FSLI cere Guvernului să urgenteze decontarea navetei pentru angajaţii din învăţământ

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului să urgenteze aprobarea normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământ, pentru a putea astfel să fie făcută plata acestor drepturi.

Urmărește
1079 afișări
Imaginea articolului FSLI cere Guvernului să urgenteze decontarea navetei pentru angajaţii din învăţământ

FSLI cere Guvernului să urgenteze decontarea navetei pentru angajaţii din învăţământ (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, în urma Acordului semnat în 27 octombrie 2014 între Guvern şi federaţiile sindicale din învăţământ, prin OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 s-a consacrat "obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a cuprinde în bugetul local sumele destinate decontării cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul". Ordonanţa de urgenţă mai prevede că finanţarea acestor cheltuieli se va face "din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi exprimă, pe această cale, convingerea că adoptarea hotărârii de guvern de aprobare a normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, în forma discutată de MECS şi MDRAP cu reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, va conduce la înlăturarea dificultăţilor de decontare a cheltuielilor de navetă, cu care se confruntă personalul didactic şi didactic auxiliar care face naveta la şi de la locul de muncă", arată FSLI, într-un comunicat de presă transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii FSLI au precizat că dreptul personalului didactic de a beneficia de decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport în comun, de către administraţia locală, a fost reglementat încă din anul 1997, prin articolul 104 alineatul 3 din Legea 128 privind Statutul personalului didactic, potrivit căruia: "Personalului didactic titular din mediul rural, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul didactic, i se vor deconta de către administraţia locală cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, la şi de la locul de muncă".

"Este adevărat că problemele cele mai mari în ceea ce priveşte decontarea navetei au apărut după intrarea în vigoare a Legii nr.1/2011, lege marca «PDL» adoptată prin angajarea răspunderii în Parlament. Prin Legea nr.1/2011 s-a eliminat procedura de decontare a navetei existentă în Legea nr. 128/1997, dar s-a păstrat obligativitatea decontării navetei din cheltuielile complementare asigurate din bugetele locale, reglementare care nu a fost respectată de multe consilii locale", au adăugat reprezentanţii FSLI.

Precizările au fost făcute după ce vicepreşedintelui PNL, Raluca Turcan, a afirmat, sâmbătă, că Ministerul Educaţiei pregăteşte o surpriză majoră cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar navetist din toate şcolile, respectiv decontarea abonamentelor lunare de către autorităţile locale, ceea ce va întârzia plăţile şi va plafona nivelul.

În replică, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a arătat că normele metodologice propuse nu constituie altceva decât o reparaţie privind drepturile cadrelor didactice, fiind o solicitare de bază şi unanimă a sindicatelor din învăţământ, cuprinsă de altfel şi în acordul asupra unor măsuri în domeniul educaţiei, semnat între sindicate şi Guvern în luna octombrie 2014.

Potrivit lui Cîmpeanu, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării sunt obligate să iniţieze o hotărâre de guvern cu privire la prevederile Ordonanţei 83/2014, iar aceste norme au menirea tocmai de a evita întârzierile la plata decontării.

"Decontul se face în luna următoare prezentării documentelor justificative pentru decont, nu vor mai exista întârzieri, cum există acum, de patru, cinci, şapte luni sau mai mult", a afirmat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că normele metodologice nu plafonează cuantumul abonamentelor, decontându-se integral valoarea abonamentelor pentru transportul auto, feroviar sau naval. Doar în cazul transportului feroviar, dacă se efectuează cu alţi operatori decât CFR, decontarea se va face la nivelul unui abonament CFR.

Ministrul Educaţiei a precizat că actul normativ prevede şi dreptul cadrelor didactice de a deconta transportul cu automobilul proprietate personală, iar bugetele autorităţilor locale mai sărace vor fi suplimentate de la bugetul de stat, pe baza cotelor defalcate de TVA, pentru a permite plata acestor deconturi.

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spunea că Guvernul va introduce astfel "taxa pe învăţătură".

"Ponta pune 65.000 de profesori în imposibilitatea de a-şi ţine orele. Printr-un simplu HG, peste jumătate de milion de elevi pot rămâne fără cadre didactice la catedră. Ministerul Educaţiei pregăteşte o surpriză majoră cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar navetist din toate şcolile: decontarea abonamentelor lunare să se facă de către autorităţile locale", se arăta într-un comunicat transmis sâmbătă de vicepreşedintele PNL.

Raluca Turca preciza că acest lucru înseamnă întârzieri garantate la plata decontărilor şi discriminarea cadrelor didactice care lucrează în comunităţi sărace, deoarece primăriile sărace cu siguranţă nu vor putea include astfel de cheltuieli în bugetele locale.

"Guvernul plafonează şi abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a II-a. Prin urmare, în 90% din cazuri, la fel cum s-a întâmplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetişti, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mică parte din abonament, acolo unde nu există tren. Adică, profesorii vor plăti 300 de lei abonamentul lunar, iar şcoala/primăria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascată. În zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu există tren!", se mai arăta în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici