- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Freedom House: Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori
Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori, iar pedepsele pentru aceste fapte sunt mici şi rareori puse în aplicare, însă drepturile angajaţilor sunt, în mare parte, respectate, se arată într-un raport al Freedom House.
Freedom House: Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Reprezentanţii Freedom House notează, în raportul lansat marţi, că majoritatea angajaţilor români au dreptul să facă parte din sindicate, iar cel puţin cinci organizaţii sindicale funcţionează fără amestecul Guvernului.
Printre categoriile de angajaţi care nu au voie să facă parte din sindicate se numără magistraţii, lucrătorii din penitenciare şi instituţiile de aplicare a legii, procurorii şi oficiali guvernamentali de rang înalt. Aceştia s-au grupat, însă, în diverse organizaţii agreate de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Freedom House precizează că sancţiunile pentru activităţi antisindicale sunt mici şi rareori aplicate.
Mai puţin de jumătate din salariaţii români fac parte din organizaţii sindicale, dar mare parte sunt acoperiţi de contracte colective de muncă sau de acorduri de patru ani negociate de Guvern, asociaţii patronale şi sindicate.
Totuşi, contractele de muncă sunt deseori încălcate de angajatori, iar sancţiunile pentru aceste fapte sunt mici şi rareori puse în aplicare.
De asemenea, dreptul la grevă este protejat prin lege, dar angajaţii care nu au dreptul să facă parte din organizaţii sindicale nu pot recurge la această măsură. În plus, persoanele care vor să facă grevă trebuie să epuizeze toate încercările de conciliere cu angajatorul şi să anunţe greva cu 48 de ore înainte.
În ciuda acestor restricţii legale, salariaţii români au protestat intens faţă de tăierile salariale, iar acţiunile de protest din octombrie 2009 au implicat 1,4 milioane de angajaţi din sectorul public, notează Freedon House.
Reprezentanţii organizaţiei au mai reţinut că românii cer mărirea salariilor, având în vedere faptul că nivelul de trai este ameninţat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO