- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FSLI a înregistrat doar 100 din cele 60.000 de petiţii pe care le-au adus la Ministerul Educaţiei
Reprezentanţii FSLI au înregistrat, joi, la registratura Ministerului Educaţiei doar 100 din cele 60.000 de petiţii cu care au venit la instituţie, din cauza birocraţiei, restul urmând a fi înregistrate în aproximativ 200 de zile lucrătoare, a spus preşedintele federaţiei sindicale, Simion Hancescu.
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a spus că, începând de vineri, va veni în fiecare zi la registratura Ministerului Educaţiei câte un reprezentant al federaţiei pentru a continua înregistrarea acestor documente.
Hancescu a precizat că se vor putea înregistra maximum 300 de petiţii pe zi, fiind nevoie pentru cele 60.000 de aproximativ 200 de zile lucrătoare.
El a subliniat că speră ca Guvernul să înţeleagă că este nevoie să emită un act normativ pentru ca profesorii să-şi primească drepturile câştigate în instanţă, pentru că altfel sindicaliştii îi vor acţiona în judecată, iar statul va fi obligat să plătească un miliard de lei dobânzi, precum şi creşterile în urma inflaţiei.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţa, miercuri, că va depune la registratura Ministerului Educaţiei în total 150.000 de petiţii semnate de membrii de sindicat care au obţinut în instanţă aplicarea Legii 221/2008 pentru perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009.
Joi, aproximativ 30 de membri de sindicat ai FSLI au adus la Ministerul Educaţiei 60.000 din cele 150.000 de petiţii, acestea fiind descărcate dintr-o camionetă.
FSLI protestează faţă de Legea privind salarizarea în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, pe care o consideră un atac la adresa statutului profesional şi social al cadrelor didactice.
"Este cererea legitimă formulată de membrii noştri de sindicat pentru a li se recunoaşte aplicarea Legii 221/2008 şi după data de 1 ianuarie 2010, aşa cum prevede Legea 330/2009. Dacă aceste petiţii nu sunt luate în considerare de către MECTS, colegii noştri vor fi nevoiţi să apeleze la justiţie, ceea ce implică un efort financiar suplimentar de peste un miliard de lei, pentru statul român, ţinând cont de faptul că prin instanţă se va solicita să se ia în calcul rata inflaţiei, precum şi dobânda aferentă", a declarat preşedinte FSLI, Simion Hancescu.
În 2012, angajaţii din învăţământ care au câştigat procesele pe Legea 221/2008 ar trebui să primească 34 la sută din aceste drepturi salariale.
Salariile profesorilor nu pot fi majorate nici anul viitor cu 50 la sută, creştere care ar putea fi decisă în mod demagogic şi populist, dar care ar pune ţara "pe butuci", declara, duminică, permierul Emil Boc, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV.
El a arătat că majorarea cu 50 la sută a salariilor nu poate fi aplicată nici pentru profesori şi nici pentru altă categorie de bugetari.
Premierul Emil Boc a anunţat anterior că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, într-un cuantum şi pe parcursul unui interval care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a afirmat, joi, că majorarea salariilor profesorilor conform deciziei judecătoreşti ar impune concedierea a aproape 100.000 angajaţi din sectorul bugetar, pentru a menţine anvelopa salarială fără a creşte impozitele.
Şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara, sâmbătă, la Sibiu, că "salariile cadrelor didactice ar trebui să fie mai mari", dar "România nu-şi permite acum aceste măriri salariale extinse la nivelul tuturor dascălilor", care ar însemna un efort financiar de două miliarde de lei anual.
Guvernul a decis, joi, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă.
(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO