FRAUDA de la BACALAUREAT: Şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5, Iuliana Costeniuc, demisă de ISMB

Şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5, Iuliana Costeniuc, a fost demisă de ISMB, în urma suspiciunilor privind implicarea ei în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Urmărește
2349 afișări
Imaginea articolului FRAUDA de la BACALAUREAT: Şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5, Iuliana Costeniuc, demisă de ISMB

FRAUDA de la BACALAUREAT: Şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5, Iuliana Costeniuc, demisă de ISMB (Imagine: Cristi Movila/ Mediafax Foto)

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Iuliana Costeniuc a fost demisă.

"Hotârârea privind demiterea inspectoarei Iuliana Costeniuc vine ca urmare a suspiciunilor privind implicarea acesteia în cazul de la Liceul «Dimitrie Bolintineanu», anchetat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Iuliana Costeniuc a ocupat funcţia de inspector pentru implementarea descentralizării instituţionale", a precizat ISMB.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Iuliana Costeniuc conducea Inspectoratul Şcolar al Sectorului 5.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru a intervenit la şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5 să fie desemnate anumite persoane în comisia de bacalaureat, cerându-i chiar să meargă la ISMB pentru "a alege Bolintineanu", aceasta spunând că nu poate participa pentru că a fost profesoară la acest liceu.

În referatul procurorilor se arată că, în 25 iunie, Costica Vărzaru a avut cu Iuliana Costeniuc, inspector şcolar la Inspectoratul Şcolar al Sectorului 5, o discuţie telefonică în care i-a cerut să meargă la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru "a alege Bolintineanu".

În aceeaşi zi, Costeniuc i-ar fi comunicat telefonic lui Vărzaru că a vorbit, dar i s-a comunicat că nu poate participa întrucât a fost profesoară la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi mai ales pentru că a avut clasa a XII-a.

"În aceste împrejurări, cele două discută cu privire la ce profesor ar putea să participe la examenul de bacalaureat ce se susţinea la acest examen, stabilind că nu este recomandabil să participe Oprea, ci Curcan. În acest scop, Costeniuc Iuliana urma să transmită persoanei ce avea în atribuţii repartizarea profesorilor cererea directoarei Vărzaru Costica cu privire la participarea la examenul de bacalaureat ce se susţinea în liceu a lui Curcan: «Îi spus că ai vorbit cu mine şi că îl vreau pe domnul Curcan, da?», notează procurorii în referat.

Totodată, Vărzaru i-ar fi cere lui Costeniuc să îi spună numele vicepreşedinţilor şi membrilor înscrişi pentru comisia de examen de la Liceul "Bolintineanu". Ulterior, Costeniuc i-a spus lui Vărzaru că "s-a rezolvat" şi i-a comunicat faptul că "s-a discutat la inspectorat că este mai bine ca Curcan să fie monitor în comisia pentru examenul de bacalaureat, în loc de preşedintele acesteia", potrivit procurorilor.

În 30 iunie, Costica Vărzaru a discutat din nou cu Costeniuc, pentru a se asigura că se vor îndeplini promisiunile pentru care a pretins şi primit bani.

Procurorii mai arată că Vărzaru ştia cine este preşedintele comisiei de examen, discutând în 26 iunie cu Costeniuc despre acesta.

"Iuliana Costeniuc: Am vorbit, s-a aranjat.

Costica Vărzaru: Da.

Iuliana Costeniuc: Şi primul şi membru şi la mine, lângă mine şi am aflat şi că e lângă mine, pe ăla mare, preşu de la mine. E Craiova

Costica Vărzaru: Dacă mă întrebai îţi spuneam eu.

Iuliana Costeniuc: Nu am ştiut.

Costica Vărzaru: Păi, eu am crezut că şi-am spus.

Iuliana Costeniuc: Nu, nu mi-aţi zis de ăla, mi-aţi zis doar de ea, de Graţi.

Costica Vărzaru: Da.

Iuliana Costeniuc: Şi zice, cine e, că vă dau aici pe cine a zis. Păi, nu ştiu. A! Staţi că aveţi. Ce bine zic. Nu ştiam. Şi a zis că da, se rezolvă toate.

Costica Vărzaru: Da.

Iuliana Costeniuc: I-am cerut şi lui un membru, i-am zis, ok, a zis că e ok.

Costica Vărzaru: Bine.

Iuliana Costeniuc: Ca să ştii şi tu.

Costica Vărzaru: Nu uita de bârtie, da?

Iuliana Costeniuc: ... decizie şi acum o iau.

Costica Vărzaru: Şi să-i trimitem, îi mai dau certificat medical?

Iuliana Costeniuc: Păi da, trebuie copie după certificat.

Costica Vărzaru: Şi Bogdan. Să ştie neapărat Bogdan, da?

Iuliana Costeniuc: M-am dus la Mihaela Cârstea şi acum mă duc şi la Bogdan şi îi spun.

Costica Vărzaru: Bun. Bine", potrivit interceptărilor discuţiilor, prezentate de procurori în referatul cu propunerea de arestare a lui Vărzaru.

În Comisia de bacalaureat din Centrul de examen de la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, preşedinta a fost Gazziela Sevastiţa Niculescu, aceasta fiind schimbată luni de ISMB.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au stabilit că directoarea Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru, a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori "permisivi" la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate "în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care le vor analiza în cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri are loc proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici