Friluftsliv sau arta de a trăi în natură a scandinavilor este trecută în contractele de muncă

Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Suedia au făcut din „viaţa în aer liber” filosofia lor, un mod de reconectare cu natura şi cu mediul înconjurător.

Urmărește
2194 afișări
Imaginea articolului Friluftsliv sau arta de a trăi în natură a scandinavilor este trecută în contractele de muncă

Friluftsliv sau arta de a trăi a scandinavilor care se reuneşte cu natura

Plimbare în pădure după muncă, prânz sau cină în jurul unui foc, refugiu în natură pe timp de weekend. Locuitorii ţărilor nordice au o relaţie deosebită cu spaţiile verzi care îi înconjoară.

Această artă de a trăi poartă şi un nume: se cheamă Friluftsliv, un cuvânt norvegian care ar putea fi tradus ca „viaţă în aer liber”. Fixat puternic în cultura nordicilor, conceptul depăşeşte simpla fugă din casă.

Necesitatea unei „reveniri la verde” a fost evidentă încă din secolul al XIX-lea. Inventat în 1850 de Henrik Ibsen, poet şi dramaturg norvegian, Friluftsliv a evidenţiat, potrivit experţilor, starea de bunăstare pe care o oferea natura.

În acel moment, Norvegia era în plină industrializare, iar mulţi fermieri şi locuitori din mediul rural au plecat spre marile oraşe. Friluftsliv devenise aşadar o modalitate de reconectare şi de recăpătare a conexiunii cu natura pe care o părăsiseră din motive economice.

La baza multor mituri şi poveşti spuse, conceptul se transmite din generaţie în generaţie. Friluftsliv face parte şi din programa grădiniţelor şi şcolilor primare din Suedia, unde joaca în aer liber ocupă un loc central, cu zile dedicate activităţilor în aer liber.

Studenţii norvegieni, în special, pot lua şi o diplomă în Friluftsliv. Norvegia are şi Legea privind recreerea în aer liber (Friluftsloven), o lege care datează din 1957 şi care stabileşte „dreptul fiecăruia de a accesa şi de a folosi natura pentru activităţi recreative care respectă mediul şi oferă un sentiment de bunăstare”, după cum se arată pe site-ul guvernului.

În ţările nordice, Friluftsliv atinge şi sfera profesională: în contractele de muncă este normal să se acorde o oră de plimbare în aer liber pe săptămână.

Există diferite niveluri de aplicare a Friluftsliv. Există cei care preferă să culeagă fructe de pădure sau ciuperci, alţii aleg să perfecţioneze practicile de supravieţuire.

Pentru început, este important să te adaptezi la climă şi la mediu, să alegi îmbrăcămintea potrivită şi să ştii să te cufunzi în natură şi în verdeaţă.

Plimbarea sau şedinţa şi ascultare a naturii sunt suficiente, dar orice activitate în aer liber poate face parte din Friluftsliv, chiar şi o plimbare cu bicicleta, camping, trail running, atâta timp cât activitatea recreativă nu este nici motorizată, nici competitivă.

Natura trebuie respectată, limitând impactul activităţilor umane asupra acesteia. Potrivit legilor nescrise, misiunea Friluftsliv este de a avea grijă de mediul înconjurător, nu de a-l deranja sau de a-l invada.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici