FRAUDE LA BACALAUREAT: Un profesor din Drobeta Turnu Severin suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat a fost reţinut

Un profesor din Drobeta Turnu Severin suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, de la domiciliul căruia au fost ridicaţi 15.000 de lei şi 2.500 de euro, a fost reţinut, luni noapte, iar alţi trei profesori, între care şi fiica acestuia, sunt cercetaţi în libertate, pentru fapte de corupţie.

Urmărește
1106 afișări
Imaginea articolului FRAUDE LA BACALAUREAT: Un profesor din Drobeta Turnu Severin suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat a fost reţinut

FRAUDE LA BACALAUREAT: Un profesor din Drobeta Turnu Severin suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat a fost reţinut (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Parchetului Tribunalului Mehedinţi au emis, luni noapte, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele profesorului de limba română Marius Arbănaş, acuzat că ar fi luat mită pentru a facilita mai multor elevi promovarea bacalaureatului, alţi trei profesori fiind cercetaţi în stare de libertate pentru fapte de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Apărătorul profesorului Marius Arbănaş, Marian Valon, a declarat că singura reţinere a fost în cazul clientului său, ceilalţi trei profesori audiaţi luni noapte fiind cercetaţi în stare de libertate.

"Nu se consideră vinovat. S-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. În ceea ce mă priveşte pot să afirm că nu sunt probe", a spus Valon.

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Mehedinţi, Remus Luca, a declarat că profesorul reţinut împreună cu cei trei dascăli cercetaţi în stare de libertate sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită.

"Ofiţerii DGA - Serviciul Teritorial Mehedinţi au efectuat, sub directa coordonare şi supraveghere a procurorului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, un număr de patru percheziţii domiciliare la patru locaţii din Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre domiciliile a patru profesori din cadrul a două unităţi şcolare, licee din Drobeta Turnu Severin. Cei patru profesori sunt acuzaţi de fapte de corupţie, în special trafic de influenţă şi luare de mită. Nu este vorba despre un proces generalizat de fraudare a examenului de bacalaureat, ci sunt cazuri punctuale", a declarat Luca.

Profesorul de Limba şi literatura română, Marian Arbănaş, este pensionat, dar a păstrat în cursul anului şcolar 2012 - 2013 patru ore pe săptămână la Colegiul Pedagogic "Ştefan Odobleja", fiind chemat la audieri în calitate de membru al uneia dintre comisiile examenului de bacalaureat din Drobeta Turnu Severin, deşi calitatea de pensionar nu permite repartizarea sa într-o astfel de comisie.

Între ceilalţi trei profesori audiaţi în noaptea de luni spre marţi se află şi fiica sa, de asemenea profesor la Colegiul Pedagogic "Ştefan Odobleja", un alt profesor de la aceeaşi unitate de învăţământ, cel de-al patrulea dascăl audiat fiind de la Liceul "Domnul Tudor", din municipiu.

Potrivit anchetatorilor, percheziţiile de luni au fost făcute în baza unor plângeri depuse, în dosar fiind audiaţi şi mai mulţi elevi.

De la domiciliile celor patru profesori s-au ridicat înscrisuri, obiecte şi sume de bani, surse din rândul anchetatorilor declarând că de la domiciliul profesorului Marius Arbănaş s-au ridicat 15.000 lei şi 2.500 euro.

În judeţul Mehedinţi, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în sesiunea iulie 2013, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 46,9%, în timp ce în iulie 2012 a fost de 30,8%.

Cele patru persoane, între care şi profesorul Marius Arbănaş, au fost duse la audieri, luni seară, la Parchetul Tribunalului Mehedinţi, după încheierea percheziţiei la locuinţa profesorului Arbănaş.

Contactat de MEDIAFAX, inspectorul şcolar general din Mehedinţi, Marian Şuţă, a spus că nu are cunoştiinţă despre percheziţii.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, că, în urma desfăşurării sesiunii iunie - iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă, 318 elevi fiind eliminaţi din examen pe parcursul susţinerii probelor scrise, săptămâna trecută.

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt şase cazuri în care au intervenit Poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală şi de la Sibiu.

El a mai spus că au fost şi alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele naţionale, care au fost aduse în atenţia Poliţiei.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen, pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceştia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminaţi din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici