- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.07.2013, 17:06)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FSLI: Pentru aşa salarii în învăţământ, aşa rezultate la examenul de definitivat
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că rezultatele la examenul de definitivat sunt previzibile, având în vedere faptul că în ultimii 23 de ani politica guvernelor faţă de salarizarea din învăţământ a fost "iresponsabilă".
Urmărește
402 afișări
FSLI: Pentru aşa salarii în învăţământ, aşa rezultate la examenul de definitivat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Reprezentanţii FSLI susţin că salariile foarte mici din acest domeniu au făcut ca, an de an, numărul tinerilor cu vocaţie pentru meseria de dascăl, care să se îndrepte către învăţământ, să scadă, astfel că au pătruns în sistem oameni care "nu au nicio tangenţă cu această profesie, pentru ei fiind o simplă soluţie de moment pentru un câştig mizer".
"O altă cauză a acestor rezultate slabe o reprezintă carenţele majore în ceea ce priveşte formarea iniţială a viitorilor dascăli. Facultăţile de profil nu pun accent pe materii fundamentale de care au nevoie viitoarele cadre didactice, cum ar fi metodica predării disciplinelor fundamentale, şi totodată majoritatea a eliminat practica pedagogică, iar acolo unde încă există, este făcută formal. Precizăm faptul că, în subiectele de la examenul de defintivat, o pondere importantă o ocupă cel de metodică, astfel rezultatele slabe sunt o consecinţă a faptului că cei care au susţinut examenul trebuie să rezolve subiecte pe care nu le-au studiat în facultate aproape deloc", arată marţi FSLI, într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
FSLI consideră că singura soluţie pentru a avea profesori bine pregătiţi este adoptarea unei legi a salarizării pentru personalul din educaţie, astfel încât salariile să devină motivante.
Peste 3.100 de candidaţi, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare în învăţământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în judeţul Gorj - 76,47, iar cel mai scăzut în Caraş-Severin - 29,33, potrivit rezultatelor parţiale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministerul Educaţiei.
Din cei 7.400 de candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba şi 3.181 (47,83%) au promovat, a arătat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după centralizarea rezultatelor parţiale, înainte de contestaţii.
Dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174 au primit note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note obţinute au fost între 8 şi 8,49, respectiv 1.826. Nota minimă de promovare a fost 8.
Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, a precizat Ministerul Educaţiei.
Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie - iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din cei 8.567 de candidaţi înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, din 18 iulie, 7.889 de candidaţi.
Candidaţii pot depune contestaţii marţi şi miercuri, la centrele de examen, acestea urmând să fie soluţionate în perioada 25-26 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iulie.
Citește pe alephnews.ro: MAE ucrainean: Ucraina este pregătită să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe