Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, în prima parte a misiunii din zona de acţiune a Operaţiei Atalanta fregata românească a executat aproape întreaga gamă de misiuni specifice luptei antipiraterie. Astfel, nava a patrulat pe coridorul internaţional recomandat (IRTC) din Golful Aden, a monitorizat peste 1.300 de nave din zona de acţiune, a executat o misiune de escortă a unei nave care transporta alimente în programul World Food Programme, între două porturi somaleze şi trei misiuni de „friendly approach” la nave civile.
În cele 17 zile de misiuni pe mare, nava a mai executat două misiuni de reaprovizionare pe mare de la nave diferite, a depăşit Ecuatorul, acţionând pentru prima dată în emisfera sudică.
„Echipajul a primit felicitări de la comanda Operatiei EU NAVFOR pentru modul in care a actionat si a executat misiunile primite. Participarea fregatei «Regele Ferdinand» la Operaţia Atalanta demonstrează că Forţele Navale Române dispun de un sistem de pregătire profesională, care corespunde standardelor NATO şi UE, de personal a capabilităţii pentru a-şi îndeplini misiunile stabilite şi angajamentele asumate de către ţara noastră, în cadrul sistemului de securitate naţională şi internaţională, contribuind activ la punerea în practică a politicii de securitate a României şi îndeplinirea obiectivelor din Strategia de Securitate Naţională”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.
Fregata „Regele Ferdinand” a intrat, începând de luni, 1 octombrie, sub comanda Forţelor Navale ale Uniunii Europene EUNAVFOR, urmând să acţioneze în largul coastelor Somaliei alături de celelalte nave participante la operaţia împotriva pirateriei navale, Atalanta.
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, operaţia Atalanta, la care participă în premieră şi o navă militară românească, este o acţiune a Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea securităţii maritime în largul coastelor Somaliei şi în Oceanul Indian, pentru protejarea traficului naval al misiunii Uniunii Africane în Somalia şi al Programului Alimentar Mondial, destinat ajutorării populaţiei somaleze, pentru prevenirea şi combaterea actelor de piraterie navală în regiune. În plus, EU-NAVFOR-Atalanta monitorizează activitatea de pescuit din zonă.
Fregata Regele Ferdinand a părăsit portul Constanţa în data de 12 septembrie, aceasta fiind prima participare a unei nave româneşti la o misiune desfăşurată la peste 3.000 mile marine faţă de ţară şi, totodată, prima participare la o operaţie antipiraterie. În anii anteriori, fregata Regele Ferdinand a mai participat, sub comandă NATO, în Marea Mediterană, la Operaţia „Active Endeavour”, pentru monitorizarea traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal şi la Operaţia „Unified Protector” de impunere a embargoului împotriva Libiei.
Tot în premieră o fregată va participa la o misiune internaţională având la bord ambarcat un Elicopter Puma Naval.
Nava este comandată de comandorul Mihai Panait şi are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 236 de marinari.
Fregata va reveni în portul Constanţa pe data de 14 decembrie.