FSLI: Salarizarea în învăţământ trebuie clarificată urgent

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, marţi, că este necesară clarificarea de urgenţă a salarizării în sistemul de învăţământ, în acest sens federaţia trimiţând Ministerului Educaţiei o solicitare pentru a emite un ordin.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului FSLI: Salarizarea în învăţământ trebuie clarificată urgent

FSLI: Salarizarea în învăţământ trebuie clarificată urgent (Imagine: Mediafax Foto)

Sindicatele din învăţământ discută, marţi, în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) despre disponibilizările din învăţământ şi sporul de doctorat, precum şi despre încadrarea profesorilor, învăţătorilor şi educatorilor absolvenţi ai Ciclului Bologna.

De asemenea, va fi luată în discuţie din nou aplicarea Ordonanţei 114, sindicatele nefiind de acord cu varianta Ministerului Educaţiei de a stabili mai întâi numărul de posturi care trebuie să fie eliminate.

Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a spus, înaintea discuţiilor de la Ministerul Educaţiei, că nu au fost nominalizate până acum nici funcţiile şi nici persoanele care vor fi disponibilizate.

"Sperăm ca în fiecare judeţ aceste disponibilizări să se facă cu responsabilitate. Disponibilizările nu trebuie făcute doar pentru a face economii, trebuie să ţinem cont şi de sistemul educaţional", a declarat Ciosu.

De asemenea, reprezentantul FEN a adăugat că profesorii, învăţătorii şi educatorii absolvenţi ai Ciclului Bologna ar fi trebuit să fie încadraţi pe o salarizare corespunzătoare de la 1 ianuarie, astfel că este absolut necesar un ordin în acest sens.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus că participă la întâlnire din solidaritate cu colegii din preuniversitar în cazul disponibilizărilor, cadrele didactice din universităţi nefiind afectate de OUG 114.

Hadăr solicită Ministerului Educaţiei să sprijine sindicaliştii în privinţa sporului de doctorat, apreciind că, prin tăierea acestuia, ciclul trei Bolonia este redus ca importanţă.

"Avem promisiuni din partea Ministerului Muncii că acest spor de doctorat va fi inserat sub formă de coeficient în lege, dar nu mai credem nimic", a declarat Hadăr.

În cazul noii Legi a educaţiei, liderul "Alma Matter" crede că Ministerul Educaţiei lucrează la un alt document, diferit de actul normativ discutat vara trecută cu partenerii sociali.

"Nu ştiu dacă se va folosi pachetul Andronescu sau pachetul Miclea. Am însă informaţii că vor fi luate părţi substabţiale din propunerile lui Mircea Miclea", a mai spus Hadăr.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, la Sibiu, unde s-a întâlnit cu toţi inspectorii şcolari generali din ţară, că intenţionează ca în maxim două săptămâni să finalizeze proiectul Legii Educaţiei şi acesta să fie prezentat pentru o primă lectură în Guvern. Funeriu a mai spus că, după prezentarea primei lecturi a textului de lege în Guvern, va urma o lună de dezbatere publică şi apoi se va trece la aprobarea legii de către Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici