- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.03.2014, 11:43)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FSLI: Codul Etic din educaţie trebuie completat cu obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi părinţi
Codul etic din educaţie trebuie completat cu obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi părinţi, pentru că, dacă aceştia agresează profesorii nu există nicio prevedere, lucru incorect, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.
Urmărește
1360 afișări
FSLI: Codul Etic din educaţie trebuie completat cu obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi părinţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.
Liderul sindical a spus că, deocamdată, nu s-a înţeles ce vrea să facă exact Ministerul Educaţiei cu Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar, dar că susţine iniţiativa.
"Este clar că trebuie să se găsească nişte măsuri, având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, dar pentru asta trebuie să ne aşezăm la masa discuţiilor în cel mai scurt timp", a mai spus Hancescu, precizând că sindicatele nu au fost consultate la elaborarea acestui proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Preşedintele FSLI a adăugat că, până în prezent, nimeni nu a înţeles exact ce se doreşte prin acest Cod şi dacă acesta este gândit ca o parte componentă a Legii educaţiei sau nu. "Lucrurile trebuie gândite la pachet şi trebuie venit cu răspunderi şi pentru părinţi, pentru că sunt măsuri împotriva dascălilor, însă, dacă elevii sau părinţii agresează dascălii, nu există nicio prevedere. Trebuie completate obligaţiile elevilor, trebuie prevăzute sancţiuni şi, în plus, trebuie introduse obligaţii pentru părinţi. Lucrurile trebuie privite în ansamblu, nu doar secvenţial", a spus Simion Hancescu.
Sindicaliştii au formulat o serie de propuneri de modificare a Codului de etică. În opinia lor, articolul 1 alineatul 3, în care se arată că "reglementările din acest cod vizează, în mod particular, persoanele care îndeplinesc funcţia de cadru didactic în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar de stat, public sau privat, indiferent de statutul deţinut", ar trebui reformulat, astfel încât reglementările să vizeze, "în special, cadrele didactice din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar de stat, public sau privat, indiferent de funcţia îndeplinită".
De asemenea, la articolul 6 alineatul 1, care se referă la ocrotirea sănătăţii fizice, psihice şi morale a elevilor, litera a), care prevede că "supravegherea acestora pe tot parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi în cadrul celor organizate de unitatea şcolară în afara acesteia, în vederea asigurării depline a securităţii tuturor celor implicaţi în aceste acţiuni", ar trebui completată cu sintagma "în condiţiile respectării numărului de elevi la clasă prevăzut de lege".
Totodată, la litera c), unde se prevede asigurarea protecţiei fiecărui elev, prin denunţarea formelor de violenţă fizică exercitate asupra acestora, a oricărei forme de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor, în conformitate cu prevederile Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare, sindicaliştii din învăţământ cer să se definescă foarte clar ce se înţelege prin exploatarea elevilor.
În ceea ce priveşte interzicerea activităţilor ce ar putea genera corupţie, FSLI consideră că lecţiile private cu proprii elevi pot fi interzise, "cu excepţia situaţiilor în care există acordul scris al părinţilor".
Simion Hancescu a mai spus că din Codul de etică ar trebui eliminat alineatul care prevede că profesorului îi este interzis să îi fie dascăl propriului copil sau unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectă în unitatea şcolară în care lucrează.
Reprezentanţii FSLI mai cred că prevederea din proiect care interzice orice formă de hărţuire a personalului didactic, indiferent de statutul şi funcţia persoanei hărţuitoare, ar trebui eliminată sau reformulată prin "nerecurgerea la orice formă de hărţuire a personalului din unitatea de învăţământ".
Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.
Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.
În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa Guvernului.
Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.
Citeşte şi:
CAMPANIE Mediafax.ro: Punem în dezbatere prevederile Codului Etic din educaţie - Cum trebuie să se comporte profesorii cu elevii
Citeşte şi:
Codul Etic: Profesorii nu pot primi bani sau cadouri şi nu pot face meditaţii cu propriii elevi
Citeşte şi:
Codul Etic: Profesorii, obligaţi să supravegheze elevii în şcoală şi la activităţi în afara acesteia
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CAMPANIE Mediafax.ro: Punem în dezbatere prevederile Codului Etic din educaţie - Cum trebuie să se comporte profesorii şi elevii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe