Fregata "Regele Ferdinand", pregătită de plecare. Băsescu: Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi omeneşti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri seară la Constanţa, la ceremonia pentru plecarea fregatei "Regele Ferdinand" la operaţiunea NATO "Unified Protector", că "fiecare stopare de armament către Libia va fi o salvare de vieţi omeneşti".

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Fregata "Regele Ferdinand", pregătită de plecare. Băsescu: Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi omeneşti

Fregata "Regele Ferdinand", pregătită de plecare la operaţiunea NATO (Imagine: Stefan Ciocan/Mediafax Foto)

Şeful statului a menţionat că pentru prima dată după primul război mondial flota navală este angajată într-o misiune reală de luptă, o misiune importantă care are ca obiectiv să diminueze numărul victimelor în războiul civil din Libia.

"Este o misiune importantă, o misiune aproape umanitară. Fiecare stopare de armament către Libia va fi o salvare de vieţi omeneşti", a afirmat Băsescu.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, misiunea respectivă este o misiune în numele României. Băsescu a apreciat că este o evoluţie pozitivă a capacităţii de luptă a armatei române.

"A venit timpul ca forţele navale să confirme că toate armele sunt capabile să îndeplinească misiuni NATO. Armata română este extrem de bine apreciată în Afganistan, foarte bine apreciată în Irak (...) iar azi sunt chemate forţele navale pentru o misiune importantă în Libia", a spus şeful statului.

Ceremonia pentru plecarea fregatei "Regele Ferdinand" la operaţiunea NATO "Unified Protector" de impunere a unui embargo privind armele împotriva Libiei a început, vineri seară, la Constanţa, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Apărării, Gabriel Oprea.

La ceremonie participă mai mulţi oficiali, între care şi preşedintele Traian Băsescu şi ministrul apărării, Gabriel Oprea, precum şi câteva zeci de persoane, membri de familie şi prieteni ai militarilor care vor pleca în misiune.

După ce a fost citit ordinul pentru această operaţiune, un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a oficiat o slujbă religioasă.

Fregata, comandată de comandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 205 marinari şi va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, în Marea Mediterană. La bordul navei se vor afla şi doi ofiţeri din Forţele Navale care vor face parte din statul major al grupării navale NATO din Marea Mediterană.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, la 22 martie, participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei, constând în fregata "Regele Ferdinand" şi doi ofiţeri de stat major. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru participarea la misiune.

Fregata "Regele Ferdinand" a participat, în anii 2005, 2007, 2008 şi 2010, la operaţia "Active Endeavour" în Marea Mediterană, unde a executat misiuni specifice de prevenire şi combatere a terorismului şi a traficului ilegal, alături de alte nave şi forţe aflate sub comandă NATO.

Fregata a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere, în 2004 fiind preluată de Forţele Navale Române.

Potrivit site-ului Forţelor Navale Române, fregata Regele Ferdinand are un deplasament de 4900 tdw, o lungime de 148,2 m, lăţimea de 14,75 m, viteză maximă de 30 Nd, pescaj maxim.6,4 m, opt punţi.

Echipajul numără 18 ofiţeri, 77 de maiştri militari şi 110 militari angajaţi pe bază de contract. La bordul navei se află: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile; sistem de comandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sisteme de luptă electronică; nouă sisteme radar; sistem de propulsie, patru turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.

Fregata Regele Ferdinand, comandată de comandorul Mihai Panait, în vârstă de 43 de ani, este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi sub apă.

Alături de România, la componenta maritimă a Operaţiunii Unified Protector mai participă 11 state membre NATO.

Unified Protector este o operaţiune navală şi aeriană NATO pentru implementarea unui embargo privind armele şi o zonă de interdicţie aeriană în Libia în contextul rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU 1970 şi 1973.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici