Freedom House include România în categoria ţărilor libere - raport

România se încadrează în categoria ţărilor libere, cu democraţie electorală, conform raportului anual Freedom House privind libertatea în lume, care apreciază că aderarea la UE şi apropierea de Europa Occidentală reprezintă factori importanţi pentru ţările din Europa Centrală şi de Est.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Freedom House include România în categoria ţărilor libere - raport

Freedom House include România în categoria ţărilor libere - raport

Freedom House include România în categoria ţărilor unde atât drepturile politice, cât şi libertăţile civile sunt respectate, evaluând nivelul de respectare a acestora la 2, pe o scară cu şapte grade, unde nivelul 1 reprezintă cel mai înalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor şi libertăţilor.

Organizaţia apreciază că statele din Europa Centrală şi de Est au beneficiat de apropierea geografică de Occident, dar şi de aderarea la Uniunea Europeană, importantă pentru limitarea corupţiei, asigurarea unui mediu politic echilibrat, limitarea discriminării la adresa minorităţilor şi adoptarea unor politici economice responsabile. "În timp ce state ca Ungaria, Polonia şi România au trecut prin perioade de transformări politice şi nemulţumiri legate de standardul de viaţă, corupţie şi alte probleme, sistemele lor politice au demonstrat o mobilitate care lipseşte în special în fostele ţări comuniste care nu beneficiază de legături apropiate cu democraţiile stabile din Vestul Europei", afirmă Freedom House.

Republica Moldova este inclusă în categoria ţărilor "parţial libere", respectarea drepturilor politice fiind notată cu 3, iar cea a libertăţilor civile, cu 4. Transnistria, evaluată în cadrul categoriei "teritorii disputate", este inclusă în categoria ţărilor şi teritoriilor care nu sunt libere şi este notată cu 6 atât pe scara respectării drepturilor politice, cât şi pe cea a respectării libertăţilor civile.

La nivel global, anul 2007 a fost marcat de regrese importante în ceea ce priveşte libertatea, vizibile în 20 la sută din ţările lumii. Mai pronunţate în Asia de Sud, acestea au atins un nivel important şi în fosta Uniune Sovietică, în Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Africa subsahariană. Acelaşi fenomen a afectat şi multe ţări importante din punct de vedere politic, ale căror regrese au implicaţii puternice pe plan regional şi global - Rusia, Pakistanul, Kenya, Egiptul, Nigeria sau Venezuela.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici