cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.
Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.
Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe